Ahmet KUNDAKCI

Meteoroloji’nin uyarısı gerçeğe dönüştü ve beklenen yağışlar İstanbul’u göle çevirdi. Aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen toprak kayması haberleri ise arka arkaya geldi. Önce bir apartman çöktü, ardından dün de Sancaktepe’de bir okulun duvarı yerle bir oldu. Çok şükür can kaybı yaşanmadı ancak oluşan paniğe karşı çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi olay yerine sevk edildi. Peki ya okullar kapalı iken meydana gelen bu olay ya eğitim öğretim yapıldığı sırada olsaydı? Saçının teline zarar gelmesine kıyamadığımız evlatlarımız çöken duvarın altında kalarak hayatını kaybetseydi? Bunun hesabını kim verecekti?

MOLLAARAP ÖRNEĞİ

Rotayı İstanbul’dan yaşadığımız şehir Bursa’ya çevirirsek, durumun aslında çok da iç açıcı olmadığını görürüz. Mollaarap’ta bir inşaat kazısı sırasında yaşanan toprak kayması nedeniyle onlarca evde çatlaklar meydana geldi. İnsanlar yuvalarından tahliye edildi. Yıldırım Belediyesi’nin bölgede yürüttüğü güçlendirme çalışmaları sayesinde daha sağlam bir zemin ve daha güvenli konutlar inşa edilecek. Peki, bölgedeki okulların güvenli olduğunu söyleyebilir miyiz?

OKULLAR AÇILMADAN

Bu soruyu, deneyimli eğitim sendikacısı Selçuk Türkoğlu’na yönelttik. Zümrütevler, Yeşilyayla, Musababa, Teleferik, Yenimahalle, Mollaarap, Maksem, Demirkapı, Alacahırka, Muradiye bandındaki en az 50 okulun tehlike altında olduğu bilgisini veren Selçuk Türkoğlu, "Okullarımızı depreme karşı sürekli güçlendirme çalışması yapıyoruz ama temellerinin sağlam olup olmadığını bilmiyoruz" dedi. Deprem güçlendirme çalışmalarının bir benzerinin de sel, heyelan ve toprak kayması tehlikesine karşı yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Okullar açılmadan çalışmalar tamamlanmalı” hatırlatmasında bulundu.