Erkan ŞEN

Ortak Vip Oto Kiralama’nın sahibi Yusuf Yenen, rent a car sektörünün yaşadığı başlıca sıkıntıları gazetemize anlattı. Kiralık Araç Bildirim Sistemi’nin (KABİS) geliştirilmesi önerisinde bulunarak açıklamalarına başlayan Yusuf Yenen, KABİS’ten kişilerin sadece ehliyetinin olup olmadığını gördüklerini dile getirdi. Gerekli belgelerin doldurulması ve emniyetten onay çıkmasından sonra aracı kiraladıklarını ifade eden Yenen, “Eğer kişinin bir aranması varsa, zaten polis arkadaşlar bize uyarıda bulunuyorlar. Araçta da izleme cihazı bulunduğu için kişiler zaten kolay bir şekilde yakalanabiliyor ancak herhangi bir aranması olmayan şahıs ilk defa bir suç işleyecek olabiliyor. Nihayetinde bu araçlarla çatışmaya da gidebilir aracı kiralayan kişi, niyeti bozuksa hırsızlık da yapabilir. Aracı kiralayan gencin ben uyuşturucu kullanmadığını nereden bileyim? Bu sistem geliştirilmeli ve bu insanlar suça karıştığında biz sorumlu tutulmamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

YOLUN ORTASINDA BİR ARAÇ

Kiraladığı araçla kazaya karışarak, aracı olay yerinde bırakıp kaçan müşterilerden dert yanan genç işletmeci, “Adam aracı yolun ortasında bırakıp kaçıyor, kaza yaptıktan sonra ve biz izleme cihazından aracın yerini tespit ederek olay yerine almaya gidiyoruz taşıtı. Emniyete gidip aracı maddi hasarlı olarak bulduğumuzu anlatıyoruz, ama alacak-verecek mevzusuna karışmadıklarını söylüyorlar bize. Bu durum gerçekten çok üzücü, ben neden o kişinin yaptığı terbiyesizliği maddi olarak ödemek zorundayım? Yazık günah! Biz de burada helalinden ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Her şey resmi ancak…

Araç kiralayan kişilere hız sınırını belirterek, ceza almamaları için gerekli uyarılarda bulunduklarının altını çizen Yenen, “Kişi yapması gerektiği hızın üstüne çıkıyor, kırmızı ışık ihlali yapıyor, trafikte tehlikeli araç kullanıyor ve sonuçta araca cezai işlem uygulanıyor. En basit ceza 206 TL. Ben ise 100 TL’ye aracı kiralıyorum. 106 TL cepten vermek ne kadar doğru? Her şey imza altında ve resmi olmasına rağmen, kişiye ulaşarak cezasını ödemesini istiyoruz. Kişi ‘Ben ödemiyorum’ dedikten sonra bizim elimiz kolumuz bağlanıyor. Müşterilerin cezasını bile biz ödüyoruz” açıklamasını yaptı.

CAYDIRICI CEZALAR OLMALI

“Yaşadığımız bu sıkıntıların yetkililer tarafından Meclis’e taşınması lazım” diyerek açıklamasını sürdüren Yenen, “Artık bir yaptırım söz konusu olmalı. Uygulanacak caydırıcı cezalarla, araç kiralayarak suç işlemek isteyen kişilerin önüne geçilebilir. Nihayetinde araç kiralayıp suç işleyen kişi ağır ceza almadığı için hatalarını tekrarlayabilir, bu toplum huzuruna yapılan en büyük edepsizliktir. Yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.