Hatice DAL

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bir kent nasıl kirletiliyor ve geleceği nasıl yok ediliyor?” başlığı altında düzenlediği toplantı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin onay verdiği kentsel dönüşüm projelerini eleştirdi. Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi Halk Evi'ndeki toplantıda eleştirilerine Batıkent ile başladı. Batıkent planının Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından düşük yoğunluklu konut alanından özel eğitim alanına alınmasını eleştiren Başkan Bozbey, bunun sonucunda 19 Mayıs Mahallesi’nde ortaya çıkan tablonun içler acısı olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun artışlar nedeniyle yeni bir taktik geliştirerek ticaret alanı oluşturmak istediğine işaret eden Bozbey, “19 Mayıs Mahallesi’nde yapı yoğunluğu arttırılmış, dolayısıyla genel tasarım ilkeleri bozularak trafik, otopark ve gürültü gibi sorunlar ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Batıkent planı dâhilinde yapı bütünlüğü bozulmuştur. Büyükşehir Belediye Başkanı ‘bu bölgede okul olmayacak’ dedi ancak ticarete alınarak yine okul yapılmasının önü gizlice açılmış olmaktadır. Mahalle halkı isyandadır” dedi.

KELEBEK ETKİSİNE DÖNÜŞTÜ

0,50 emsal artışı içerikli plan değişikliklerinin kelebek etkisine dönüştüğünün altını çizen Başkan Mustafa Bozbey, “Bir sistemde başlangıçta küçük ve önemsiz görünen değişiklikler büyük ve öngörülemez sonuçlara yol açabilir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 6306 sayılı kanunun uygulanmasının seyrini değiştiren 0,50 emsal artışı içerikli plan değişiklikleri kelebek etkisine dönüştü. 16.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ve 15.12.2012 tarihli 6306 Sayılı kanunun uygulama yönetmeliği ile ülkemizde kentsel dönüşüm uygulamaları tek bir çatı altında toplanarak uygulanmaya başlamıştır” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE

Başkan Bozbey, şöyle devam etti: “Kanun parsel bazında riskli yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına olanak tanımaktadır. 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 18. maddesinin 2. fıkrasının a bendine göre riskli yapıların bulunduğu taşınmazlara ilişkin her tür ve ölçekteki planı re’sen yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya Bakanlık yetkilidir. Söz konusu yönetmelik Bursa dışında Türkiye’deki tüm illerde aynı biçimde uygulanmaktadır.”

Büyükşehir Belediyesi sınırlarını hiçe sayıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı yetkilerde sınırlarını hiçe saydığını öne süren Mustafa Bozbey, “Verilen yetkide öncelik, riskli yapı olmasıdır. Bunun akabinde ada bazında çözümlenmesi gerekmektedir. Fakat Büyükşehir Belediyesi bu sınırı parsel boyutuna taşımıştır. Ortaya çıkan 0.50 üstü emsal artışlarına karşı dava açan ilgili meslek kuruluşlarının mahkemeden elde ettiği iptal kararını, Büyükşehir Meclisi'nde birkaç ilave plan notu ile örtbas etmiştir. Yeni yapılan yerlerin yüzde 70’ine riskli yapı denetimi yapılmadan emsal artışı uygulanmıştır. Bütün Bursa’ya göre Nilüfer’de plan değişikliğinin oranı yüzde 90’dır. Bu sayı 156 siteye ulaşmıştır. Ancak devamının da geleceği görünüyor. Kentsel dönüşüm aslında Osmangazi ve Yıldırım gibi 60 sene önce yapılarla dolu bölgelerde yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Yaşanabilir bir Nilüfer için hukuk mücadelesi

Nilüfer’de Bursa’nın diğer ilçelerine göre daha genç ve nitelikli yapı stoku bulunduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle ilçenin şantiyeye dönüştüğünün altını çizerek, şunları söyledi: “Nilüfer’in tüm bölgelerinde hatta kırsal mahallelerinde bile emsal artışları söz konusu. İmar mevzuatına uygun olmayan bu plan değişiklikleri ile ilçe sınırlarında çevre yapılaşmalara uygun olmayan kat ve yoğunluklar söz konusu olmaktadır. Nilüfer’in içerisinde bulunduğu, 6306 sayılı yasa ve İmar Kanunu’nun amaçları ile çelişen bu duruma çok acil bir çözüm bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde bu kapsamdaki kentsel dönüşüm ilçemizde geri dönüşü olmayan bir durum ortaya çıkaracaktır.” Bozbey, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Önümüzdeki birkaç yılda katlanarak devam edecek olan bu hukuksuzluğun durdurulması için Nilüfer Belediyesi olarak daha etkin bir hukuksal mücadeleye gireceğiz. Yaşanabilir bir Nilüfer için hukuk mücadelesine devam edeceğiz.”