Fatih AKKUŞ

Bugüne kadar 60 ilde koştu ve Bursa'yı hep önlerde temsil etti. Maraton gibi zor bir spor dalında bu şehrin gururu oldu. O'nu daha yakından tanımak istedik ve sorularımızı yönelttik.

 Önce sizi tanıyalım, Yasin Avcı kimdir?

1976 Osmangazi doğumluyum. Elektrik üretim ve güvenlik şefi olarak çalışıyorum. 15 Yıldır aktif koşuyorum. Evli 2 çocuk babası bir tanesi 3 aylık olmak üzere iki evladım var.  Bisiklet ve koşu yarışlarına katılıyorum aktif olarak 15 yıldır sporun içerisindeyim.

Uzun soluklu bu yarışlardaki esas amacı nedir?

Şimdi derecelere girdiğim çok yarış var. Özellikle krosta iyiyim arazi koşularında bir çok şampiyonluğum var. Gece maratonlarında ve toprak koşularında şampiyonluklarım var. Asıl amaç tabi ki Bursa ve Bursaspor’u temsil etmek ancak bunun yanında ödül de olduğunda daha iyi hazırlanıyorum. 15 yıldır Bursaspor formamla koşuyorum. Bu koşularda bir beklentim yok ancak sponsor bulmakta zorluk çekiyorum. Hatta en son Vodafone Avrasya Maratonu ve bir çok yarışta Bursa Emlak Müşavirleri Başkan Adayı Musa Yılmaz’ın desteğini gördüm. Onun öncesinde bazı yarışlarda büyük destekleri olan İlhan Uslu’nun da emeği çok fakat hep aynı kişiler olmuyor biraz farklı kişilerin desteği gerekiyor. Onu da ne yazık ki yapan kurum çok az. Genel anlamda bütün sporcular adına bir sıkıntı var sponsor konusunda inşallah buna çözüm bulunur.

Artık 'Burfalı' diyorlar

 Gittiğiniz şehirlerden yaşadığınız enteresan olaylardan bahseder misiniz?

Bugüne kadar 60 ilde koştum ve buranın bir çok kentinde dereceler aldım. Şanlıurfa’da beni gördüklerinde artık “Burfalı” olarak çağırıyorlar. Oraya gittiğimde beni gördüklerinde yemeden, içmeye her şeyimi onlar karşılıyorlar. Müthiş bir kent ve seviyorlar bizleri. Spor sadece spor değil aynı zamanda kardeşliktir.

DOĞU'NUN MİSAFİRPERVERLİĞİ

Sen Doğu halkına bir adım atarsan onlar sana koşarak gelir buna emin ol. Çok misafirperver insanlar. Hatta bir anımı anlatayım sizlere “ Tarsus koşusuna gittim. Sabah otelde kahvaltı ettim ki normalde kahvaltı etmeyiz bizler koşuda sıkıntı yaşamamak için. Sonra koşuya başladım normal şartlarda 21 km’lik bir koşu olacak. Bir süre sonra tıkanmaya başladım. Baktım yaşlı bir teyze var orada. Durdum elini öptüm hacı annem nasılsın dedim. Hacı değilim oğlum Allah nasip etmedi ama Allah ayağını düz bastırsın dedi” Bunu batıda bir ilde yapmaya kalksan selam bile almayan insanlar var o kadar sıcak kanlı bir yapıya sahip doğu insanı.

Bu yolculuğun sakatlıklar ve sıkıntılar neler?

Mesela ben yarı maratoncuyum. Nedir yarı maraton? 21 km ve 15 km koşanlara yarı maratoncu denir. Uzun maratoncular ise 42 km koşar. Antrenman eksikliğin varsa ve uzun koşacaksan 25. Km den sonra ayaklar gider kilitlenir ve içinden çıkılmaz bir duruma girersin.

Ben en uzun 101 km koştum. Polonezköy ormanlarından, Çekmeköy ormanlarına ultra maraton koşusu vardı. Sabah 10:00’da başladı ve gece 23:00’te bitti. Burada bir sıkıntı yaşanabilirdi. Buralarda yaşanan sıkıntılarda tabi ki sponsorun yoksa veya bir takım adına koşmuyorsan kendi cebinden karşılıyorsun bu giderleri. Ama olsun mühim olan burada spor.

4 Metrelik bayrakla koşmak zor olmuyor mu?

Aslında zor oluyor. Her koşudan sonra günlerce kollarım ağrıyor. Ancak bu tadı tuzu oluyor. Bu tip durumlarda sıkıntı yaşasak da o bizim gururumuz. O bayrakla koşmak ve Bursa’yı her yerde temsil etmek benim en mutlu olduğum an.

 Küfredenler şimdi alkışlıyor

 İstanbul koşusunda Bursaspor bayrağı handikap olmuyor mu?

Aslında 2 sene önce koştuğum maratonda büyük sıkıntılar oldu. Beşiktaş ve Ortaköy’den geçerken küfürler sözlü ve fiziksel yaşandı. Ancak aldırış etmedim ve her sene tekrarladım. Şimdi o bayrağı taşırken aynı küfür ve hakaret edenlerden alkış alıyorum. Başka takım formasıyla izleyenler ayakta alkışlıyor. Bu da bana yetiyor.

BURSASPOR YÖNETİMİNE KIRGINIM

Bursa şehri yeterli desteği veriyor mu? Beklentileriniz nelerdir?

Bursa şehri ve özellikle Bursaspor taraftarı her yerde her zaman destekliyor. Ancak sıkıntı yaşadığımız tek sorun esnafımız ne yazık ki bu maratonları değerlendiremiyor. Biz destek ile ayakta kalabiliyoruz. Düşünsenize 110 ülkeden gelen sporcular var ve onların arasında Bursaspor bayrağı ile koşuyorsunuz. Bundan büyük reklam olmaz ancak ne yazık ki değer bilen kurumlar yok. Bursaspor yönetimine de kırgınlığım var. Bir teşekkür bize yeter ancak o bile yok olsun karşılıklı yapmıyoruz. Her sene 14 Şubat’ta kent meydanından, Özlüce tesislerine koşuyorum bu benim geleneğim ancak karşılık beklemesek te bir teşekkür çok görülmemeli.