Hatice DAL

Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, “TEOG açıklandı Bursa’da kaos var” diyerek Milli Eğitim’in Bursa’da yanlış planlamasının bedelini öğrencilere ödettiğini ileri sürdü. “Eğitim hakkı en temel insan ve evrensel vatandaşlık hakkıdır. Sosyal devlet eğitim çağındaki vatandaşlarına nitelikli ücretsiz eğitim sunmakla yükümlüdür” diyen Türkoğlu, Anadolu Lisesi kontenjanlarının azaltılması nedeniyle gençlerin paralı eğitime yönlendirildiğini öne sürdü. Türkoğlu, “Bursa eğitimini planlayanların ideolojik gözlüklerini çıkarmaması Bursa’nın taleplerini göz ardı etmesi nedeniyle binlerce öğrencinin eğitim hakkı elinden alınmaktadır. Her yıl dile getirmemize karşın Bursa’da Anadolu Lisesi kontenjanları arttırılacağı yerde azaltılmaktadır. Bursa’da Anadolu Lisesi kontenjanlarında bine yakın azalma var. Geçen sene 11.900 olan kontenjan bu sene 11.152’ye düşürülmüştür. Örneğin; Bursa Anadolu Lisesi ve Kız Lisesinde 68 düşüş, Atatürk, Çamlıca, Gazi, Süleyman Çelebi, Emir Sultan Liselerinde 34 düşüş olmuştur” şeklinde konuştu.

SANAL BAŞARI GÖSTERGESİ

Bursalı öğrenci ve velilerin tercihlerini Anadolu Lisesinden yana kullanmak istediklerini ancak bu şansın onlara sunulmadığını dile getiren Başkan Türkoğlu, “Anadolu Liseleri birinci yerleştirme taban puan ortalaması 424.065 olarak geçekleşmiştir. Birinci yerleştirme taban puanları incelendiğinde geçen seneye göre 15-25 puan artış olduğu gözlenmektedir. Ancak bu artış gerçek değil, sanal bir başarı göstergesidir. TEOG sorularının kolaylaştırılması yoluyla bu yükselme ortaya çıkmıştır. Çevre illerimizde ve Büyükşehirlerin merkezlerinde daha düşük puanlarla Anadolu Lisesinde okuma şansı yakalanabilirken Bursa’da bu imkân kalmamıştır. En düşük taban puan Orhaneli Türkan Sait Yılmaz Anadolu Lisesinin 339,16’dır. Anadolu Lisesinin birinci yerleştirme taban puan ortalaması 424,065 iken, Anadolu İmam Hatip Liselerinin taban puan ortalaması 246,055 Meslek Liselerimizin taban puanı ortalaması ise 239,23’tür. Bu sonuçlardan anlaşılıyor ki, Bursalı öğrenciler ve veliler Anadolu Lisesi istemekte ancak kendilerine bu imkan sunulmamaktadır. Oysaki eğitim hakkı ve alternatifleri sosyal devlet vatandaşlarına sunmak zorundadır” açıklamalarında bulundu.

 

--------------------------------GÖMME----

Genel liseler meslek lisesi olunca

Kapanan genel liselerin meslek liselerine dönüştürüldüğünün altını çizen Türkoğlu, konuşmasına şöyle son verdi: “Yeterli Anadolu Lisesi olmaması nedeniyle birkaç soru daha yapamadığı için meslek liselerine gitmek istemeyen öğrenciler mecburen özel okullara yönlendirilmektedir.  Yani parası olan Anadolu Lisesi eğitimini alabilecek, parası olmayan binlerce öğrenci ise tercih etmedikleri halde meslek liselerinde okumak durumunda kalacaklar. Bursa İl Milli Eğitimini planlayanların keyfi tutumu binlerce öğrenciyi ve ailesini gerçek manada mağdur etmiştir. Genel liselerin kapandığı dönemde kapanan genel liselerin en az iki katı Anadolu Lisesi açılmalı uyarımız dikkate alınmamış, bırakınız Anadolu Lisesi açmayı kapanan genel liseler Meslek Liselerine dönüştürülmüştür.”