Özlem ATAÇ

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, Bursa’da başarılı olan 19 projenin başvuru sahibi, ortak ve iştirakçileri ile diğer kurum ve kuruluşların da yer aldığı geniş katılımlı bir imza töreni gerçekleştirildi. Merinos AKKM Osmangazi Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim katıldı. 

BÖLGEYİ GELECEĞE TAŞIYAN BEBKA
Gerçekleştirilen toplu imza töre ile 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programları kapsamında, Bursa’da rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini belirten Vali Canbolat, “Bölgemizi geleceğe taşıyan uluslararası rekabetçi ve sürdürülebilir üretim yenilik ve yaşam markası vizyonuyla hazırladığı 2014-2023 bölge planıyla BEBKA, bölgedeki potansiyele en yüksek düzeyde harekete geçmeyi hedeflemektedir. Ajansımız bölge planı konusunda belirlenen önceliklere göre hazırlanan mali destek programları aracılığıyla bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projeleriyle destek vermektedir. Bu amaçla yürütülen mali destek faaliyetleri kapsamında 2010-2018 yılları arasında turizm, sanayi, çevre ve kırsal kalkınma konuları başta olmak üzere 19 ayrı başlıkta destek veriliyor. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz toplu imza töreni ile 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programları kapsamında; ilimizde mesleki eğitim kurumlarının projelerine verilecek yaklaşık 11 milyon TL destek ile bölgemizdeki imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir. Bölgemiz ve Bursa için önem arz eden bu konuda yürütülen Mali Destek Programının ilimizde yer alan mesleki eğitim kurumlarının kapasitelerinin artırılmasına önemli bir katkı sağlayacağını düşünerek, kurumlarımızın bu destekten azami derecede faydalanması ve yürütülecek nitelikli projelerle ilimizin kalkınmasına destek olması en büyük temennimizdir” şeklinde konuştu. 

19 KURUMA DESTEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, ülkenin 2023 vizyonu çerçevesinde hedefleri olduğunu belirterek, “Hedeflerden biri de mesleki ve teknik alanındaki hedeftir. Mevcut olan bu mesleki eğitim altyapısına rağmen başta özel sektör tarafından vurgulanan ve eğitim kurumları tarafından da dile getirilen mesleki ve teknik eğitimde sektörel ihtiyaçların tam anlamıyla karşılanamaması, bu alanda yapısal dönüşüm ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bursa’mızda 100 tane mesleki ve teknik lise 16 tane de meslek yüksek okulu var. İçeriği itibariyle tabi yeterli değil. O yüzden de BUSMEK kurslarına çok talep oluyor. Biz tabiî ki bu sürece destek veriyoruz. Mesleki eğitim gerçekten ülkemizin gelişmesi için çok önemlidir. BEBKA’da bu projede çok önemli bir misyonu faaliyete geçiriyor. BEBKA 2018 senesinde faaliyete geçmiş bir ajans ve bu güne kadar çok önemli görevler üstlendi. Toplamda 17 milyon TL kaynak aktarılan program kapsamında Bursa’da 19 kurum başarılı oldu ve destek almaya hak kazandı. Ajansımızın yoğun gayretiyle aktarılan bu kaynağın yeni yatırımlara vesile olarak bölgemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 


TOPLAM 65 PROJE
BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, 2019 yılı mali destek programının toplam bütçesinin 27 milyon TL olduğunu ifade ederek, “Bursa, Eskişehir ve Bilecik’ten toplam 65 proje başvuru yaptı. Bu 65 projeden 27’si desteklenmeye hak kazanmıştır. Bursa’dan da 19 proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Desteklenmeye hak kazanan projelerin toplam bütçesi eş finansman ile 17.084.776 TL, destek tutarı ise 14.971.796 TL olarak gerçekleşmiştir. Bursa ilimizde desteklenmeye hak kazanan projelerin toplam bütçesi eş finansman ile 12.051.166 TL, destek tutarı ise 10.678.768 TL olarak gerçekleşmiştir. Program incelendiğinde proje başvurularının; robotik ve otomasyon sistemlerinin kurulumu, 4. sanayi devrimi uygulamaları, eğitici ve öğrenci niteliklerini geliştirici faaliyetler müfredatın oluşturulması gibi konularda yoğunlaştığı görülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bünyesinde faaliyetlerine devam eden Kalkınma Ajanslarının 2019 yılı teması, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank tarafından Mesleki Eğitim olarak belirlendi ve bu kapsamda ilgili tüm taraflarla farkındalığın artırılması çalışmalarına devam edilecek” diye konuştu.

ÖNCELİK İNSANA YATIRIM 
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, “Mesleki eğitimde yeni bakış açısına ihtiyaç duyduğumuz önemli bir kırılma süreci yaşıyoruz. Bilgi temelli yeni ekonomide yüksek teknolojiyle birlikte katma değer oluşturacak bir ekosistem ortaya çıktı. Bizler de dünya ile rekabette konumumuzu belirleyen bu yeni ekosistemde Bursa’mızın sanayi dönüşümü ile birlikte insana yatırımı öncelikli kıldık. Bursa, meslek liselerimizin sanayimizin ihtiyaçlarına cevap verecek bir niteliğe kavuşturulması amacıyla pilot il olarak belirlendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte yeni bir vizyonla okullarımızda tematik alanlarda gerçekleştirilecek mesleki eğitim çalışmaları için saha çalışmalarımıza başladık. Yürütme kurulumuzun ziyaretleriyle okul, öğretmen ve öğrenci ekseninde mesleki gelişime yönelik yapılması gereken çalışmalar ve mevcut durum analizlerimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.


GEÇMİŞTEN DERS ALDIK
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Mesleki ve teknik eğitim önemli problemlerimizden biri. Geçmişte farklı sebeplerle akamete uğratıldı. Bundan sonraki süreçte geçmişten ders alarak mesleki ve teknik eğitime gereken önemi daha çok veriyoruz. Bugün sanayi ve toplumun meslek lisesini bitirmiş kişilere ihtiyacı var. Biz Üniversite olarak meslek yüksekokullarının kalitesinin yükseltilmesi konusunda gereken gayreti gösteriyoruz. Böyle önemli bir projede emeği geçen herkese tebrik ve takdirlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, paydaşların katıldığı dijital imza töreni ile sona erdi. Törenin sonunda protokol üyeleri, meslek liselerinin fuaye alanındaki stantları da gezdi.