Funda AVCI

Bursaspor Futbol Akademisi’nde eğitim alan U21 ve U19 takımlarındaki sporcular efsane futbolcuları Sinan Bür, Vahit Doğan ve Feridun Özdiker ile Bursa Kent Müzesi’nde bir araya geldi. İsmail Kemankaşmoderatörlüğünde söyleşiye Gençlik Geliştirme Program Sorumlusu Adnan Örnek, U21 ve U19 takımımızın teknik heyet ve futbolcuları, TSYD Bursa Şubesi Başkanı İlhan Öztat, emektar gazeteciler, katıldı. Panelde efsanelerimiz gençlere tecrübelerini aktardılar.

DÜNYADA TORUNUYLA MAÇ YAPAN TEK FUTBOLCU  (foto kodu: vahit doğan)

Vahit Doğan Bursaspor’da çok güzel anılarının yer aldığı ve genç futbolculara hedeflerine ulaşmaları için mutlaka çok çalışmaları gerektiğini belirtti.Gençlik yıllarında İstanbul’da fabrikada çalışırken Beykozspor’a denenmeye gittiğini belirten Vahit Doğan,“Beykoz da fabrikada oynarken denenmeye gittim. İnanın o gün yalın Beykoz çayırında yalın ayak oynadım ve öyle genç takıma seçildim. Orada gösterdiğim performans ile 16 yaşındayken Galatasaray'a karşı oynadım. O gün maçta Turgay abilere bakmaktan oynayamadım ve antrenörün tokat atmasıyla kendime geldim. O gün beni maça çağırdılar ancak ben malzeme toplayacağım düşüncesiyle stadyuma gittim.  Herkes formasını giydi. Antrenörümüz gelip bana “Neden soyunmuyorsun?” dedi. Hiç aklımdan geçmiyordu oynamak. Hiç unutmuyorum 7 numaralı formayı giydim. Daha sonra  Zonguldak kentine transfer oldum. Orda genç milli takıma seçildim. Bursaspor takımında oynarken Milli Takımla hazırlık maçı yapmıştık. O maçta gösterdiğim performans ile A Milli takım için davet aldım.  46 yaşına kadar lisanslı olarak forma giydim. 63 yaşında torunum ile beraber oynadığım maçta jübile yaptım. Dünyada torunuyla maç yapan bir tek ben varım. Şu anda 72 yaşındayım ve hala çocuklarla futbol oynuyorum” dedi.

Zor günler kahramanlar çıkartır!

1969 yılında Bursaspor’a imza atan ve 11 yıl yeşil beyazlı formayı giyen 23 yaşında kaptanlık pazubandını takan Sinan Bür ise gençlerin çok çalışarak kendilerine hedef koymaları gerektiğini vurguladı. Futbolculuk yıllarında özellikle büyük maçlarda ekstra oynadıklarını belirten Bür, maç hatıralarını şu şekilde anlattı.  “1970-71 sezonunun ilk maçında  Ersel ve Mesut o gün forma giyememişti. Sezonun ilk maçıydı. Sabri Kiraz Fenerbahçe’nin antrenörüydü. Bursa'da herkes maçtan korkuyor. Rahmetli Aykan Uzoğuz ağabey köşesinde “Zor günler, kahramanlarını çıkartır” yazmıştı. O gün benim için gerçekten o yazıdaki gibi olmuştu. O gün çok iyi oynamış ve benim attığım gol ile sahadan 1-0 galibiyetle ayrılmıştık. Bursa'daki ilk Trabzonspor galibiyeti de 1979-80 sezonunda yine benim kafa golümle gelmişti”

Bursaspor önemli bir marka

Bursaspor Kulübü’nün Türkiye’de çok önemli bir marka olduğunu belirten Sinan Bür, “ Bursaspor gibi büyük bir camianın altyapısında forma giyiyor olmanızdan dolayı çok şanslısınız. Kendinize hedef koymalısınız. Çok çalışmalısınız. İdeal futbolcunuz olmalı. Hocalarımızdan destek almalısınız. Sahadaki çalışmalara yeterli değil. Özel antrenman yapmanız şart. Siz artık 19 yaşına geldiniz. Yola başladınız.  Hepiniz belki iyi bir futbolcu olamayacaksınız ama iyi bir izleyici olacaksınız. Okullarınız varsa eğitimlerinizi sürdüreceksiniz. Sizler eğitimli olarak topluma faydalı olmalısınız. Sizin amacınız A takıma yükselip Bursaspor’da kalıcı olmak olmalıdır” dedi. 

Asla küsmeyin

Bursaspor’un 70’li yıllarda en önemli futbolcularından birisi olan ve 7 yıl boyunca yeşil-beyazlı formayı terleten Feridun Özdiker ise öğrencilerle yaptığı söyleşide “Eksik yönlerinizi geliştirin. Hiçbir zaman küsmeden yola devam edin” dedi. Özdiker 16 yaşında Altıparmak’ta bulunan Uludağspor’da futbola başladığını belirten Feridun Özdiker, 70 yıllardaki saha şartlarından dolayı futbolun yavaş oynandığını ve çok fazla eforsarfetmek zorunda kaldıklarını söyledi. “Biz yanlış yapa yapan doğruyu bulduk. Arsada futbolu öğrendik. Dar alanda oynayarak öğrendik. Şimdi Barcelona dar alanda taktik çalışıyor.Her maçta %60-70 oranında topa sahipler. Biz yaklaşık 20 yıl önce Barcelona’ya giderek çalışmalarını yerinde takip etmiştik. Tüm metotları not almıştık. O zaman Barcelona takımının antrenörü Cruyf idi. Siz genç futbolcular olarak eksik yönünüzü kendiniz çok iyi bilirsiniz. Antrenörüz sizi oynatmaz veya oyundan çıkartırsa sakın küsmeyin. Çalışmaya devam edin. Türk futbolcusu duygusal oluyor. Kendinizi de yeterli görmeyin. Çıtayı yükseltmek zorundasınız. Tek başınıza da olsa çalışın”