Osman GÜRÇAY

Bursa Ticaret Borsa Başkanı Özer Matlı uzun zamandan beri planladığını söylediği basın ile sohbet toplantısını kendi ifadesiyle ‘gecikmeli’ de olsa yaptı.

Böyle bir buluşmayı çok önemsediğinden, yapmış olmak için yapmamak ve maksadın hasıl olması adına biraz geç yaptım demesinin doğruluğu toplantının içeriğinden belli oldu.

Bursa Ticaret Borsası ‘gündemle’ ilgili bir basın toplantısı değil, Odanın geçmişinden geleceğine giden uzun bir yol haritasını etap etap basın aracılığı ile Bursa’ya anlattı.

BTB basın toplantısına Başkan Özer Matlı dışında Başkan Vekili İbrahim Özhan, Yönetim Kurulu üyeleri Hikmet Boşut, İlker Birgül, Meclis Üyesi Cengiz Camcı, Genel Sekreter Fehmi Yıldız, Başkan Danışmanı Can Aydoğan ve BTB ekibinin yanı sıra TOBB Odalar Müdürü Volkan Turan’ın katılımı verimli ve çok ana başlıklı bir süreç yaşattı.

ANLATIM İNTERAKTİF OLUNCA…
Başkanın kısa bir hoş geldiniz konuşmasından sonra TOBB Odalar Müdürü Volkan Turan TOBB’un misyonu ve vizyonu ile gerçekleştirdikleri projeleri anlatırken aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olan Özer Matlı’nın her ana başlıkla ilgili düşüncelerini interaktif olarak anlatması uzun sunumu dinlenir kıldı.
Ana başlıklardan daha önemli olarak gördüklerim, başarısını her geçen gün daha fazla talebe dönüştüren yeni nesil anlayışla kurulan TOBB Üniversitesi…
TÜPAV Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın çalışmaları sonucunda üretilen politikaların yaşama geçirilmesi için siyasi iradeye sunumları…
Gümrük kapılarının bir ortaklık tesis edilerek yeniden düzenlenmesi sonucunda ülkemize vakit prestij ve para kazandıran birer yapıya dönüştürülmesi…
Tarım Ürünleri İhtisas Borsası ve lisanslı depoculuk sistemi ile ürün üzerinden spekülasyon yapılması ya da zarar edilmesini önlemek…

DEVLET OYUNCU DEĞİL HAKEM OLMALI
Bu noktada Özer Başkan’ın devletin siyasi kaygılardan arınarak ve sürece oyuncu olarak katılmadan hakem olması gerektiğinin altını çizmesi önemliydi.
BTB Genel Sekreteri Fehmi Yıldız konuşmasında BTB’nin tarihini ve gelişme sürecini anlattı.

BTB Başkanlık Danışmanı Can Aydoğan, gerçekleştirdikleri sosyal projeleri anlatırken özellikle Bursa E Tipi Cezaevi’nde açık ve sera olarak ürettikleri tarım ürünlerini tanıttı. Ayrıca Doğanbey’de restore edilen evlerin çok yakında amacına uygun olarak hizmet vereceğini söyledi.

Başkan Özer Matlı’nın arada konuşmacılara S vererek yaptığı tespitler Bursa’da yıllardır düşüncede kalan adımların atılması üzerine oldu.

HER ŞEYİ ÜRETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ AMA…
Bursa’da her şeyi üretmek zorunda olmadığımızı ama üretirken ve pazarlarken basiretli bir tüccar gibi davranmamız gerektiğini söyleyen Matlı, ülkemiz gerçeklerine göre kalkınma anahtarının tarımsal endüstrisinde olduğunu ve bunun aynı zamanda bir güvenlik stratejisi olduğunu ifade etti.

Arz ve talebin eşleşmesinin adının bereket olduğunu söylerken yeni nesil tarımsal borsa ve lisanslı depoculuk ile hal mantığının da formatlanarak piyasa gerçeklerine uydurulacağına vurgu yaptı.

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Bana göre BTB’nin 40 yıllık uykudan uyanarak üye sayısını kısa zamanda üç katına çıkarması, 2015 yılında Avrupa Ticaret Borsaları Birliği’ne üye olan ilk ve tek Türk oda olması, 2024 yılında dünya tarım ve gıda devlerinin buluşacağı fuara aday olmaları BTB’nin neler yapacağının göstergesi oldu.

Bursa’da yıllardır mahzun bir şekilde kaderine bırakılan ve pek de tercih edilmeyen ama ülke ve Bursa tarihinde çok değerli bir yere sahip olan Hürriyet’teki Ziraat Okulu’nun yine yeni ve yeniden tarihine yakışır bir şekilde kurucusu Hamidiye Anadolu Tarım Meslek Lisesi’ne dönüşümüne sevindim. Ve hatta tarım ile ilgili bir vakıf üniversitesine dönüşme projesi Bursa için duyduğun en güzel şeylerden biri oldu.

TARIM KİTABI  YENİDEN AÇILDI
‘Biz BTB olarak tarım alanlarının korunması, tarım teknolojileri ve endüstrisinin gelişmesi için çabalıyorsak, öte yandan bereketli tarım arazileri üzerine sanayi kurmanın kutsanmasının anlamsızlığını görmek gerekir’ derken ortak akıl ve çizginin oluşması gerektiğine vurgu yapan Matlı, tüm bunları anlatırken motto olarak seçtiği ‘Bursa sağduyulu olsun’ ifadesi çok şey ifade ediyordu.

Tarım kitabının sayfalarının yeniden açılması ve eski bölümlerin dünya gerçeklerine uygun olarak yeniden yazılması dileği ile gündemin olmazsa olmazı olan Barış Pınarı Harekatı’na gönülden ve üreterek destek verdiğini, askerlerimizin geleceğimize karşı kurgulanmaya çalışılan hain tuzakları bozacağı inancını ifade eden Özer Matlı’nın uygulamacı kimliğini tanımaktan mutlu oldum.