Uzmanlar ayrıca bu andan itibaren iki yaşına kadar olan zamanda doğduğunda sadece refleksif hareketlere sahip olan bebek emekleme, yürüme, el ve ayak becerisini kazanarak kendi ihtiyaçlarının bir kısmını yapan ve yürüyen bir bireye dönüştüğünü de söylüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Avni Solgun, bebeklerde emekleme dönemi hakkında konuştu. Bu dönemde ailelerin yürüteç kullanımına yöneldiğine vurgu yapan Solgun, “Kalça yapıları tam gelişmediğinden kalça kemiklerinde problemler oluşabilir. Yapılan çalışmalarda 1-2 yaş arası kafa travmalarının nedenleri arasında, yüzde 90 oranında yürüteç kazaları tespit edilmiştir” dedi.

YÜRÜMEYİ KISITLIYOR
Bebeklerin emekleme ve yürüme sürecinde sıklıkla ailelerce yürüteç kullanımı gündeme gelmektedir diye konuşan Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Avni Solgun şu konulara dikkat çekti: “Aileler özellikle 4-7. aylar arasında, biraz da aile dostlarının da baskısıyla çocuklarına yürüteç alırlar ve kullandırırlar. Yürüteç bebeğin bu dönemlerinde doğal sıralamada (refleksler dönemi, tam basamadığı çökme dönemi, tekrar ayakları üzerine bastığı istemli ayağa kalkma dönemi ve sıralama - yürüme dönemleri) duraklama ve kesintiye neden olur” dedi.

Ağız ve diş sağlığının önemi Ağız ve diş sağlığının önemi

Psikolojiyi bile bozabilir!
 “Bebek yürütecin verildiği kısıtlama nedeniyle her istediği yere ilerleyemediğinden psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir” diyen Solgun, sözlerine şöyle devam etti: “Kalça yapıları tam gelişmediğinden kalça kemiklerinde problemler oluşabilir. Ayrıca Kifoz ve Skolyoz gibi omurga eğriliklerine de neden olabilmektedir. Bebek yürüteçte ayak uçlarını daha çok kullandığından gelişen bu alışkanlık nedeniyle yürüme dönemi de ayak parmak uçlarında yürüme gelişebilir. Yapılan çalışmalarda 1-2 yaş arası kafa travmalarının nedenleri arasında, yüzde 90 oranında yürüteç kazaları tespit edilmiştir. Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir. Özetle, bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan problemler yaratabildiğinden yürüteç kullanımı önerilmemektedir. Bebeklerimize güvenli bir alan sağlayarak oyun oynaması, emeklemesi ve ayakta durma gibi hareketleri yapmasına destek olmak sağlıklı motor gelişmeleri için daha iyi bir yol olacaktır.” (DHA)