Özlem ATAÇ

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un öncülük ettiği, kentin önde gelen sanayicilerinin ve işadamlarının bulunduğu ÜSİGEM-KÜSİ Çalışma Konseyi, yeni dönem hedeflerini açıkladı. Önümüzdeki günlerde aktif çalışmalar yürütmesi planlanan ÜSİGEM-KÜSİ Çalışma Konseyi toplantısına Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, USİGEM Müdürü Prof. Dr. Sedat Ülkü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, iş insanları Mustafa Barutçuoğlu, Vehbi Varlık, Arif Ağaoğlu, Timur Noyan, akademisyenler ile iş dünyası temsilcileri katıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin potansiyelinin TÜBİTAK ve YÖK tarafından tescil edildiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, 195 doktora öğrencinin YÖK’ten burs aldığına, bu sayısı artırmayı hedeflediklerine değindi.

BUÜ’NİN GÜCÜ YANSIMIYOR
BUÜ’nün çok ciddi potansiyele ve kuvvetli bir güce sahip olduğunu belirten Kılavuz, “Üniversitelerimizin 3 temel işlevi var. Bunlardan bir tanesi eğitim-öğretim, bunu hep yapıyoruz zaten. İkincisi araştırma; üniversitelerin şartlarına göre hasbel kader yerine getirilmeye çalışılıyor. Ama şunu itiraf etmeliyim ki geçtiğimiz 7 aylık dönemde üniversitenin çok ciddi bir potansiyele sahip olduğuna şahit olduk ama bu kent çevre tarafından tam biliniyor değil. O bakımdan araştırma faaliyetlerimizi de süreç içerisinde toplum tarafından bilinmesinde fayda var. 3’üncü aşaması ise ürettiklerini toplumla paylaşmak. Bazen hizmet olur, bazen araştırma olur bazen de bu araştırma sonuçlarını ticarileştirme ve paylaşılması olur. Bu noktada da üniversitemizi hak ettiği yerde olduğunu söylememiz mümkün değil. Çok ciddi potansiyeli ve gücü kuvveti var ama henüz yansımış değil” dedi. 

ÖĞRENCİ DOSTU ÜNİVERSİTE 
Göreve geldiğinden beri 2 temel hedef üzerinde çalıştığını belirten Kılavuz, “Hedeflerimizden birisi; Bursa Uludağ Üniversitesi’ni öğrencisiyle, çalışanıyla, paydaşlarıyla huzurun, mutluluğun ve güvenin egemen olduğu bir mekan haline getirmek. Dolayısıyla öncelikle öğrencinin memnuniyetini arttırmak. Onun için ‘öğrenci dostu üniversite’ dedik. Birinci olarak kentle bütünleşen üniversite. Kentle iç içe girmiş kentin bir parçası olarak gören bir üniversite. Kentin problemleriyle yatıp kalkan, düşünen ve çözüm üreten ve kente bir şeyler katmak isteyen üniversite. Bunlar konusunda iddialıyız ve enerjimizi büyük ölçüde bunlara harcamaktayız. Geçmiş 7 aylık süreçte gördük ki bir takım geri bildirimler alıyoruz. Bunlar kent katmanları merkezi idaresi yerel yönetimler sivil toplum örgütleri halk memnun ve bu memnuniyet yavaş yavaş bize dönmeye başladı. Bize döndükçe de bizim aşkımız heyecanımız artıyor, bu birbirini tetikleyen iki unsurdur” diye konuştu. 

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

YÖK, BUÜ’NÜN POTANSİYELİNİ KEŞFETMİŞTİR
YÖK’ün Türkiye’nin öncelikli 100 alanında 4 bin kişiye bursu verdiğinden bahseden Kılavuz şöyle devam etti: “YÖK şu an Türkiye’nin öncelikli olan 100 alanında 4 bin kişiye burs veriyor. Bu 4 bin bursun 195 öğrencisi bizim üniversitede. Yani yüzde 5’lik bir dilimdir. Bu şunu gösteriyor ki; artık devlet YÖK Uludağ üniversitesinin potansiyelini keşfetmiştir. Biz bunları gün geçtikçe arttırmak istiyoruz ve buradaki hocaların yeterliliğini ve bilime katkılarını teyit etmiştir. Bu bizim için önemli bir gelişmedir. Bu TÜBİTAK tarafından da tescil edilmiştir. Üniversite sanayi ortak projesi doktora elemanı yetiştirme projesi olan 22/44 projesine de şu an itibariyle 55 kontenjanımız var 33’ünü doldurduk. İş adamlarımızla birlikte yeni kontenjanları oluşturmak, yeni TÜBİTAK projeleri yazacağız. Burada da takriben 25 rakamını hedefliyoruz.”

BİLİM İNSANLIK İÇİN VARDIR
“Dikkat ederseniz artık üniversitenin toplumla iç içe gelişmeye başladığı bir süreçteyiz” diyen Kılavuz, “Biz niçin varız toplum için varız. Biz ilim ilim içindir, bilim bilim içindir mantığıyla bakmıyoruz. Bilim insanlık için vardır. Dolayısıyla bu süreç evrile evrile benden sonraki dönemde kurumsallaşacak. Devlet bundan 3 sene önce sanayi bakanlığı marifetiyle Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KUSİ) diye bir oluşum meydana getirdi. Devlet bunu oluşturmadan daha 2011 yılından itibaren Bursa Uludağ Üniversitesi, üniversite sanayi geliştirme merkezi oluşturmuştu. Demek ki Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ufku fena değildir. Ama yeter ki siz insanlara fırsat ve imkân verin ortak aklı oluşturun. Sanayicilerimizde üzerlerine ne düşüyorsa bu duvara kaç tane tuğla koyabilirsek ve bu işi kurumsallaştırabilirsek bizden sonra gelen arkadaşlar bu çıtayı aşağıya düşürmemek için ellerinden geleni yapacak” şeklinde konuştu. 

YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI
Barutçuoğlu ise, “Genel olarak çalışma araçlarımızı 3 esasta toplanmak mümkündür. Bir; insan kaynağının yönetim ve planlaması, iki; ARGE geliştirme üç; üretim projelerimizin üretiminin düzenlenmesi. Yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız vardır. Bu yetişmiş insan kaynağının teminiyse eğitim kurumları ile sanayi işbirliği sonucu mümkündür. Üretimde teknoloji ağırlıklı ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi yetişmiş vasıflı insan kaynağıyla mümkündür. Ar-Ge'nin yüksek sanayi araçları üretebilmesi için, araştırma yapacak insanlara ihtiyaç duymaktadır. Ar-Ge alt yapısı sanayi ve eğitim kurumları ile iş birliği yaparak, az maliyetli ve araştırma, çalışma yapacak insanları bulma fırsatı olmuştur” ifadelerini kullandı. 

BURSA BÜYÜRSE TÜRKİYE BÜYÜR
BTSO’yu temsil eden, Koçarslan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Koçarslan, "Üniversite kamu ve iş dünyasının ortak akılı etrafında, milli gelirimiz de artacaktır inanıyorum. Bizim orta gelir uzağında bulunmamız ve kişi başı milli gelirimizin belli bir çıtada sıkışması en temel niteliklerinden birisi, katma değer üretimin ve özellikle Ar-Ge ve inovasyonla birleşen üretim odaklı yüksek katma değerli ürünlerinde yeterince işbirliklerin geliştirilmemiş olmasıdır. Bu birlikteliğimizin hem bursa için hem Türkiye’mize fayda sağlayacağına son derece eminim şuna da inanıyorum ki Bursa büyürse Türkiye büyür. Özellikle önümüzdeki günlerde sanayi ve üniversite işbirliğini BTSO’da da çeşitli konseyler kurulmuştur. Bu konseylerden özellikle üniversiteden değerli hocalarımız bize bilgi ve birikimlerini sunmaktadır” dedi.