Özlem ATAÇ 

Tüm Etkin Sanayici İş Adamları ve İş Kadınları Federasyonu (TESİAD) ve Trendyol Group işbirliği ile Bursa Teknik Üniversitesi’nde E-Ticaret zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, TESİAD Kurucu Genel Başkanı Muhammet İlyas Bozkurt, BTÜ Rektör Vekili  Doç. Dr. Serkan Özdemir ve TESİAD Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Yoğun bir ilgi ile takip edilen zirvede Trendyol Group Marketplace ve İş Geliştirme Direktörü Burcu Yaşar, AliExpress Global İş Geliştirme Lideri Yaman Alpata, İdeasoft Satış Direktörü Zekeriya Ateş, Ayensoft Satış Direktörü Berkant Karagözler ve Sefamerve CEO’su Mehmet Metin Okur sunumlarını gerçekleştirirken, e-ticaret alanında hizmet veren farklı firmaların temsilcilerinin de katılımıyla panel oturumları düzenlendi.

DÜNYA TARİHİ DEĞİŞTİ
Zirvenin açılışında konuşan TESİAD Kurucu Genel Başkanı Muhammet İlyas Bozkurt, “Sanayi devrimiyle dünya tarihi değişmeye başladı. Kurulan sanayi kentleriyle ve sanayi kentlerine taşınan nüfus büyükşehirler oluşturdukça, bu büyükşehirlerde sosyolojik yapıda değişti, bununla birlikte de insanlık tarihi bir daha geri dönüş yapmama şeklinde değişti. Yani sanayi devrimiyle bambaşka bir hayata döndük. 1800 yılları başları olarak alırsak sanayi devrimini şu anda 2000’li yıllarda olduğumuza göre 200 yıl içerisinde insanlık tarihinde görülmemiş değişikliklerin altına imzalar atıldı. İnsanlık tarihini milattan önce 100 binlere götürelim, 100 bin yıl boyunca aşağı yukarı aynı standartlarda yaşayan insanlar 1800 sanayi devriminden sonra insanoğlu öyle bir devrim gerçekleştirdi ki bugün havadan uçan uçaklar, deniz altından giden gemiler, uzay çalışmaları elimizdeki akıllı telefonlar insan 200 yılda 100 bin yılda alamadığı mesafeyi aldı ve biz İslam dünyası olarak bu sanayi devrimini kaçırdık. Eğitim sistemimizdeki eksiklikler, yanlışlıklar hayata bakış açımız ve daha sayamadığımız birçok şey yüzünden büyük bir devrim olan sanayi devrimini kaçırdık. 200 yıldır Batı teknoloji üretti, dünyaya hükmetti ve bütün dünyada Batı’ya karşı bir hayranlık doğdu” dedi. 

ÖNEMLİ BİR EŞİKTEYİZ 
Yeni bir devrimin eşiğinde olduğumuzu ifade eden Bozkurt şöyle devam etti: “Şimdi ise sanayi inkılabı kadar değerli bir devrimin eşiğindeyiz. Bu devrim ise bilişim devrimi. Son günlerde gittiğim her ortamda bunun altını ısrarla çiziyorum. Dünya değişiyor ve nasıl sanayi devrimi bütün insanlığın kaderini değiştirmişse, bir sanayi inkılabı kadar önemli bir devrim geliyor. 4-4-0 devrimi bu devrim. Teknoloji öyle bir gelişti ki mesleklerin yüzde 47'si yok olacak. Bu yüzden kendimizi yenilemek bizim yararımıza olacaktır. Dünya değişiyor ve her şey değişirken ticari hayatta değişecektir. O zaman yapmamız gereken şey dünyayı yakından takip etmek ve ona ayak uydurmaktır.” Son olarak geleceği doğru okumak gerektiğini vurgulayan Bozkurt, E-ticaret alanındaki fırsatlara değindi. Dünyada E-ticaretin perakende satışların yüzde 12’sine ulaştığına ancak Türkiye’de bu oranın yüzde 5’lerde kaldığına dikkati çeken Bozkurt, sosyal medya kullanımında dünya ortalamasının önünde olan Türkiye’nin bu alanda önemli fırsatları olduğunu dile getirdi. 

Milletinden güçlenen ülkeyiz
“Bugün teknolojik gelişmelerle birlikte ticaret de gelişiyor” diyen Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, “Ülke olarak ticaret hacmini artırıyoruz. Savunmadan ulaşıma, eğitimden sağlığa kadar kendi imkanlarını kullanabilen, milletinden güçlenen bir ülke haline geldik. Biz Bursa olarak ülke ekonomisinin gelişimine aktif destek veren bir şehir olduk. Ülkemizin büyüme hedeflerine en katkı sağlayan şehirlerden biriyiz. Dijitalleşen dünyayla birlikte birçok tüketici online alışveriş yapmaktadır. Bu zirve için TESİAD’a teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ TESİAD
TESİAD Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ise, “TESİAD sanayicileri, iş adamlarını bünyesinde barındıran ve bir araya getiren bir kuruluştur. TESİAD Türkiye'de teşkilatlanmasını sağlanmıştır. Hedefimiz Azerbaycan ve Balkanlar'da teşkilatlarımızı kurmaktır. Üyelerimizi geleceğe hazırlamak, TESİAD’ın bir misyonudur. Bugün E-ticaret ele alınacak ve başarı öykülerini dinleyeceksiniz. E-ticaret her geçen gün payını artırmaktır. E-ticarete uzak duranlar kaybetmeyi kabullenenlerdir. TESİAD her zaman olduğu gibi bugün de değişimin öncüsü olmaya devam edecektir. Bu etkinliğin hem katılımcı firmalara hem de konuşmacı firmalara hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 


TESİAD Kurucu Genel Başkanı Muhammet İlyas Bozkurt katkılarından dolayı BTÜ Rektör Vekili Doç. Dr. Serkan Özdemir’e plaket takdim etti.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

BTÜ Rektör Vekili  Doç. Dr. Serkan Özdemir de “Ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Bu zirve katılımcılara çok önemli katkılar sağlayacaktır. Tüketici olarak E-ticareti hepimiz kullanıyoruz” dedi.