Geçtiğimiz günlerde bir fitoterapi uzmanının, tavuk etinde arsenik olduğunu iddia etmesi ülkede büyük yankı uyandırmıştı. Vatandaşları tedirgin eden bu iddiaya göre tavuk tüketmek kansere kadar uzanan rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Ancak bu açıklamalara Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar´dan yalanlama geldi. Bu tür iddiaları ortaya atan uzmanların bir süre sonra vizite ücretlerinin ve kitap satışlarının arttığına dikkat çeken Tayyar, tavuk etinde arsenik bulunduğu iddiasının gıda terörü olduğunu söyledi.

İLAÇLAR TÜRKİYE´DE KULLANILMIYOR


Haberin çarpıtılmış olduğunu ifade eden Tayyar, “2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri´nde (ABD) tarım politikalarıyla ilgili bir dergide, ABD´de kullanılan yem katkılarının tavukların karaciğerinde arsenik kalıntısı oluşturduğu yönünde bir rapor yer almıştı. Burada arsenik kalıntıları normal seviyede olmasına rağmen, arseniğin korkutuculuğu sebebiyle ABD´de 2013´te üçü, 2015´te ise biri tamamen yasaklandı. Habere bu gözle bakıldığında bundan 9 yıl önce ABD´de böyle bir risk öngörüldüğü için, böyle bir ihtimal olabilir diye yasaklanmış. ABD´yi ilgilendiren bir haberin, Türkiye´de ‘tavukta arsenik tehlikesi´ olarak yansıtılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

 

İNSANLAR ÖNEMLİ  BESİNLERDEN UZAKLAŞIYOR…

Prof. Dr. Mustafa Tayar ; “Her sene bir şeyleri kaybediyoruz. ‘Yoğurt yemeyin, tavuk yemeyin, süt içmeyin´ gibi laflarla insanların en önemli besin maddelerinden, protein kaynaklarından uzaklaşması sağlanıyor. Oysa bir ülkenin beslenme açısından gelişmişliği tükettiği protein oranıyla çok yakın ilgilidir. Nasıl bir terörist bomba patlatarak topluma bir korku yayıyorsa bu gıda terörü haberiyle de Türkiye´de tavuk tüketiminin en az yüzde 10 azaldığını düşünüyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şu anda ülkedeki bütün kanatlı ürünlerini çok daha hassas kontrol ediyor. Laboratuvarlarda yüzlerce arkadaş çok ciddi çalışmalar yapıyor. En ufak bir problem çıktığı zaman ise onlar çok daha katı ve acımasız bir şekilde müdahale ediyor” diye konuştu.