Fatih AKKUŞ

Bursaspor’un tecrübeli teknik direktörü Samet Aybaba’nın VAR sistemine olan öfkesi bitmek bilmiyor. Son olarak geçtiğimiz akşam idmanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Aybaba, açtı ağzını yumdu gözünü. Aybaba bu duruma en sert tepkileri veren hocaların başında geliyor. Aybaba, şöyle konuştu: “Evet, bir sistem kuruldu ve biz bu ligde oynuyoruz. Evet, penaltıysa vereceksin hocam ancak bize de vereceksin. Adaletli davranacaksın. Kadıköy’de dışarıda olan pozisyona penaltı veriyorsun, bizim gerçek penaltımızı vermiyorsun. Konya’da ve Rize’de aynı şekilde. Beşiktaş’ın attığı 70 cm ofsayt olan golü veriyorsun, Rize’de Sakho’nun attığı 3 cm ofsaydı vermiyorsun. Bu VAR Rize’de farklı, Bursa’da farklı açıdan mı çekiyor? Anlam veremiyorum. VAR olmasaydı şuanda ilk 5’te olacaktık.” Ben de aynı Samet Aybaba gibi düşünüyorum. Her ilde farklı açıdan mı çekiyor bu VAR?

TEK SUÇLU HAKEM Mİ?

Aslında sistem hakemlerin kararlarını teyit edebilmesi için var. Yani örnek vermek gerekirse: Bir maçta hakem bir pozisyona penaltı verdi ancak itirazlar geldi. Normalde hakemin derhal sisteme başvurup pozisyonu 16 farklı kamerayla incelemesi gerekiyor fakat Türkiye’de bu sistem şu anda yanlış yapılıyor. Nedeni ise sadece 5 kamera ile yapılmaya çalışılıyor olması. Peki, hakemin burada neye dikkat etmesi gerekiyor? Bu noktada en geniş kameradan bakıp oyunun kurallarını canlandırması ve vereceği kararı teyit etmesi ancak Türk hakemleri öncelikle kulüp menfaatleri, alacağı kamuoyu tepkisi ve son olarak oyun kurallarını düşünüyor. Burada tek suçlu hakem mi? Tabi ki değil çünkü o hakem, ‘Kararı X takımın lehine verirsem ne olur?’ diye düşünüyorsa bunun da başlıca mimarı çok bilen başkanlar.

SORUNLU BİR UYGULAMA

Sistem baştan hatalı demiştik bunun da nedeni şu: Normal bir vatandaş televizyondan izlerken yayıncı kuruluşun ekranlara verdiği görüntüden çok rahat bir şekilde penaltıyı görebiliyor. Hatta yayıncı kuruluşun spor programlarında bile bu konu tartışılıp “Net penaltı” şeklinde yorumlanıyor ancak sahada 4 hakem ve video başında bir hakem bunu neden veremiyor? Bunun da cevabı muhtemelen ‘İnisiyatif kullanıyorum’ olacaktır. Eğer bu sistem, hakem inisiyatif kullanmasın ve sistemi kullanarak sorunsuz bir maç yönetsin diye getirildiyse; neden inisiyatif kullanılıyor? İşte bunun cevabı da takımları yönetenler ve o yönetenleri yöneten gazeteler. Biraz ağır oluyor ancak ne yazık ki bir takımı yöneten seçilmiş bir grubu her şehirde yöneten başka bir medya grubu illaki var.

Neden Bursaspor?

VAR sistemine tepki gösteren taraftarın sorduğu başlıca sorulardan biri, “Neden Bursaspor?” Bu sorunun cevabı o kadar basit ki aslında. Sezonun ilk maçı yeni seçime gitmiş ve tabuları yıkmış bir Fenerbahçe ile olunca hakem tabi ki rakibi 1-0 önde başlatıyor. Lobi güçlü ve yeni bir yönetim. Tribünler ful dolu ve ilk pozisyonda hakem Bursa’nın hakkını yese ne olur, yemese ne olur? Bir de diğer tarafa bak. Daha maç başlamamış ve tepkili taraftar tribünde. Son 2 sezonu berbat geçmiş, ne olursa olsun takım yenilince taraftar hakemi değil, yönetimi suçlayacak. İşte böyle bir ambiyansta işler bu şekilde yürüdü ve çalınan 3 puan; bu sadece bir örnek. Bunun gibi 6 maçın 5’inde size örnek verebilirim ancak kimsenin akıl edemediği bir şey oldu. Bursaspor çok güzel bir takım kurdu ve şu anda bana göre ligin en iyi top yapan takımı oldu. Bu atmosfer bozulmasa Sivas deplasmanında ilk 3 puan gelecek ve bana kalırsa 4 maçlık net bir seri yakalanacak. Hatta iddia ediyorum İstanbul’da Galatasaray’ı da yenecek bu takım.