Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Bölümü, Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Altaş, özellikle yaşlılar ve kemik erimesi hastalığı olanların korkulu rüyası omurga kırıklarının yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla tedavi edilebildiğini söyledi. Doç. Dr. Murat Altaş, lokal anesteziyle yapılan operasyondan 3-4 saat sonra hastanın ayağa kalkıp evine gidebildiğini söyledi. Uygulama hakkında bilgi veren Doç. Dr. Altaş, "Bizim çimento ya da 'metin metakrilat' dediğimiz bir madde var. Bu madde, bugüne kadar kalça veya dizdeki eklem ameliyatlarında ve beyin cerrahisinde kafatasının yeniden onarılmasında kullanılıyordu. Son yıllarda omurgada da kullanmaya başladık. Önce Fransa'da, ardından Amerika'da kanserli hastalarda uygulandı. Şimdi artık Türkiye'de de kullanılıyor" dedi.

10 DAKİKA SÜRÜYOR

Çimento uygulamasının toplam on dakika sürdüğünü aktaran Doç. Dr. Altaş, "Bu uygulamaya 'Vertebro Plasti' deniliyor. İşlem, ameliyathane koşullarında yapılıyor. Röntgen cihazı eşliğinde kırık omurgayı görerek, içine bir iğneyle giriyoruz. Bu iğnenin içinden sıvı halindeki çimentoyu omurların içine enjekte ediyoruz. Verdiğimiz sıvının nerelere gittiğini, röntgen aletinden kontrol ediyoruz. Bu işlemden sonra hastayı servise yolluyor, yarım saat içinde de ayağa kaldırıyoruz. Gün içinde kontrol filmlerini çektikten sonra evine yolluyoruz" diye konuştu.
 

90 yaşındaki alzheimer hastası yaşlı adam kayboldu 90 yaşındaki alzheimer hastası yaşlı adam kayboldu

SONUÇ YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Doç. Dr. Altaş, operasyon sonucunun yüz güldürücü olduğunu belirterek, "Burada hedeflenen sonuç ağrının giderilmesi ve hastanın hareketlendirilebilmesi. Ameliyat masasından kalktıktan itibaren hastanın ağrısı geçiyor. Hasta bağırıp çığlık atarak yattığı ameliyat masasından yürüyerek ayrılıyor. Bu, kazalara bağlı oluşan kırıklarda da uygulanabilir bir yöntem" dedi. (DHA)