Hatice DAL

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü organize edilen Irgandı Köprüsü Sanat Günleri Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katılımıyla başladı. Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olma özelliğine sahip olan Irgandı Köprüsü, çeşitli sanat dallarındaki eserleri iki gün boyunca vatandaşlarla buluşturacak. Geleneksel olarak 3. Düzenlenen Irgandı Köprüsü Sanat Günleri etkinliğinde Köprü sanatçıları adına konuşan Metal Heykel Sanatçısı Yılmaz Emen, “Amacımız dünyada dört köprüden biri olan Irgandı Köprüsü’nün tanıtmak. Köprüde sanat faaliyetlerini sürdüren cefakâr sanatçılarımızın ürünlerini toplumla buluşturmak, Bursa kültür ve sanatına katkıda bulunmaktır. Bu nedenle yerli ve yabancı turizm rehberlerini daimi olarak Irgandı Köprüsü’ne bekliyoruz” şeklinde konuştu.

BIÇAKTAN ÇİNİYE

Irgandı Köprüsü’nün sanatla birlikte yaşamaya devam edeceğini kaydeden Emen, “2004- 2005 yılında yapılan çalışmalarla sanat köprüsü olarak hayat bulan Irgandı Sanat Köprüsü’nde, atölyelerin yanında yeme ve içme mekanlarında bulunmaktadır. Bu köprü bünyesinde Hat, Ebru, Tezhip, Minyatür, Ahşap Oymacılığı, Neyzenlik, Resim Sanatları, Geleneksel Türk El sanatları, Bursa Bıçağı, Metal İşleme Sanatı,İznik Yöresine ait Çini Sanatı yapılan atölyeler bulunmaktadır. Irgandı Köprüsü sanatla birlikte yaşamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bursa’da her şey değer bulur

Şehirlerin kültür, sanat ve medeniyetin merkezi olduğunu hatırlatan, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Kültür, sanat ve medeniyet şehri Bursa. Sanatın ve sanatçının şehri Bursa. Her şeyin değer bulduğu şehir, birikimli şehir. Birçok ticaret yolu üzerinde bulunan birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve hepsinin izlerini taşıyan en önemli şehirlerin başta gelenlerinden. Bursa, tüm yapılaşmasıyla her şeyde örnek teşkil eden bir il.  Bursa, Osmanlıyı kuran kent ve Osmanlının da kurduğu kent. Şehirlerin kültürlerin, sanatların, medeniyetlerin merkezi. Bu sanatsal faaliyetler, bu kültürel faaliyetler olmasaydı şehirler büyük bir köy olurdu. Şehirleri köy olmaktan kurtaran bu anlamlı ve özellikli çalışmalar” diye konuştu.

EN İYİ ÖRNEKLER BU SOKAKLARDA

Sanat eserlerini geleceğe taşımanın görevleri olduğunu belirten Altepe, “Bu eserler, bu birikimlere sahip çıkmak, bunları tanıtmak, geleceğe taşımakta bizlerin görevi. Burada gerçekleştirdiğimiz ve artık geleneksel hale gelen; bu yıl 3.’sünü düzenlendiğimiz Irgandı Köprüsü Sanat Günleri. Buradaki amacımız sadece bu köprünün değerini gündeme getirmek değil, Bursa’daki birimleri öne çıkartmak. Bir yandan köprümüzü tanıtmak, dünyada 4 tane var ve bir tanesi bizde. Ecdadımız her şeyin en iyi örneklerini bu sokaklarda vermiş. Her sokağına birer kitap yazılacak şehir burası” vurgusunu yaptı.

Bu yapı havaya uçtu

Çarşılı Köprülerin Önemini ve Tarihçesini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, “Bu üzerinde bulunduğumuz Irgandı Köprüsü 1442 yılında bir Bursalı tüccar tarafından inşa edildi. 1442 yılının Bursa’sı 35 bin nüfusu ile Anadolu’nun en büyük şehriydi. Dünyanın dört benzer köprüsünden birisidir. Yunan kuvvetleri bu köprüyü bombalarla havaya uçurdular. 1922’de bu güzel yapı havaya uçuruldu. 1949 tarihinde burası yeniden açıldı. Bu inşa üzerindeki çalışmalar hep devam etti” açıklamalarında bulundu.

SANATA TEŞVİK İÇİN

Köprüdeki restorasyon çalışmalarının Altepe’nin Osmangazi Belediye Başkanı iken tamamen bittiğini kaydeden Oğuzoğlu sözlerine şöyle son verdi: “Bu köprü estetik güzellikleri sebebi ile dünyada çok ünlü bir köprü olmaz özelliğini taşımıştır. 1975’te dünya sanat tarihçilerine Yılmaz Önge burayı bir bildiri olarak sundu. Yeniden restore edilmesi için bir protokol imzalandı. Restorasyonun tamamlanması Başkanımız Recep Altepe, Osmangazi Belediye başkanıyken ona nasip oldu. Buradaki dükkânlar sanata teşvik edilsin diye sanatçılara dağıtıldı.”