Serdar GEYLAN-Hasan Alp ÖZBEN

Sohbet havasındaki gerçekleşen ziyarette İsmail Gerim BEBKA’nın Bursa’nın yanı sıra Bilecek ve Eskişehir illerini de kapsadığını belirterek “Bu şehirlerimizdeki çalışmaları koordine etmek, diğer bölgelere etkisi varsa onlarında ülke menfaatinde bir noktaya taşımak amacımızdır” dedi. Bugüne kadar yapılan güzel çalışmaların üzerine çıta eklemek istediklerini dile getiren Gerim, “2018 yılında çalışma planını ortaya koyacağız bu bir süreç Ağustos ayında başlıyor, Aralık sonuna kadar tamamlanıyor, bunları da yaparken ilgili taraflarla bir araya gelmek önemli” şeklinde konuştu. Daha önce iletişim kurulamayan taraflarla da temas kurmaya devam edeceğini söyleyen İsmail Gerim, “Genel olarak baktığımızda ülkemizin kalkınma planı var. 2018’den sonra yeni bir plan hazırlığı da olacak. Onun üzerine bölgesel planlar yapılmış durumda. Yatırım destek stratejileri de ortaya konmuştur” ifadelerini kullandı.

ÜLKE ÇAPINDA DEĞERLENDİRİYORUZ

BTSO 51. Komite Başkanı Mehmet Çetinkaya, BEBKA Genel Sekreterliğine atanan İsmail Gerim’e yeni görevinin hayırlı olmasını diliyoruz ve başarılar temenni ediyoruz. Güzel hizmetler yapmaya vesile kılsın. Birikimi ve tecrübesiyle işleri başarıyla yerine getireceğine inanıyoruz dedi. “Projelerden normal vatandaşlar da faydalanabiliyor mu?” sorusuna Gerim, “Belli konular veriliyor belli konular çerçevesinde proje teklif edebiliyorlar projesi uygun bulunanların yapımına izin veriliyor. 2018 yılı içerinde çalışma programına bağlıda bütçesinin onaylanması gerekiyor, bu süreçte ağustos itibariyle başlanmış oluyor. Biz onları Genel Sekreterlik olarak incelemeye alıyoruz. Yönetim kuruluna arz ediyoruz, yönetim kurulunun değerlendirmelerini de Kalkınma Bakanlığı’na göndereceğiz. Kalkınma Bakanlığı da tüm ülke çapında ajanslardan gelenleri değerlendirerek, bunlara nihai halini verecek. Önümüzdeki günlerde biraz daha somut açıklamalarda bulunacağız” yanıtını verdi.

DÜZEY SINIFLAMASI

BEBKA’nın 2009 yılında kuruluşu başlayan bir süreç olduğunu belirten İsmail Gerim illere has temaların belirlenip bu temalar üzerinde çalışmalar yapıldığını “mesela Bilecik ilinde mermercilik, seramik öne çıkıyor, turizm öne çıkıyor o çerçevede öncelik veriliyor” şeklinde açıklamada bulundu. Bilecik bölgesi için kültür turizminin önemini vurgulayan İsmail Gerim ayrıca Eskişehir ilinin de çok sayıda kültürel turizm için potansiyelli olduğunu belirterek, bunların hepsinin ortaya çıkarılması, değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu anlamda yapılan çalışmalara örnek olarak özellikle turizm acentelerine bölge tanıtılmasını dile getiren İsmail Gerim “onlarla buraya turist çekmesi açısından ortak çalışmalar yürütülüyor” dedi.  Buna örnek olarak Eskişehir ilinin animasyon konusunda ön plana çıktığını belirterek “hem ulusal düzeyde uluslar arası düzeyde çıkarmak için destekler var. O ilimizde iki kere düzenlenen animasyon fuarı var. Bu sene tekrar düzenlenecek. Yine Eskişehir sanayi anlamında önemli bölgelerden bir tanesi” şeklinde açıklama yaptı. Asıl amaçlarının elindeki mevcut kaynakların doğru bir şekilde yönetimini sağlamak olduğunu söyleyen İsmail Gerim  “bölgenin ve ülkemizin kalkınması bir kademe daha yukarı çıkaracak doğru hamleleri yapmak zorundayız.” Dedi.

2017 yılı istihdamın zirve yılı

Başta bakanlıklarımızın teşvik sistemleriyle girimşiciye çok ciddi destekler sağlandığını dile getiren Gerim, Sanayi Bakanlığımızın, Çalışma Bakanlığımızın doğrudan işverene yönelik teşvikleri de söz konusu. İstihdam son yıllarda özellikle 2017 yılında neredeyse bu konuda bir zirve yıl olarak da söylenebilir. Dolayısıyla bizde burada yapacağımız doğru projelerle hem istihdamı hem de katma değer oluşturacak sektörleri ortaya çıkarmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.