Erkan ŞEN

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi'nde STK’larla bir araya geldi. Anayasa değişikliği referandumunda neden ‘evet’ denilmesi gerektiği hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan BBP lideri Mustafa Destici, referandumdan hayırlı bir sonuç çıkması dileğinde bulundu. MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses’in açılış konuşmasıyla başlayan programda, BBP Bursa il teşkilatı ve MÜSİAD yönetimi hazır bulundu.

DARBE ANAYASASINDAN KURTULMALIYIZ

Türkiye’nin kritik bir süreçten geçtiğini dile getiren BBP Genel Başkanı Destici, göze çarpan bir istikrarsızlık havasının ülke geleceğini olumsuz etkilediğini kaydetti. Bazı güçler tarafından siyasi farklılıkların kaşınmasıyla nifak tohumlarının ekildiğini ifade eden Destici, “Anayasalarımıza ve idare sistemimize baktığımız zaman mevcut şartları kaldırabilecek nitelikte olmadığını da çok net bir şekilde görebiliyoruz. Biz BBP olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana, Türkiye’nin bu darbe anayasasından kurtulması gerektiğini dile getiriyoruz. Bu sistemin ürünü olan, adına parlamenter sistem denen, ama gerçekte parlamenter sistem olmayan bir güç mevcut. Hiçbir parlamenter sistemde cumhurbaşkanının bu kadar yetkisi yoktur. Biz buna Kenan Evren sistemi diyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ANAYASANIN 3. MADDESİNİ OKUYUN

BBP olarak sistem değişikliğini önemsediklerini ifade eden Destici, “Bizim hassasiyetlerimiz var. Sunulan sistem değişikliği paketini inceleme şansı bulduk ve açık bir şekilde söylemek istiyorum, üniter yapımızı tehdit eden bir değişiklik yok. Bunun aksini iddia edenler hamaset yapıyorlar ve ellerinde başka argüman olmadığı için de sıkıntılı bir ortam oluşmasına neden oluyorlar. Karşı çıkanlara tavsiyem şu, anayasanın 3. maddesini açıp okuyun. O madde değiştirilemez, hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Orada aynen şöyle yazar, ‘Türkiye Cumhuriyeti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür ve resmi dili Türkçe’dir.’ Allah’ın izniyle de bu maddeye bağlı olarak yüce devletimiz ebediyete kadar yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.

Vatansever olarak desteklememiz şart

“Bize, 4-5 sene önce sunulan başkanlık sistemine karşı çıktığımız hatırlatılıyor” diyerek açıklamalarını sürdüren BBP Genel Başkanı, konuya şu ifadelerle açıklık getirdi: “O zaman gündeme gelen başkanlık sistemi Amerikan tipi bir sistemdi. Eyaletlerden, dilimizin yanına ikinci bir dil geleceğinden, bayrağımızın yanına ikinci bir bayrağın çekileceğinden bahsediliyordu. Elbette ki ona karşı çıkacağız. Böyle bir şey yine gündeme gelse yine karşı çıkarız. Allah’a hamdolsun bizim kimseye veremeyecek bir hesabımız yok, ama doğru şeyler sunulunca da desteklemek zorundayız bir vatansever olarak.”

YARGIYA GÜVEN AZALDI

“Mevcut sistemde yasama ile yürütme birbirinden ayrı mı?” sorusunu sorarak konuşmasına devam eden BBP lideri Destici, şunları söyledi: “Yasama ve yürütmenin iç içe olduğunu hepimiz biliyoruz. Yargının Türkiye’deki serüvenine baktığımız zaman, yargıya olan güvenin yüzde 30’lara düştüğü söylenmekte. Yeni getirilen sistemde kuvvetler net bir şekilde birbirinden ayrılıyor. Biz de zamanında iktidar olsaydık milletvekillerinden bakan yapmayacak ve dışarıdan bakan atayacaktık. Şimdi bakan ne yapıyor? Seçim bölgesini geziyor, Meclis’te yapması gereken işleri yapıyor ve bakanlık koltuğunda çok az oturma şansı buluyor. Şimdiki sistemde ise bakan sadece kendi işine vakit ayırmış olacak.”