Özlem ATAÇ

Salgın nedeniyle evden çıkamadık, sağlığımız için birçok tutkumuzdan vazgeçtik. Bu zorlu süreç özellikle sanatseverler için daha zorlu geçmiş olmalı… Müzeler açıldığına göre bizde uzun zamandır evden çıkamayan sanatseverlere Bursa’da gidilebilecek özellikle eski arabalara merakı olanları Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne davet edelim. Bursa’nın tarihi boyunca tekstil, ipekçilik, bakırcılık, çini gibi çeşitli el sanatlarının merkezi olduğunu az çok herkes bilir. Bunlar arasında ilk uygarlıklardan bu yana arabacılığın, daha doğrusu araba üretiminin de yer aldığını söyleyebiliriz. “Yeni Ustaların Eski Ustalara Bir Teşekkürü” felsefesiyle hareket eden Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi de işte bu zanaatın tarih boyunca gelişimine ışık tutuyor.

MOTORLU ARAÇLARDAN İBARET DEĞİL

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin kentte birçok müze varken kentteki en ilginç müzelerden birini olduğunu söyleyebiliriz. Sadece insanın ilk anda aklına gelen motorlu araçlardan ibaret değil, çok daha öncesine, tekerleğe kadar geniş bir zaman aralığında araba üretimine dair görseller, objeler ve tarihi buluntularla dolu, zengin bir müze. Üstelik geniş bir alana kurulmuş olan müzenin bahçesi ve içinde bulunduğu park da burada yer alan tarihi eserleriyle bir ziyareti ayrıca hak ediyor.

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

TÜRKİYE’DE İLK

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi’dir. Toplam 17.000 metrelik alanı kapsayan, Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilerek 28 Haziran 2002’de müze olarak ziyarete açılmıştır. Tofaş‘ın öncülüğünde Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikası ve bahçesinin restore edilerek müzeye dönüştürüldüğü Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi kentin bugüne ve geleceğe hediye ettiği en güzel eserlerden biri. Anadolu Arabaları Müzesi fikrinin en değerli kaynağı, Bursa çevresinde en eski araba sanayinin ve kültürünün kaynaklarının bulunmasına dayanır. Bursa’nın tam ortasında, Arkeoloji Müzesi’nde sessizce duran ve tam 2.600 yıl önce yapılan bir araba… Bir ustanın elinden çıkan, Anadolu arabalarının en eski örneği, yeni bir projenin başlamasına öncülük etmiştir.

ESKİ İPEK FABRİKASINDA

Tofaş’ın eski yöneticilerinden Jan Nahum, Y. Mimar A. Naim Arnas ve M.S.Ü Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Önder Küçükerman; 1998 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından gösterilen eski ipek farikasının bulunduğu yerde “Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”nin kurulması için öncülük ettiler. Umurbey Bilgi Parkı içerisinde yer alan yapılar uygun şekilde restore edilerek kullanıma açıldı. Eski ipek fabrikasının ana binası olan müzede binlerce yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar bir zaman tüneline girilmektedir. Bugün Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde, 2.600 yıl önce yapılan arabanın Bursalı ustaların elinden yeniden canlandırılmış halinin yanı sıra, tekerlekler, geleneksel araba atölyeleri, motorlu ve motorsuz araçlar sergilenmekte, Tofaş Sanat Galerisi’ne dönüştürülen Umurbey Hamamı’nda ise geçici süreli sergiler yapılmaktadır.