Fatih AKKUŞ

Antalya kampında gençlerin gelişimini yakından takip etmek için gelen Görkem Akbaş hem gençlerin hayallerinin gerçekleşmesi, hem de Bursaspor’un 2. şampiyonluğuna doğru maddi anlamda rahatlamasını sağlama adına alt yapılma yakından ilgileniyor. Geçtiğimiz yıllarda da kamplara gelip gezen yöneticilerden ziyade gittiği her ilde alt yapı görüşmeleri yapan Akbaş ile Vakıfköy’ü konuştuk. Dolu, dolu samimi cümleler döküldü ağzından. “Hayallerimin peşinde istediğim yerdeyim. Benim istediğim yerde binlerce gencin hayalleri var” diyerek, neler yapabileceğinin sinyalini verdi.

Vakıfköy’ün bu başarısının sırrı nedir? Özellikle son yıllarda?

Öncelikle geçmiş dönemdeki yönetici büyüklerimize, Bursaspor’un değerli yöneticilerine teşekkür etmek lazım. Geçmişten bu güne orada hizmet eden emektarlarına teşekkür etmek gerekiyor. Bu bir günlük, iki yıllık sadece bizim başarımız değil. Genetiği olan bir şehir Bursa ve Bursa alt yapısının dışa vurmuş hali. Biz bunun üzerine bir şeyler eklemeye çalışıyoruz. Neler yapılmaması gerektiğini biliyoruz. Daha önceki dönemlerde yapılan hataları biliyoruz ve onları gidermeye çalışıyoruz. Var olan bir kalite var biz bu kaliteyi arttırmaya çalışıyoruz. Bu sene değişik ve enteresan istatistikler var. Milli takımlara en fazla oyuncu veren bir takımız. Toplam 136 futbolcumuz bu yıl lisans yapılan profesyonel anlamda liglerde oynayan bizim haricimizde futbolcu sayısı. Bu sadece Süper Lig ve diğer profesyonel liglerde oynayan futbolcu sayısı. Bunlar geçmişin birikimi. Yanlışları azaltıp üzerine koymaya çalışıyoruz. Kaliteli bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz öncelikle. Bununla ilgili çeşitli çalışmalarımız var ve meyvelerini görmek bizi de mutlu ediyor.

Gençler gelecek açısından size ümit veriyor mu?

Burada Samet Aybaba’nın bir fotoğrafı var '16 Vakıfköy' patentli futbolcumuzla birlikte çekilmiş. Fanatik gazetesinin manşetinde gördüm. Bu bizi daha da heyecanlandırıyor ve istekli bir hale sokuyor. Bu çocukların yarısı bu takıma katkı verse Bursaspor’un ve Türk futbolunun kurtuluşu olur. Bugün hiç banka kredilerine başvurmadan, borçlanmadan hayatına devam edebileceğin tek yer alt yapı. Türk futbolunu kurtarmak borçları yapılandırmak değil, alt yapıda doğru futbolcu, doğru oynatılarak Avrupa’ya satılarak gelir elde edilirse olur.

Samet Aybaba büyük şans olarak görülüyor, siz de aynı fikirde misiniz?

Samet Aybaba bu anlamda ciddi katkı sağlıyor bize. Mayıs ayındaki kongreden sonra “2. şampiyonlar Vakıfköy’den çıkacak ve Gelecek Vakıfköy’de” düşüncelerimiz vardı. Sadece boş birer cümle değillerdi. Alt yapısı hazırlanmaya başlanmış ve altı doldurulmuş ilkelerdi bizler için. Biz ikinci şampiyonların Vakıfköy’den çıkacağına eminiz ve bunun için de Samet Aybaba büyük bir şans. Biraz önce Recep Çetin hoca ile sohbet ederken Karabükspor’u 7-1 yendiğimiz bir maçı konuştuk. Kulübede duran 16 yaşında bir genç vardı, Enes Ünal, skor 4-0 olduğunda bile oyuna sokulmamıştı. Bunu konuşurken kendisi “Görkem Bey biz durum 2-0 olsa da Ali Akman’ı oyuna dahil etsek, Muhammet Emin’i oynatsak diye düşünüyoruz” dedi. Bu ne kadar büyük bir şans olduğunun kanıtıdır.

Vakıfköy’de kaç profesyonel çalışan var ve neler yapıyorlar?

Vakıfköy’de her yaş kategorisinin ayrı antrenörleri ve ekipleri var. Kondisyoner, fizyoterapist ve spor psikoloğu var. Ayrıca bu sene uygulamaya başladığımız belki de başarının sırrı olan bölgesel antrenörlerimiz var. Forvetler için ayrı, orta saha için ayrı, defans ve kale için ayrı. Ayrıca kaleciler için yapılan vizyon odalar var ki buralarda görsel eğitim de alıyorlar.

Kaleciler için kurulan sistem çok ses getirdi, kim kurdu ve neler yapılıyor bu anlamda?

Metin Mert’in kurduğu sistem bu aslında. Milli takımların her kategorisinde bizim kalecilerimiz var. Diyetisyenimiz çocukları her gün yakından analiz ediyor. Gençlik geliştirme komisyonu kuruldu. Bu komisyonda Gençlik Spor il Müdürü Süleyman Şahin, Serhat Arı ve Rıdvan Özkan bunlar çok değerli insanlar.  Onlarla birlikte bilim kurulu oluşturduk. Bu kurulda da Uludağ Üniversitesi Spor Ana Bilim Dalı var. Testlerimizi ve gelişimimizi onlar yapıyor. Genetik bilimci Korkut Ulucan keza aynı şekilde bizimle birlikte ki onunla yaptığımız çalışma ise çocuk ne kadar daha uzar, kaç yaşında boyu ne olur, kas gelişimi ne derece yüksek gibi araştırmaları da aynı anda takip ediyoruz. Bilge Doruk hocamız var profesör İstanbul Üniversitesi’nden hocamız spor yöntem bilimcisi kendisi Vakıfköy’ün röntgenini çekiyor. Yaptığı çalışma şu “Biz orada doğru personel ve sayıyla, doğru idman programıyla doğru çalışmalar yapıyor muyuz” hocamız tam anlamıyla bunu takip ediyor. Bilge hocanın çalışmalarını çok önemsiyorum.

 Yeni Vakıfköyler yolda

 Çılgın bir proje geliyor demiştiniz, hazırsa detayları alsak?

Fatih (Gülüyor) emin ol henüz hazır değil. Ancak her alanda yanımızdasın ve destek oluyorsun bizlere. Az çok bahsedeyim sana bu konudan. Futbol Okulları ile alakalı süper bir projemiz var ki biz bunun da alt yapı çalışmasını yaptık. 15-20 gün içerisinde seninle paylaşacağım ancak şu kadarını söyleyeyim. Bunca bilim adamının ortak fikriyle oluşacak bir havuz ve bu havuz sistemine uygun 81 ilde açılacak spor okullarıyla aynı şartta eğitim alan binlerce sporcu olacak. Bu sistem dahilinde bize gelecek çocuklar zaten alt yapı eğitimlerini almış olacak ve biz senede 1 hafta her futbol okulunu Vakıfköy’de ağırlayarak onların gelişimini bizzat takip edeceğiz. Amaç buradan senede çıkacak 100-200 futbolcuyu Bursaspor’a kazandırmak olacak. Düşünsene İstanbul’da 7 adet futbol okulumuz var ve bundan kimsenin haberi yok. Biz kamptan döndüğümüzde ziyaret edeceğiz ve oradaki okulların da bizim standartlarımıza çıkarılarak sözleşme imzalanması sağlanacak ve her yıl düzenli kontrollerle aksama olup olmaması kontrol edilecek bu sayede eğitim seviyesi hep aynı olacak. Bu da demek oluyor ki ilk etapta 30 daha sonra 81 Vakıfköy daha inşa etmiş olacağız.

 Vakıfköy’de Özlüce hayali kuranlara mesajınız var mı?

Bursaspor, TFF 3. Lig’e düştü Bursaspor, TFF 3. Lig’e düştü

Hayallerinin başlangıcında olan gençlerimize çağrım şudur. Ben hayallerimin peşinden gittim ve hayal ettiğim yerdeyim. Onlara hizmet etmek için ne gerekiyorsa dolayısıyla Bursaspor’a hizmet etmek için her yolu deniyorum. Ben de taraftarın içinden gelen birisi olarak onlara hizmet ediyorum. Onların hayallerinin gerçekleşeceği yerde olduğunu bilsinler. Bu arada 'agazete'ye çok teşekkür ederim. Gençlerle ilgilenip, röportajlar yapıyorsun. Özellikle Çağatay röportajını gördüm süper olmuş. Onlar çalışmaya devam etsin biz gerekeni yapmak için buradayız.