Mehmet ÇETİNKAYA

5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Amacıyla Kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu; 18Mayıs 2007 tarihinde Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın hayata geçirdiği çok özel projelerden biri. Kurumun çalışmalarını aktarmak için dün BeşevlerBurfaş Tesisleri'nde kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun,"Kurumumuz; ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek" şeklinde amaçlarını özetledi.

KIRMIZI ETTEN SÜT ÜRÜNÜNE

Berksun, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile Türkiye'nin 42 ilinde uygulanan IPARD il programı sayesinde faydalanıcılara yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişen hibe destekleri sağlandığını hatırlatırken şu bilgileri aktardı: “IPARD Programında 3 Ana Başlık ve 16 alt sektör faaliyet başlığını desteklemektedir.Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar{101) ana başlığı kapsamında; Süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler ve yumurta üreten tarımsal işletmeler, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ana başlığı kapsamında; süt ürünleri işleme tesisleri, kırmızı et ürünleri işleme tesisleri, kanatlı et ürünleri işleme tesisleri, su ürünleri işleme tesisleri, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme ana başlığı kapsamında; bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmesi, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları, yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklenmektedir.”

BURSA’YA KAZANDIRDIKLARI

“Bursa'da 2013 yılından itibaren 7 çağrı ilanına çıkan TKDK, ilk 7 çağrı sonucunda toplam 228 proje ile sözleşme imzalandı” diyen Berksun,“Bu 228 projenin toplam uygun harcama tutarı 183 Milyon TL toplam yatırım tutarı 228 milyon TL'dir. IPARD I kapsamında sözleşmeye bağlanan projelerin 220 adedi tamamlandı. Tamamlanan projelerin uygun harcama tutarı 150 milyon TL toplam yatırım tutarı (Uygun + Uygun Olmayan Harcama) 207 milyon TL. 220 yatırım için yaklaşık 81,9 Milyon TL Hibe ödemesi gerçekleştirildi.Tamamı Avrupa Birliği standartlarında olmak üzere 24 adet süt üreten, 7 adet kırmızı et ve 28adet kanatlı eti üreten tarımsal işletmenin kurulmasına hibe destekleri ile katkı sağlanmıştır” dedi.

MODERN TESİSLER

Berksun açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yine AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koşullarına sahip 1 adet süt toplama merkezi, 4 adet et işleme tesisi,9 adet meyve-sebze işleme ve paketleme kapsamında soğuk hava deposu IPARD fonları ile Bursa'mıza kazandırılmıştır. Ayrıca Bursa'ya kazandırmış olduğumuz 2 adet kesimhane (1 beyaz et+l kırmızı et) tesisi sektördeki en modern tesislerdir.Kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanaklarını artırmak için atılan adımlar kapsamında ise: 131 adet çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, 9 adet Yerel Ürünler ve El Sanatları, 6 adet Kırsal turizm yatırımlarına hibe destekleri verilmiştir.Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbiri kapsamında 14 süt üreten işletme, 16 et üreten işletme,1 kaz yetiştiriciliği, 1 yumurta üreten işletme olmak üzere 32 proje başvurusu almıştır. Bu projelerin tamamlanmasıyla ilimize 40 milyon TL yatırım yapılacak ayrıca 18,5 Milyon Hibe Desteği sağlanacaktır. 3. Çağrıda kabul edilen toplam proje sayısı 67 yatırım büyüklüğü ise yaklaşık 72 milyon TL’dir. Bu yatırımların Bursa'da hayat bulmasıyla birlikte yatırımcılara 36 Milyon TL'lik hibe desteği sağlanacaktır.”

Coğrafi konumumuzu değerlendiremiyoruz

Berksun'un ardından Vali İzzettin Küçük kürsüye geldi. Öncelikle 'Tarım bir ülkenin en önemli stratejik gücüdür' vurgusunu yapan Vali Küçük, gerek toprağın verimliliği ve diğer beşeri hususta Türkiye coğrafi olarak çok güçlü bir konumda olduğunu ama değerlendirilemediğini şu örnekle verdi: “Hollanda’nın süs bitkileri dâhil gıdadan yıllık ihraç ettiği gelir 100 Milyar dolar. Bizim bütün ihracatımız sanayisiyle, tarımıyla, 157 Milyar dolar. Hollanda neden bu kadar çok gelir elde ediyor? Çünkü işin içinde bilim var, akıl var, teknik var. Bizde modern tarım tekniklerini uygulamalıyız, kara düzen tarımla elde edile verim ortadadır. Çiftçilerimizi bilinçlendirmeli ve yetiştirmeliyiz.”

ÇİFTÇİMİZ BİLİNÇLENMELİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) vermiş olduğu hizmetten çiftçilerimizin bir kısmının haberdar olmadığını haberdar olanların da ne yapacağını bilmediğini dile getiren Vali Küçük, “Çiftçi hangi prosedürleri uygulayacağını bilmiyor” derken bu işin zorluklarını da şöyle dile getirdi: "Çiftçimizin bir kısmı bu işin çok zor olduğu kanaatiyle olaya yaklaşıyor ve fazla derinlemesine gitmiyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarıyla beraber tesislerden inşaat ruhsatı almak zorlaştı. Orada bunun çözülmesi lazım. Yani şöyle örnek vereyim; köyün birinde bir ahır yapıyorsun, bunun inşaat ruhsatını almak için 13-14 yere yazı yazıyorsun. Bu çiftçiyi yoruyor, zora düşürüyor. Tarım bir ülkenin en önemli stratejik gücüdür. Bu gücü harekete geçirmek için bürokrasiye de en aza indirmek lazım."