Özlem ATAÇ

Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın

UTiB Başkanı Pınar Taşdelen Engin'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BEBKA genel sekreterini vekâleten Bursa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Erhan Öztürk ile Ventures&Mentors League CEO'su ve Proje Danışmanı Ufuk Batum katıldı. Pınar Taşdelen Engin, tekstilde yeni teknoloji ve metotların üretime dâhil edilmesi, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni girişimci ve tasarımcıların teşvik edilmesini hedefleyen Techxtile Start-Up Challenge etkinliğinin sektöre yeni bir ivme kazandıracağını belirtti. 
 

SEKTÖRE ÖZEL NİTELİKLER 
Techxtile Start-UP Challenge etkinliğinin tekstil sektörüne yepyeni bir ivme kazandıracağını söyleyen Engin, “Hızlı dönüşümlerin yaşandığı küresel ekonomide tekstil sektörümüze orta vadede yepyeni bir ivme kazandıracağımızı düşündüğümüz Techxtile Start-Up Challenge etkinliğimize yaklaşıyoruz. Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörleri birlikte düşünüldüğünde 2018 yılında toplam 25. 27 milyar dolar ihracat yaptı. Buna karşılık 10. 4 milyar dolar ithalat yaptı. İki sektör birlikte 15 milyarın üzerinde dış ticaret hacmi vermiş oldu. Uludağ İhracatçı Birliği olarak, biz bu ihracatın yüzde 15 ile yüzde 20’sini gerçekleştiriyoruz. Türkiye tekstil sektörü olarak orta vadede hedefimiz ihracatımızı 10 milyar doların üzerine taşımak. UTİB olarak öncelikli hedeflerimizden Bir tanesi de bu ihracatı katma-değerli ürünlerle gerçekleştirmek. Bunun içinde ihracat ağamızı genişletmek ürün dalımızı çeşitlendirmek ve özel nitelikler kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. 2019 yılında Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve yurdumuzda önemli merkezlerde birçok etkinlik gerçekleştirdik. Devamlı ihracata katkı sağlayacak farklı projeleri araştırmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

REKABETÇİLİĞİMİZİ ARTTIRACAĞIZ
“Tekstil sektörü ülkemizin geleneksel sanayi kollarının başında yer alıyor ve ülkemizdeki sanayi ve ihracattaki başarı hikâyesinin en önemli taşlarından bir tanesidir” diye sözlerine devam eden Pınar Taşdelen Engin, “Tasarlayan, üreten ve geliştiren bir konuma gelmiş bulunmaktayız. Bizim hedeflerimiz ve yeteneklerimiz kesinlikle bulunduğumuz mevcut durumun üzerindedir. Biz artık standartlara uyan değil standartları belirleyen ve dünya tekstil sektörüne yön veren bir konuma ulaşmak istiyoruz. Sadece en iyisini üretmek artık yetmiyor, rekabetçiliğimizi artırmamız gerekiyor. ARGE çalışmaları tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de devam ediyor. Türkiye’de tekstil sektöründe 78 tane ARGE merkezi var ve tekstil ilk beş sektörün içerisinde yer alıyor. Artan rekabet bize değişim ve dönüşümün önemini hatırlattı. Projelerimizi ve kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmak için bir değişime gitmeye karar verdik” dedi. 

ŞEHRİMİZİ FARKLI POZİSYONA TAŞIYACAĞIZ
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise, “11.’sini gerçekleştireceğimiz tekstil sektörümüzdeki ARGE proje pazarımızın format değiştirerek Techxtile Start-Up Challenge’e dönüşmesi gerçekten Bursa’nın dünyadaki değişimi en iyi okuyan merkezlerden biri olduğunu gösteriyor. 11 yıl önce tekstil sektöründe ARGE proje pazarı yapmak için yola çıktığımızda bizi başta üniversitelerimiz olmak üzere birçok kesim böyle bir etkinliğin mümkün olmadığını, Türkiye’de o dönem ARGE projeleriyle ilgili yapılan etkinliklerin çoğunluğu üniversitelerin çatısı altında yapılırdı. Tamamen sektörel önceliklendirmenin olmadığı birçok farklı sektördeki ARGE projelerinin bir arada sunulduğu etkinlikler olarak tarif ediliyordu. Fakat bizim özelikle Avrupa’daki teknolojiyi Türkiye’ye fiziki ortamda getirdiğimiz arasındaki farklılığı artırma adına Türkiye’de çok önemli bir rol model oldu. Bizim ihtiyacımız klasik yatırımcı profiline yeni ekonomi dediğimiz bu Start-Up yatırım yapabilecek yatırımcı formatına dönüştürebilmek. Bursa, Türkiye’deki endüstrini ve sanayinin merkezidir. Bizim amacımız artık ülkelerin değil bölgelerin yarıştığı dönemde Bursa’yı farklı pozisyona taşıyabilmek” şeklinde konuştu.