Erkan ŞEN-Mustafa TANITAN
Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 57. Geleneksel Tarihi Çalı Güreşleri’nde, aralarında 30’dan fazla başpehlivanın bulunduğu yaklaşık 600 pehlivan kıran kırana güreş tuttu. Çalı Güreşleri Kırkpınar’dan sonra adından sıkça söz ettirecek gibi. Büyük ilgi gören güreşlerin baş boyunda adaşı ve rakibi İsmail Koç’u yenen İsmail Babalan üçüncü kez başpehlivan olunca statüye göre altın kemerin sahibi oldu. Çalı Yağlı Güreşleri’nin 57.’si heyecan dolu anlara sahne oldu. Baş, baş altı, deste ve tozkoparan başta olmak üzere 14 ayrı kategoride yapılan güreşlerde kıyasıya mücadele yaşandı. 35 başpehlivanın yer aldığı güreşlerde Kırkpınar’da başpehlivan olan İsmail Balaban’ın yanı adaşı İsmail Koç ve Turan Balaban, Mehmet Yeşiyeşil, Ali Rıza Kaya, Şah Ali Kurt, Mustafa Batu, Ekrem Yavuz, Gökhan Arıcı  gibi başarılı güreşçiler er meydanında boy gösterdi.

BAŞKAN ERDEM'DEN TEŞEKKÜR
Kırkpınar'ın beş dil bilen tek cazgırı Emin Ger ve çıraklarının cazgırlığını yaptığı güreşlerde Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem yaptığı konuşmada, “Yarım asrı aşkın süredir devam eden güreşleri aynı güzellikte sürdürmekteyiz. Aynı zamanda Türkiye’nin her yerinden gelen güreşçileri ağırlamanın mutluluğunu yaşamaktayız. Çalı Yağlı Güreşleri’nin ilk kez 1964’de Köy Güzelleştirme Cemiyeti tarafından düzenlendiğini hatırlatıyor ve bugünde Çalı Yağlı Güreşleri büyüyerek, güçlenerek bugüne dek devam etti. Bugün burada 576.Sini yapacağımız güreşler 58, 59 hatta 100’üncüsü ile devam edecektir. Bizler, yani Belediye ve güreş ağalarımız ile güreş sevdalılarıyla el ele verip bu mirası yaşatmaya devam edeceğiz. Sahası, ormanı, tribünleri, izleyicileri ve katılanlarla bu organizasyonu Kırkpınar’ın ardından ikinci yapma hedefindeyiz” dedi.

RAKİBİNİ 20 DAKİKADA YIKTI
600 pehlivanın katıldığı dev organizasyonda Nilüfer Belediyesi bu yıl iki yıl önce başlattığı Altın kemer uygulamasını sürdürdü. Her yıl Çalı’da başpehlivana verilecek olan kemer, üç yıl üst üste ipi göğüsleyene tamamen teslim edilmekte; bu kural bu sene de uygulandı ve üç yıl üst üste başpehlivan olan İsmail Balaban altın kemerin temelli sahibi oldu. Gün boyu kıyasıya devam eden güreşlerin finalinde, başpehlivanlar İsmail Balaban ile rakibi İsmail Koç karşılaştı. Son derece heyecanlı geçen müsabakayı rakibini 20 dakika gibi bir sürede mağlup eden İsmail Balaban kazandı. Güreşlerin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Erdem baş boyunda kürsü yapan dört pehlivana kemer, kupa ve madalyalarını vererek tebrik etti. 


KEMERİ TAKTI, AĞALIĞI BIRAKTI
Yağlı güreşin olmazsa olmazlarından ağalardan da Çalı Güreşleri’ne destek geldi. Açık artırma sonunda 116 bin lirayla ağa seçilen Sönmez Makina Yönetim Kurulu Başkanı ve Büyükşehir Dağ-Der güreş ağası Hakan Söğünmez Çalı Güreş Ağası seçilirken Çalı Güreş Ağası Ercan Köse de üst üste üç yıl ağalık yaptıktan sonra altın kemeri takıp ağalığı bıraktı. Ağa Ercan Köse'nin güreş davetine Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde ağa seçilen 23 ağa icabet etti. Güreş Ağası Ercan Köse güreşlerine destek veren ağaların tamamına Nilüfer Belediyesi’nin hazırladığı hediye paketlerini takdim etti. Yağlı Güreşlere destek veren Ağalar adına Ercan Köse yaptığı konuşmada, “Peygamber ve dualı spor olarak bilinen ata sporumuz yağlı güreşin yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması için biz ağalara önemli görevler düşmektedir. Biz ağalar Türkiye genelinde yapılan bütün güreşlere katılarak ata yadigârı yağlı güreşe destek vermekteyiz. Biz geçtiğimiz ay Çanakkale Kepez ve geçtiğimiz hafta sonu da Mustafakemalpaşa Sincansarnıç Alibey Güreşleri ve Çanakkale Umurbey Güreşleri’ne de katılarak ağalarımıza destek verdik. Bugün de buradayız. Ben Ata Sporumuz Yağlı güreşe destek veren belediye başkanlarımız ve güreş ağalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de