Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) destekleriyle yürütülen Bursa Model Fabrika (BMF), deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak teori ve pratiği birleştiriyor. Fabrika, KOBİ’lerin dijital üretime geçiş uygulamalarına hız kazandırırken, başta Bursalı firmaların bu sürece adaptasyonlarını kolaylaştırıyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde BTSO MESYEB bünyesinde faaliyet gösteren ve geçtiğimiz Mart ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve kent protokolünün katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Model Fabrika, üretim geliştirme modelleri ile gerçek fabrika ortamı gibi kurgulandı.

REKABETÇİLİK ARTACAK

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin yeni sanayi döneminin gerisinde kalmasını istemediklerini söyledi. Bursa iş dünyasının talepleri doğrultusunda kurgulanan BMF’nin yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi yeni kavramların firmaların iş yapış biçimlerini önemli ölçüde değiştirdiği yeni dijital çağda firmaların rekabetçiliğini artıracağını ifade eden Burkay, “Büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere kadar, dijital dönüşüm için gerekli altyapı ve insan kaynağı yetiştirilmesi konusunda büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Bursa Model Fabrika, verimlilik artışından kaliteye, yalın üretimden dijital dönüşüme kadar birçok alanda firmalarımıza rehberlik yapacak” dedi. (İHA)

HEDEF ENDÜSTRİ 4.0

Bursa Model Fabrika’nın işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkeleri ve deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak ölçeklendirilebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağladığını da belirten Başkan Burkay, merkezin teorik ve pratik eğitim yöntemlerini deneyimsel öğrenme prensipleri çerçevesinde birleştirdiğini dile getirdi. İbrahim Burkay, “Bu model sadece sınıf eğitimlerine dayalı kapasite geliştirme programlarına kıyasla hatırlanma oranlarında 7 kata varan bir gelişme sağlanmasına yardımcı olabiliyor. Deneyimsel öğrenme teknikleri sadece hatırlanma oranlarını arttırmakla kalmaz, öğrenme deneyimini de hızlandırır.”

2071 VİZYONU

Türkiye'nin bilgi ve teknoloji üretmeden kalkınmasının mümkün olmayacağını belirten Başkan Burkay, “Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda milli ve yerli hamlelerle daha güçlü bir geleceğe ilerleyeceğine inancımız tamdır. Türkiye’nin ileri teknolojili ilk OSB’si olan TEKNOSAB’ın yanı sıra Bursa Model Fabrika gibi önemli bir merkezin Bursa’ya kazandırılmasının kentimiz için büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Bursa iş dünyası olarak büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere kadar, dijital dönüşüm için gerekli altyapı ve insan kaynağı gibi temel gereksinimleri için destek sunmaya devam edeceğiz” dedi. BMF, işletmelerin verimlilik artırma teknikleri olan yalın üretim, iş etüdü ve süreç iyileştirme, KAİZEN sürekli iyileştirme gibi benzeri konularda kapasitelerinin artırılmasını amaçlıyor. Şu an hali hazırda merkezde Paletli Robot Taşıyıcı üretilebiliyor. Model Fabrika’nın eğitim sürecinde yalın üretim tekniklerinin uygulanması ve işletmelerin bu alanda dönüştürülmesine destek olunuyor. Sürecin sonunda ise firmaların dijitalleşme ile Endüstri 4.0 düzeyine ulaştırılmasına katkı sağlanıyor.

Gümüş balığının ihracat serüveni başladı Gümüş balığının ihracat serüveni başladı