Eda ÖZATA

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi’nde Türk Dil Musikisi Öğretim Görevlisi İbrahim Benlioğlu, 1978-79 akademik yılında üniversiteye başladığı zaman hocasının tavsiyesiyle ney üflemeye merak sarmış. İlk hocasının adı Muhittin Serin… Benlioğlu, daha sonra başka hocalardan da istifade ediyor ve bu şekilde neyde ustalaşıyor. Bir enstrümanla uğraşmanın kişiye inanılmaz haz verdiğini dile getiren İbrahim Benlioğlu, “Kişi mutlaka bir ruh dinginliğine kavuşur. Bir de bir şey yapabilmiş olmak kişiye ayrı bir huzur verir. Ney, zor bir enstrümandır. Diğer enstrümanların neredeyse hepsinde ses hazırdır. Ama neyde ses yoktur. Yeni başlayan için ses çıkarmak çok zor bir hadisedir. Önce sesi bulacaksınız, ondan sonra ses üzerinde çalışma yapacaksınız. En son müzik yapacaksınız. İşte o zaman onun tadına varıyorsunuz, huzura eriyorsunuz. Dolayısıyla sesler karşısında herkesin iç dünyası farklı farklı şekillenecektir. Kimisi hüzünlenip ağlayacaktır, kimisi de başka duygulara bürünecektir. Ben üflerken huzur buluyorum. Sükuna eriyorum. 40 senedir uğraşıyorum ve Allah ömür verdikçe de uğraşmaya devam edeceğim” dedi. 

Her neyzen kendi  sazını yapabilmeli

Üflemenin yanı sıra ney de yaptığını söyleyen İbrahim Benlioğlu, “Her neyzen kendi sazını yapabilmeli. Ney yapacak olan kişinin de mutlaka ney üflemesi icap eder. İşin bir matematiksel tarafı var. Önce güzel bir kamış bulacaksınız. Memleketimizin güzel illerinde; Adana başta olmak üzere Hatay, Mersin ve Antalya bölgelerinin kamışları makbul olan kamışlar. Kamışlığa girdiğiniz zaman sıradan kesemiyorsunuz. Boğum aralıklarının çok ölçülü olması gerekiyor. Kısa boğum aralıklı olması gerekiyor. Aralık ve ocak aylarında kestiğiniz kamışlar, en az 1 sene kuruduktan sonra ney haline getiriliyor” ifadelerini kullandı. 

Neyler akortlarına göre  sınıflandırılıyor

İbrahim Benlioğlu, ney çeşitlerinin akortlarına göre belirlendiğini söyledi. Benlioğlu, şöyle devam etti: “Şah, Davut, Mansur, Kız, Yıldız gibi ney çeşitleri var. Her akorttaki neyin yapımıyla ilgili hesaplamalar var. Özel birimleri var. Demir pergelle onun ölçümü yapılır. Nerelerden kesilmesi ve açılması gerekiyorsa kamış kesilir. Daha sonra da ısıtarak eğriliği düzeltilir. Isıtırken yakmamak icap eder. Düzelttikten sonra gerekli yerlere ‘perde’ dediğimiz delikleri açmak suretiyle önce ses verilir, akorduna bakılır ve düzgünse maksat hasıl olmuştur.”

Ney sabır ister

 Her kesimden öğrencisi olduğunu ve öğrenmeleri için mutlaka ciddi bir sabır gerektiğini belirten İbrahim Benlioğlu, “Benim her kesimden öğrencim var. İlahiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olmam sebebiyle oradan çok öğrencim var. Onlarla ayrı çalışma yapıyorum. Üniversite öğrencileri, çalışan kesim, öğretmen, doktor gibi her kesimden öğrencim var. Onlarla burada birebir çalışma yapıyoruz. Bazen grup çalışmalarımız da oluyor. Ney sabır isteyen bir enstrümandır ama aslında bir aşktır” dedi.