Semih ŞAHİN – Fatih AKKUŞ

26 Haziran Dünya Uyuşturucuyla Mücadele günü kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) anlamlı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen ‘Uçan balon’ etkinliğine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı sıfatıyla katılım gösterdi. Protokol konuşmalarından sonra, zehirsiz bir ortam ve sağlıklı yaşam dilekleri paylaşılarak balonlar semalara bırakıldı. Geçmiş yıllarda uyuşturucu kullananların hikâyeleri ise duyanları şaşkına çevirdi. Uyuşturucunun nasıl bir çıkmaz sokak olduğunu anlatan eski madde bağımlıları, o günlere tekrar dönmemek için dua etti ve ailelere, çocuklarına sahip çıkmaları için mesajlar verdi.

Olan ailelere oluyor

24 yıla yakın uyuşturucu kullandığını ve kendi azim ve iradesiyle zehir kullanmaktan vazgeçtiğini dile getiren Bayram Baydi, çevresinden önemli ölçüde destek gördüğünü ifade etti. 3 senedir normal bir vatandaş gibi hayatına devam ettiğini söyleyen Bayram Baydi, “1992 yılında madde bağımlısı olarak uyuşturucuya başladım. Birkaç arkadaşımı uyuşturucuya kurban olarak verdim. 3 yıldır madde bağımlılığını bıraktım. Tertemiz bir yaşam sürmeye başladım. Normal bir vatandaş gibi hayatıma devam ediyorum. Gençlere söyleyeceğimiz tek şey annelerine, babalarına, atalarına sahip çıksınlar. Onların sözünden çıkmasınlar. Dertleşmek istedikleri zaman GADEM’deki arkadaşlarla irtibata geçebilirler. Mahallede 10’a yakın arkadaşımız uyuşturucu illetinden dolayı hayatını kaybetti. O arkadaşlarımızın annesi, babası her gün ağlıyor” dedi.

Bataklığın kurutulması için

Recep Altepe ise uyuşturucuyla mücadele sorununu toplumsal bir sorun olarak ele aldıklarını dile getirdi. Kararlı tutumlarla zehir kullanımından vazgeçilebileceğine dikkat çeken Altepe, “Uyuşturucuyla mücadele günü toplumumuzun gündeminde olan önemli bir konu. Sadece Bursa’nın değil tüm ülkenin aynı zamanda dünya ülkelerinin de gündeminde. Uyuşturucu kullanan arkadaşlarımızın anlattıklarına baktığımız zaman neler yaşadıklarını, uyuşturucunun insanı nasıl etkisi altına aldığını, ne gibi sıkıntılar oluşturduğunu en iyi şekilde gördük. Bu zehirle kendi başlarına mücadele ederek normal hayatına dönen bu arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

ÖNCE İRADE

GADEM’in uyuşturucuyla mücadelede önemli bir boşluğu doldurduğunu dile getiren Başkan Altepe şunları kaydetti, “Madde bağımlılığından kurtulmak için önce irade olmalı. Bu konuda toplam sağduyulu, hoşgörülü olmalı. Herkes kendi üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Bağımlılıkla mücadelede de bataklığın kurutulması için tüm kurumlarla elbirliğiyle adım atmak zorundayız. İki yıl önce kurduğumuz GADEM bu alanda önemli bir boşluğu doldurdu. Ancak tedavinin ardından uzun süren bir rehabilitasyon ve takip süreci var. Bunun için de Gemlik Kurşunlu’daki rehabilitasyon merkezini bitirdik, bayramdan sonra açmayı planlıyoruz. Burada rehabilitasyon süresince güzel vakit geçirilmesi için spor alanları, üretim atölyeleri ve hobi bahçeleri de var. Bursa olarak en güzel uygulamaları hayata geçirmek istiyoruz.”