Mehmet ÇETİNKAYA

Muğla Fethiye’nin Seki yaylasında düzenlenen Yörük Türkmen Şöleni için Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı olan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’yla birlikte Bursa basını olarak Yörük kültürünü yakından tanımak ve yaşamak için Fethiye’ye doğru yola çıktık…

ÇADIRDA 3 BİN ÜRÜN

Şenlik öncesi ilk durağımız Yörük Çadırı Müzesi oldu.Fethiye’nin gönüllü ve meraklı Yörük kültürü elçilerinden İsmail Kerimoğlu ‘Kerimoğlu Yörük Çadırı Müzesi’ni 1999 yılında hizmete açtığının bilgisini verdi. Gün içinde yaklaşık 3000 ürünün barındığı Çadır Köy Müzesi’ni de ziyaret ettik. İsmail Kerimoğlu aynı zaman denize nazır restoran işletiyor ve müşterilerini geçmişe doğru yolculuğa çıkarırken birçok insanın da çocukluğunda yaşadığı ve gördüğü hatıraları canlandırıyor.

ÖZENLİ BİR BİRİKİM

Yörüklerin yaşam tarzlarının anlatıldığı,geçmişte kullanılmış birçok eşyanın sergilendiği, gezerken sizi başka diyarlara götüren Yörük müzesi 20 yıllık özenli birikimin ve ödenen maddi bedellerin neticesi olarak ortaya çıkmış doğal bir müze.Çalışmalardan anlıyoruz ki insanlarımızın Yörük kültürünü daha yakından tanımaları ve bu kültürün yaşatılması için ciddi emek ve bedel verilmiş.

ÇEŞİTLİ YÖRELERDEN TOPLANMIŞ

Çadır müzesinin eşyalarının 20 yıllık çalışmanın sonucunda çeşitli yörelerden toplandığını öğreniyoruz…Yörükler tarafından kullanılan eşyaların sergilendiği Yörük ve Köy Müzesi, yaz kış ilçeye gelen misafirlere ve nesilden nesle Yörük kültürünü tanıma fırsatı sunuyor.Yörüklerin geçmişte günlük hayatına ait eşyaların bir araya getirildiği özel bir sergi özelliği taşıyor müze.Yörük kültürüne veya geçmişte birçok yörenin kullandığı birçok şeyi burada bir arada görme şansı buluyorsunuz.

Amaç oldukça halisane

22 yıl önce Girdev Yaylası’nda başlatılan Yörük Şöleni, bu yıl uluslararası boyuta taşındı. Türk dünyasından birçok temsilcinin katıldığı 23. Yörük Şöleni 2 gün sürdü. Amaç ise belli ve oldukça halisane… Gaye Yörük-Türkmen kültürünün dünyaya tanıtılması. Seki yaylasında yapılan Yörük Şöleni’nin birinci gününde cura 3 telli festivali gerçekleşti. Yerel ve Türk dünyasından sanatçılar sahne aldı.

ŞEHİTLER DUALARLA…

Yörük Türkmen Şöleni’nin ikinci günü saat 10.00’da saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şölenin ikinci gününde tüm şehitlerimiz için dualar edildi. Ardından büyük ‘Yörük Göçü’ başladı. Seki Yaylası’nda son bulan göçte, geleneksel kıyafetleri ve deve, at ve koyun kervanı ile oluşan renkli görüntüler bizleri adeta büyüledi. Program kapsamında 25 tane Yörük çadırı kuruldu ve her çadırda o kültüre ait eşyalar sergilendi. Keçe sanatı, ıstarda kilim dokuma, halı dokuma, çan ustası, çancılık, kalaycılık, demirci ustası, çarık ustası gibi birçok el sanatları fiili olarak sergilendi ve biz de bu görsel şölenle Türkmen kültürüyle asırlar öncesine bir yolculuk yaptık…