Erkan ŞEN

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hain darbe girişimine kafa tutan kahramanlardan biri olan Metin Doğan’ı konuk etti. Atatürk Havalimanı’nın önüne konuşlanan bir tankın paletlerinin altına yattığı fotoğrafla hafızalara kazınan Doğan, o gece yaşadıklarını öğrencilerle paylaştı. Bursa eski milletvekili Faruk Anbarcıoğlu’nun da katılım gösterdiği ‘İçimizdeki Kahramanlar’ konulu programa, öğrencilerin ilgisinin yoğun olduğu gözlemlendi.

BİR ŞEY YAPMAK LAZIM

Darbe girişimini otobüsle evine giderken öğrendiği bilgisini paylaşarak konuşmasına başlayan Metin Doğan, “Ben kandırılmış insanların bulunduğu bir semtte oturuyorum İstanbul’da, hain girişim nedeniyle otobüsteki insanlar gayet mutluydu maalesef. O an bunu gözlemlemek beni çok üzmüş ve bu amaçsız sevince anlam verememiştim. Evime girdiğim vakit TV’lerde tankları gördüm ve haberi veren bazı yayın kuruluşlarının rahat tavrı beni gerçekten çok şaşırtmıştı. Hislerimle hareket ettim ve ‘Bir şey yapmak lazım’dedim içimdeki vatan sevgisiyle. O an aklıma canlı yayın yapılan yere gitmek ve tank paletlerinin altına yatmakgeldi. ‘Evden çıkarken abdest aldın mı?’ diye soruyorlar bana. Abdest alıp çıksaydım zaman kaybedecektim, bu nedenle de ölen insanların sayısı artacaktı belki de” ifadelerini kullandı.

MOTOSİKLETE EL KOYMAYI DÜŞÜNDÜM

‘Başka insanları düşündüğüm için kendimi feda etmek istemiştim’ diye açıklamalarına devam eden Doğan, evden çıkarken ‘Allah’ım o paletlerin altında ezilmemi engelleyecek durumları ortadan kaldır’ diye dua ettiğini ifade etti ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kendi kişisel aracım yok ve taksiler de dolu geçiyordu. Bir motosikleti durdurdum ve beni acilen havaalanına bırakmasını rica ettim. Arkadaş beni kırmadı ve teklifimi kabul etti; bugüne karşı gasp yapmadım çok şükür, ama aksi bir tepkide sürücüye tokat atıp motosiklete el koymayı bile düşündüm. Havaalanına geldiğimizde çocuğun canına zarar gelmesin diye tanklara uzak bir bölgede durduk. Para vermek istedim, ancak delikanlı parayı kabul etmedi. Tankları gösterdim kendisine ve ‘Kardeşim ben buraya ölmeye geldim, paranın benim için bir değeri yok’ diyerek ısrar ettim parayı alsın diye. Arkadaş parayı almadı, o an ağlayacaktım neredeyse.”

Ben Türk askeriyim

Havaalanına gelen askerlerin, hiç eylemci olmamasına rağmen havaya ateş açtığını dile getirerek açıklamasını sürdüren Metin Doğan, “Askerlere saldırmayı asla düşünmedim. Tek amacım orada tankın altında ezilmek ve duyarlı vatandaşlarımızı sokağa çekmekti. Havaya ateş açan askerlere karşı koştum ve bağırdım ‘Ben Türk askeriyim, siz kimin askerisiniz!’ diye. 2 tane tank arka arkaya duruyordu, bir kamyon dolusu da asker vardı. Ben öyle bağırınca onlar da afalladılar. Bağırırken tank harekete geçti ve o meşhur fotoğraf işte o an çıktı ortaya. Yaklaşık 66 tonluk bir araçtan bahsediyorum. Korkmadım ve içimdeki vatan sevgisiyle çok seri bir şekilde o paletin altına yattım. Şüphe yoktu içimde, ben oraya vatanım için ölmeye gittim. Yerdeyken sadece Kelime-i Şehâdet getirdiğimi hatırlıyorum, insanlar ‘Yapma’ diye bağırıyordu. Bir ara ayağa kalktım ve tişörtümü çıkarıp salladım. Askerler ‘Ateş ederiz’ diye bağırmaya devam ediyorlardı. Tank ikince kez daha harekete geçti, işte o an diğer paletin altına yattım. İnsanlar yüreklenmişti, bir baktım 10-12 kişi tankın etrafını sardı. Sayı git gide artıyordu; kenara çekildim ve vatansever halkımızın o mert duruşunu gözlerim yaşararak izledim. Eve gittiğim de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıda bulunduğunu öğrendim” açıklamasında bulundu.