ÖZLEM ATAÇ
Bursa’da kampçılığı ve karavancılığı teşvik etmek, geliştirmek, desteklemek, bilinçlendirmek ve kamp yapmak isteyenlere teknik olarak yardımcı olmak için kurulan Bursa Kamp ve Karavan Derneği, yaptığı etkinliklerle kısa zamanda tanındı. Bursa Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı Erdinç Bağcıgil, “Ülkemize ve güzel Bursa'mıza gelecek yerli ve yabancı turistlere bölgemizi tanıtmak, onlara yardımcı olmak amacı ile kurulan derneğimiz 10 Ekim 1984 tarihinde ilk genel kurulu ile resmen dernek olarak faaliyetine başlamıştır. Kampçılık; çadır, karavan, motokaravanlar ile yapılan açık hava etkinliğidir. Bizler de Bursa Büyükşehir Belediyesi Doğa Sporları ve Turizmi günlerine katılarak, standımızda kamp ve karavan turizmi hakkında bilgiler sunmanın yanında turizmin bu dalının ülkemizde yaygınlaşmasına bir nebze yardımcı olmak için farkındalıklar yaratıyoruz” dedi. 


KAMP ALANLARI TEK TEK YOK EDİLDİ
Kamp karavan turizminin gelişimi konusunda bilgi veren Erdinç Bağcıgil, “Kamp karavan turizmi ülkemizde 1980’li yıllara göre çok ileriye gidememiştir. O yıllarda bazı kurumlar ülkemiz turizm imkanlarını sunmak için kamp alanları yapmışlar ve bunları işletmeye açmışlardır. Yugoslavya’daki iç savaşa kadar o güzergahı takip eden kamp ve karavancılar ülkemize gelmeye devam etmişlerdir. Bu hareketlilik ülkemiz doğaseverlerini de tetiklemiş, kamp karavan turizmi o yıllarda ivme kazanmıştır. Yugoslavya’daki olaylar yolun akışını kesmiş Avrupalı kamp ve karavancılar İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan ülkelerinin sahillerini tercih etmeye başlamışlardır. Bu aşamada Türkiye deki kamp alanları yerlerini maalesef ki otel, motel, pansiyon vs. gibi işletmelere çevirmişlerdir. Standartlara uygun kamp alanları tek tek yok olmuşlardır” diye konuştu. 

Yüzlerce yıllık el yazması ve nadir eserlere böyle sahip çıkılıyor Yüzlerce yıllık el yazması ve nadir eserlere böyle sahip çıkılıyor

DEPREME HAZIR YERLEŞİM BİRİMİ 
Kamp ve karavan turizminin ekonomi ve Türkiye kampçılığı konusunda konuşan Bağcıgil, “Ülkemizde bu turizm dalına ait maalesef ki sağlıklı bir istatistik mevcut değildir. Ülkemiz deprem bölgesi. A fayı, B fayı, C fayı alfabemizin harflerini aşacak fay hatları içerisinde yaşamaya mecburuz. Kamp karavan turizminin ayaklarından biri de kampinglerdir. Her türlü alt yapısı wc, banyo, mutfak, elektrik, su… Karavan ve çadır alanları ile kampingler olası bir depremde hazır yerleşim birimi olarak görev yapma imkanı sağlayabilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan illere gönderilen 11.04.2016 tarih ve 68828 sayılı ve kamp alanlarının teşvik edilmesi ile ilgili genelgeyi takdir ve teşekkürle karşılıyoruz. Kampingler kamp karavan turizmini desteklediği kadar olası bir deprem afetinde de afetzedelere yerleşim imkanı sağlamış olacaktır” ifadelerini kullandı.       

ALTERNATİF TURİZM SINIFLANDIRMASINA DAHİL EDİLMELİ
“Ülkemizde kamp ve karavan sektörünün gelişmesi için en az bazı Avrupa ülkeleri seviyesine çıkabilmemiz gerekir” diyen Bağcıgil, bu seviyeye ulaşmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kamp ve karavancılık imalatçıları, kampçıları, kamping sahiplerini, çeşitli yan sektörleri içine alan ekonomik bir olgudur. Bu nedenle Bakanlıklar nezdinde alternatif turizm sınıflandırılmasına kamp karavan turizmi de dahil edilmelidir. Araçlarımızın sınıfları değiştirilmeli özel araç sınıfından çıkarılmalıyız. Araç muayenelerimizin yılda bir değil iki yılda bir yapılmalıdır. Kaza bazında Türkiye’de en alt sınırlarda hasarlı kaza oranına sahip kullanıcılarız. Bu nedenle yıllık sigorta primlerimizin yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesini talep ediyoruz. Yeni araçlardaki yüzde 145’i aşan özel tüketim vergisinin makul seviyelere düşürülmesini, motokaravanlarda vergi indirimi için 5 yaş sınırının kalkmasını talep etmekteyiz. Hem biz kullanıcıların hem de trafikte seyahat eden tüm araçların menfaatine karavan ve motokaravan üretiminde merdiven altı üretime son verilmesi belirli standartların altında üretim yapılmamasını ve denetimlerin arttırılmasını talep etmekteyiz. Belediye kanunu revize edilerek tüm illerde uluslararası standartlara uygun kamping alanı veya kısa süreli konaklamalar için karavan park alanları oluşturulmasını talep etmekteyiz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 11.04.2016 tarih ve 68828 sayılı genelgesi mevcuttur. Kamp alanlarından tabela vergisi, çöp vergisi, emlak vergisi, atık su v.s. giderlerin makul seviyelere çekilmesi; yurt dışından gelecek yabancı plakalı karavan ve motokaravanlara yakıt indirimi sağlanması; yurt dışı tanıtımlarda derneklerimiz ve federasyonumuza Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek sağlanmasını talep etmekteyiz. Kamp ve karavancılığı tanıtmak yaygınlaştırmak için ekipmanların sergileneceği fuar ve sergilerde teşvik amaçlı tedbirler alınmalı, alanlarda metrekare fiyatlarında indirimler yapılmalıdır. 1919 yılından bir örnekle karavan sanayine katkısını izleyebiliriz.”