Erkan ŞEN

Bursa Samsun Dernekleri Federasyonu'nun (SAMDEF)düzenlediği ‘Bursa Basını Samsun Kültür Gezisi’ne katıldım geçtiğimiz hafta. Dolu dolu bir üç gün geçirdik Karadeniz’in güzeller güzeli kentinde. Ben Samsun’u bu kadar güzel bilmezdim doğrusu, gerçekten hayran kaldım şehir düzenine. Müzelerin güncellenmiş olması, sahil düzeni, spor komplekslerinin albenisi ve gezilecek yerin, örnek vermek gerekirse, Bursa’mızdan fazla olması beni gerçekten çok etkiledi. Kurtuluş adına şehre ilk adımı atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kahramanlığı, Bandırma vapuru ve şanlı Türk askerinin Samsun’a girişini anlatan “o büyüleyici” heykellerle perçinlenmiş durumda.

VEZİRKÖPRÜ’DEN HAVZA’YA…

Bursa SAMDEF Başkanı Savaş Otruş beyefendi “3 gün yetmez Samsun’u gezmeye” dedi otele vardığımız ilk gün. Ben de içimden ‘3 günde en az 2 kez turlarız’ dedim…Çok yanlış düşünmüşüm! O şehri gezmeye en az 1 ay ayırmalı insan… Altı da üstü de birbirinden değerli Samsun’un.Vezirköprü’yle başladık, Havza’da içtiğimiz semaver çayıyla son verdik bu güzel gezi programına.Özellikle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti bizi adeta büyüledi. 150 kuş türünün bulunduğu deltada 100 bin dolayında su kuşu yaşıyor. Tabi sadece kuş değil… Yabani atından mandasına binlerce hayvan! Bölgede kornaya basmak yasak mesela, deniz ve gölün birleştiği değerli bir bölge… Balık avı da yasak! Oltacılık belki ama ağ atmak yok ve cezası çok büyük. Üçte birini gezdik şehrin ve doyamadık, bitiremedik. Hem Ege’yi gördük Samsun’da hem İstanbul’u… Efsane bir mozaik var gerçekten! 3 gün haber olarak ayrıntılarıyla yayınladık gazetemizde, bu teşekkür makalesi ve burada fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Sadece hafızama kazınan birkaç kare süsleyecek bu sayfayı.

40 YIL HATIR VARDIR

Beyefendiliğinden zerre ödün vermeyen ve bize her saniye ne kadar değerli olduğumuzu hissettiren Başkan Otruş’aagazete ailesi adına şükranlarımı sunuyorum. Sayın Başkan, bir kahvenin 40 yıl hatırı var derler. Bu kardeşiniz gazetecilik yaptığı sürece SAMDEF’in etkinliklerine gelecektir, şüpheniz olmasın. Başkanvekili Ali Karaca’nın neşesi, Gemlik Samsunlular Dernek Başkanı Mahmut Önder’in verdiği değerli bilgiler ve Genel Sekreter Mehmet Fidan ağabeyimizin samimiyeti ise belleklerimize kazındı tabi. İsmini anımsayamadığım değerli dernek başkanları ve saygıdeğer üyelerinin hepsine teşekkürler…Samsun’un yetiştirmiş olduğu değerli şair Cemal Safi ne kadar da güzel tanımlamış bir şiirinde Samsun’u: “Doğusu batısı al yeşil nehir, dâhili gül kokar sahili yosun, hasret kaldığım Samsun.”