Eda ÖZATA-Hatice DAL

Geçtiğimiz yıl 48 farklı ülkeden ve Türkiye'nin 78 ilinden gelen 305 bin 726 kişi tarafından ziyaret edilerek sektördeki liderliğini bir kez daha gözler önüne seren Bursa Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, bu yıl 15. kez kapılarını açtı. Hem sanayi hem de tarım kenti olan Bursa’da 7 ayrı salondan toplam 75 bin m2 alanda 15. kez kapılarını açanfuar, kıtalar arası köprüleri kurmaya devam ediyor. Bursa Hayvancılık Fuarı ile eş zamanlı organize edilen; tarım makinelerinden bitkisel üretim firmalarına, hayvancılık ekipmanlarından traktör modellerine, tohumdan tarım aletlerine kadar geniş ürün kapsamı ile dikkat çeken fuar 400’ü aşkın katılımcı firma ile 7 iklim coğrafyasına hitap ediyor.

Avrupa’da en önemli tarım ülkesiyiz

Fuarda açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın önemli bir tarım şehri olduğunu söyledi. Altepe, “Özellikle de dünyaca ünlü tarım ürünleri olan siyah incirden şeftalisinden ve sofralık zeytininden birçok ürününe kadar dünyada bir numara olduğu bir şehirdir. Fuar şehri olma yolunca hızla ilerleyen Bursa’mızın en önemli fuar buluşması da tarım ve hayvancılık sektöründe oluyor. Yaklaşık 75 bin metrekarede 400’ü aşan firma var. Artık yavaş yavaş yarım milyona ulaşan katılımcımız var. Bizim temennimiz de bu organizasyonların da amacına ulaşmasıdır. Tarım her yerde destekleniyor. Avrupa’da da en önemli tarım ülkesi biziz. Bizler de yerel yönetimler olarak tarımı yapan çiftçimizin ve köylümüzün yanındayız. Bursa her konuda olduğu gibi tarım konusunda da öncüdür. Üreticimiz, köylümüz, çiftçimiz kazansın” dedi.

Saban kılıca galip geldi

Bursa Vali Vekili Abidin Ünsal da toprağın insanoğlunun hayatında bir olmazsa olmaz olduğunu dile getirerek, “Tarım ve tohumu keşfettikten ve yerleşik hayata geçtiğimizden beri toprakla dostluk olagelmiş. İnsanoğlunun sadık yâri olmuş. Ömrünü savaşlarda geçirmiş olmasına rağmen sabanın, kılıca galip geleceğini söyleyen Kemal Atatürk’ün deyimiyle tarım, toprak temel olmuş. Yani insanoğlunun olmazsa olmazı olmuş. Toprağı küstürürsek, doğa kendini korumak için intikamını bizden korkunç bir şekilde alacaktır ve örnekleri de vardır. Toprakla içli dışlı olup, onu üzmeden nasıl barışık yaşanabileceğini göstermek adına bu tarz fuarların faydalı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hedefimiz 300 binin üzerinde

TÜYAP Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi Genel Müdürü İlhan Ersözlü de bu fuarın diğer fuarlardan ayrı bir özelliği olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Ülkemizde yapılan tarım fuarları içerisinde 7 iklim coğrafyasına hitap eden ürün sergilemesi ile Bursa Uluslararası Tarım Fuarı en temel özellikleri ile bu fuarlardan ayrı bir yere konumlandırılıyor. Bu bakımdan fuar her yıl olduğu gibi bu yılda dopdoludur. Fuar yerleşkemizin tüm salonların tamamı son metrekaresine kadar doludur. Yaklaşık 75 bin metrekarelik alanda katılımcı firmalarımız 1216 marka yurtiçi ve yurtdışında şu anda fuar alanında ürünlerini sergiliyorlar. 300 binin üzerinde ziyaretçi hedefi ile fuarı hazırladık. Geçtiğimiz yıl 305 bin civarında ziyaretçi ile kapatmıştık. Bu sene de 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayarak, firmalarımızla buluşturarak sektörün ticari hacmi, ihracatına ve satışlarına katkı sağlamasını umuyorum. Tarım 4.0 en güzel örneklerini, son teknolojileri bu fuarda hep birlikte göstereceğiz.”

Kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin, “Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ama biz çok güzel bir coğrafyada bulunuyoruz. Türkiye verimli topraklara sahip olan nadir ülkelerden biridir. Bu nedenle ülkemize sahip çıkmalı ve bu kaynaklarımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. İnsanoğlunun fiziki ve zihinsel gelişimini sağlaması ancak yeterli ve güvenilir gıdayı alması ile mümkündür. Dolayısıyla güvenilir gıdanın sürdürülebilir bir şekilde üretilmesi çok önem arz etmektedir. Tarım sektörü gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun bütün ülkelerin ekonomilerinde çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla tarım sektörü yaşadığımız yüzyılın en stratejik sektörü haline gelmiştir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve beslenmeleri için gerekli gıda maddesini üreten bu sektörün yerine başka ikame edebileceğimiz bir kaynak yoktur” şeklinde konuştu.

Sektördeki liderliğini ortaya koydu

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sezai Çelik ise şöyle konuştu: “Bursa sanayi kenti olduğu kadar aynı zamanda tarım kentidir. Verimli ovaları, iklimsel özelliği ve sulanabilir arazileriyle Bursa, Türk tarımının önde gelen şehirlerinden bir tanesidir. Geçtiğimiz yıl 48 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 78 ilinden 305 bin 726 kişi tarafından ziyaret edilerek sektördeki liderliğini bir kez daha gözler önüne seren bu fuarın bu yıl çok daha öne çıkacak gelişmelere sahne olacağı açıkça ortadadır.”