Türkiye üzerinde ittifak görüşmeleri sonuç vermeye başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli üç büyük ilde kayıtsız şartsız AK Parti adaylarına destek vereceklerini açıklamıştı. İş diğerlerine gelince küçük çatlaklar ortaya çıkmaya başladı. Osmaniye özelinde çıkan polemikler, Bahçeli’nin her zaman başvurduğu kelime oyunlarını oynamasına yol açtı.

Kim ne derse desin Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı AK Parti’dir. Bunu MHP tarafı da kabul etmekle beraber, üç büyük ildeki hassasiyet, MHP’nin pazarlık gücünü artırıyor. Tek başına hiçbir şansının olmadığı birkaç ili de aradan çıkarmak istiyor. Bu tavırları zaman zaman görüşmeleri ve sabırları zorluyor.

Öte yandan Millet İttifakı’nın tarafları olan CHP ve İYİ Parti sürekli direkten dönen temasları ile kamuoyunu yoruyorken, son anda beş Büyükşehir Belediyesinde uzlaşma sağlandığı açıklandı.

Buna göre…

İYİ Parti İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya'da CHP’nin adaylarına destek verecek, CHP de Kayseri, Konya, Kocaeli, Samsun, Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli, Balıkesir, Trabzon, Samsun ve Erzurum illerinde İYİ Parti adaylarını destekleyecek.

İttifak görüşmelerinin ilk ayağında Bursa’nın olmaması dikkat çekti. CHP’ye yakınız diyenler tarafından uçurulan Turan Tayan balonu patlayacak gibi görünüyor. Tayan’ın teklif ettiler kabul etmedim sözü doğru ise kendi ihtirasının bitmediğini ve selektör yaptığını gösterir ama zaman denen acımasız gerçek masaya ve kafaya dank diye vurur. Bu uçuk kaçık söylemlerin aslı astarı olmadığını öğrendim ama bu iddiaların ortaya atılması Mustafa Bozbey’in Büyükşehir için hâlâ ikna edilemediği gerçeğini gösteriyor.

CHP Bursa Teşkilatı ve milletvekillerinin düşünce tembeli olmasından kaynaklanan belirsizlikten İYİ Parti adayı çıkarsa kimse şaşırmasın diye düşünürken Bursa’nın da CHP adaylı Millet İttifakı kapsamına alınmasında karar aşamasına gelindiği haberini aldık.

Bu durumda Mustafa Bozbey’in BŞB’ye aday olmama bahanesi kalmıyor. Kundakçı, herkes ittifak peşinde ama seçmenle kim ittifak yapacak göreceğiz deyiverdi ve kafamı karıştırdı.

Bursa, AK Parti ve MHP arasında da uzlaşılmış bir il olmamakla birlikte, benim penceremden görünen o ki; MHP birkaç ilçede desteklenecek, MHP Büyükşehir’de aday çıkarsa bile sandığa AK Parti için gideceğe benziyor. AK Parti Adayı Alinur Aktaş sakin sakin Büyükşehir’de yarışacağı adayı bekliyor.

Bursa’da görevden alınma baskısıyla istifa eden AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı olması elbette handikaptır. Yerine bir şekilde tercih edilip atanan Alinur Aktaş’ın devamına karar verilmesi ve seçime onunla girilmesi avantaj gibi gözükebilir. Bu süreçte Bursa AK Parti iç dinamiklerin ince ince doğramaya kalkması son vizyon toplantısına TRT ve AA gel(e)memesi çok manalı bir direnmedir.

Alinur Aktaş aynen devam diyemeyeceği bir kampanya yapacaktır ve yeni şeyler söylemek zorundadır.

Bursa’da son üç seçim sonuçlarına bakıldığında AK Parti’nin Büyükşehir’i kaybetmesini ancak derin AK Parti gerçekleştirebilir.