Semih ŞAHİN

Tarih sayfalarında kahramanlık denilince ayrı bir yer ve öneme sahiptir Çanakkale. Ve o Çanakkale’de geri dönmeyeceğini bile bile düşmanla göğüs göğse çarpışan, en çok şehit veren il Bursa olmuştur. Bu kentin yerel yönetimleri kahramanlık destanını unutturmamak gelecek nesillerin de hafızalarında yer etmesini sağlamak için çeşitli organizasyonlar düzenliyor o her metrekaresi kan, gözyaşı ve barut kokan topraklara…

ECDADA YAKIŞIR

İşte bunlardan biri de Bursa Büyükşehir Belediyesi… Zaferin 102. yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nde 150 otobüs dolusu Bursalı adeta tek yürek oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Garnizon Komutanlığı işbirliğiyle zaferin 100. yılında şehitliği ecdada yakışır hale getirmişti. Tescilli mevcut şehitlik alanının orijinal hali korundu. Etrafında dairesel olarak gezi alanları yürüyüş yolları yapıldı. Mustafa Kemal’in birliği ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafı da unutulmadı alana yerleştirildi.

150 OTOBÜSLE ÇANAKKALE’YE

İşte böyle bir mekana 150 otobüsle çıkarma yapıldı. 5 binin üzerinde Bursalı, kahraman ecdadına bu yılda saygıda kusur etmedi. Şanlı tarihinin ebedi kahramanlarına duaları sundu. Böylesine bir ecdada sahip olmanın gururunu gözyaşlarıyla birlikte yaşadı. Anma törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu’nun yanı sıra Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan da katıldı.

Vatan nasıl savunulurmuş tüm dünya gördü

Duygusal anları vatandaşlarla birlikte paylaşan, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Çanakkale’de vatan sevgisi, bayrak sevgisi neymiş, bir vatan nasıl savunulurmuş, bunu dünyaya gösteren, dünya tarihine mührünü vuran kahraman ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz” diyerek konuşmasına başladı. Altepe konuşmasının devamında, “Birkaç saatte Çanakkale Boğazı’ndan geçip, İstanbul’a ulaşmayı hedefleyenler vardı. Hesapları bu kahramanlar sayesinde tutmadı. Seyit onbaşılar ve daha nice kahramanlarımızın karşı koymasıyla adeta buralarda kıyamet koptu. Herkese ölüm emredildi. Şehit olmak için gencecik fidanlar koştu ve bu topraklar için toprağa düştü. Bursa’mızın gururu Seyyar Jandarma taburumuz da cepheden cepheye koştu. Şehit olanlar burada ebedi uykusundalar. Ve biz de onların emaneti olan topraklarda Türkiye Cumhuriyeti olarak ilelebet dimdik ayakta duracağız” diye konuştu.

HÜR TÜRKÜN VEFA BORCUDUR

Altepe, yaptıkları çalışmalarla tüm ecdada vefa borçlarını bir nebze de olsa ödemeye çalıştıklarını hatırlattıktan sonra konuşmasını şöyle bitirdi. “Osmanlı devletinin kurucuları Osman ve Orhan Gazi’den Kurtuluş Savaşı ile destan yazan Atatürk’e ve canlarını seve seve bu vatan için veda eden ecdadı saygı ve minnetle anıyoruz. Bu mücadeleye en çok katkı koyan en kritik zamanda cepheden cepheye koşan Bursa ve Gelibolu jandarma taburuyla burada tarih yazıldı. Bizde isimleri tarihimize altın harflerle yazılan bu kahraman ecdadımızın bulunduğu alanı, yine ecdadımıza yakışır hale getirdik” dedi.

Tarihe altın harflerle

Programın konukları arasında bulunan Bursa İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, tarihimizin gurur dolu, bir o kadar da hüzünlü anlarından birine şahitlik ettiklerini belirttikten sonra Çanakkale savaşlarının Türk tarihinde olduğu kadar dünya tarihine de altın harflerle yazıldığını dile getirdi.

KAHRAMANLIK DESTANINDA BURSA

Hacıoğlu, “Küçücük bir yarım adada onbinlerce düşmana karşı ecdadımız kahramanlık destanı yazmıştır. Bursa da bu kahramanlık destanında en çok şehit veren şehir olmuştur. Bursa’dan 979 yiğit vatan evladı cepheye gönderilmiş, Kireçtepe ve Gelibolu taburlarıyla birlikte düşmana göz açtırmamıştır” dedi. Hacıoğlu, bu gerçek kahramanlık hikâyesinin özetini İngiliz Generalin şu sözleriyle hatırlattı: “İngilizlerin takviyeli tümeninin karaya çıkış harekâtının, topçusu olmayan sadece 4 makineli tüfeği bulunan taburla nasıl durdurduğunu bilen olmayacaktır.”

GELECEK NESİLLER UNUTMAYACAK

Türk milleti damarlarındaki asil kandan aldığı kudretle gerektiği zamanda Çanakkale’de olduğu gibi 15 Temmuz’da da polisinin, askerinin yanında yerini aldığını hatırlatan Hacıoğlu, nesiller arasında köprü kurulması adına bu imkanı Bursalılara sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Atepe’ye de teşekkür etti.