Ahmet KUNDAKCI-Fatma ASLAN KUNDAKCI

Ortaasya'dan günümüze Türkler arasında gönül bağlarını daha da güçlendirmek isteyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’nin 4.’sü ile Keles Kocayayla’yı yine şenlendirdi. Türk dünyasından binlerce sanatçı ve sporcunun katıldığı şenlik, geleneksel ve kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasına katkı koydu. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bursa Valiliği, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Dünya Etno Spor Konfederasyonu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un da desteklediği şenliğe hem Bursa’dan hem de pek çok farklı ilden yoğun katılım oldu. 

BU TOPRAKLAR BİZE YURT 

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bin yıldır bu topraklarda verdiğimiz istiklal ve istikbal mücadelesine değinerek başladı. “Metehan’dan gelen Türk devlet geleneğine de İslam medeniyetine de Türkler sahip çıkmıştır” vurgusu yapan Başkan Alinur Aktaş, “1071’de Malazgirt’ten Sultan Alparslan ile bu topraklara girdik. Selçuklu ile Anadolu’yu yurt edindik. Osmanlı ile cihanda hüküm sürdük. Şehitlerimizin dökülen kanlarıyla, gazilerimizin fedakarlıklarıyla bu topraklar bize vatan oldu. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimden yaşayanlara Allah’tan hayırlı uzun ömürler diliyorum, göçenlere rahmet diliyorum” dedi.

DÜNYA COĞRAFYASINDA VARIZ

“Türk öyle büyük bir maneviyat sahibidir ki, hiçbir zaman nereden geldiğini de neden geldiğini de ne için mücadele verdiğini de unutmaz” diyen Başkan Aktaş, “Anadolu’dan Çin’e, Balkanlar’dan İran’a, Kafkasya’dan Sibirya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada yaşıyoruz. Sadece Türkiye sınırlarında değil, dünya üzerinde milyonlarca Türk var. Hamurumuz aynı, dilimiz aynı, gönüllerimiz bir. Nereye gittiysek, tarihimizi de kültürümüzü de taşıdık. Gelenek göreneklerimizi, dünya değerleri arasına kattık” şeklinde konuştu.

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

SADECE SPOR DEĞİL KÜLTÜR

Cesaret, onur, gurur, şeref, dürüstlük, merhamet, misafirperverlik gibi özelliklerin Türk’le özdeşleştiğini kaydeden Aktaş, “Ecdat yadigarı ata sporlarımız da sadece bir spor dalı değil bizim karakterimizi, kültürümüzü yansıtıyor. Hem savaşta hem barışta gücümüze güç katan ata sporlarımızı gelecek nesillere aktarmak tek gayemiz. Kocayayla’da buluşan Kırgız, Türkmen, Afgan, Özbek, Moğol, Kazak, Tatar hepimiz bu kültürü yaşatma amacıyla buradayız. Hem dostluğumuzu, kardeşliğimizi pekiştirecek hem de birliğimizi beraberliğimizi perçinleyeceğiz. Selam olsun aynı dili konuşanlara, selam olsun aynı hamurla yoğrulanlara” ifadelerini kullandı.