Ali YAZIR

 Bursa Amatör futbolda zirvelerde… Amatör kulüplerimizin Türkiye şampiyonalarındaki başarısı deyim yerindeyse düşman çatlatıyor. Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla amatör müsabakanın oynandığı şehir Bursa. Yıllardır cansiperane bir şekilde fedakâr yöneticilerin müthiş desteği ile giden bir organizasyon. Cebindeki parasını, ailesinin çocuğunun rızkını, mahallesindeki spor kulübüne gözünü kırpmadan aktaran insanların omuzladığı amatör futbolumuz 2017-2018 sezonunda tarih yazıyor.

Bursa ilinde şu an 225 kulüp faaliyet göstermekte.

Bu takımlarımızın değişik kategorilerde 873 tane müsabakalarakatılan takımı var.

46 futbol sahasında 91 grupta yaklaşık yılda 6500 civarı maç oynuyorlar.

15265 sporcu vize yaptırmış. Bu rakam gerçekten büyük rakamlar.

Geçmişte niçin Türkiye çapında başarılı olamıyoruz? Soruları artık gerilerde kaldı.  Bu başarıda pay sahibi olan kurumları ve kişileri tebrik ediyorum.

Bu başarıdaki aslan payı tabi ki organizasyon başı ASKF’ninFutbol eğitimcisi Bursa Antrenörlerini de, maçları adilane yönetip ve keyifli hale getiren Bursa hakemlerinin de payı çok büyük. Hepsini tebrik ediyorum.Değişim ve gelişimin başarı ile taçlanması Bursa amatör futbolunda huzurlu saygılı bir rekabeti arttırarak teşvik ediyor.

 İLK KIVILCIM ARABAYATAĞI’NDAN

 U-14-15-16-17 ve U-19 yaş kategorilerinde bursa fırtınası esiyor.

Daha önceki yıllarda Arabayatağı’nın bireysel olarak aldığı Türkiye şampiyonluklarına çok sevinmiştik. İlk kıvılcımı Arabayatağı yaktı ve bu kıvılcım kora dönüştü büyüyerek devam ediyor.

2017-2018 futbol sezonunda yerel liglerdeki gruplarında başarılı olarak Türkiye şampiyonasına giden takımlarımız amatör lig tarihinin en büyük başarılarını elde ediyor. Gururluyuz.

Her kategoride ilk dört takım arasında en az bir Bursa takımı var.

U-14’te Arabayatağı Türkiye şampiyonu oldu.

U-15’te Arabayatağıilk dörtte

U-16’da Fethiye İdmanyurdu ilk dörtte

U-17’de İnegöl ve Arabayatağı devam ediyor.

U-19’da Hürriyetspor Türkiye şampiyonu oldu.

Başarıyı artıran etkenler neler?

2009 yılındakiBASKF başkanı Cemal Vardar ve ekibinin “Amatör futbolu nasıl Türkiye’de başarılı hale getiririz” şeklinde yapılan beyin fırtınası sonrası başlayan yeni uygulamar bu başarının temelini oluşturmakta.

O beyin fırtınaları sonundaki kafa yormalar sonundaalt yaş gruplarındaki Elit ligi uygulamaları planlandı. O günün Futbol İl temsilcisi Osman Kılıç bugün ASKF’nin başkanı olarak görev yapmakta. 2009’da başlayan süreç bu sezon patlamasını yaparak yukarıdaki başarılarımız ile gururumuz oldu.

BASKF yetkililerinden, Elit ligi uygulamasını önümüzdeki sezon tüm alt yaş gruplarında ve amatör birinci ve ikinci kümelerde de uygulamaya koyacaklarını öğrendim. Bursa Amatörleri Türkiye şampiyonluklarına ambargo koymaya devam edecek gibi görünüyor.

Demekki başarı için sadece çalışmak yetmiyor doğru sistemi kurmak da gerekli.

YEREL YÖNETİMİN  DESTEĞİ YOK GİBİ

 Peki, bu başarıda Bursa futbolunu, Bursa’yı yöneten kurumlarımızdan, yerel yönetimlerimizden destek ne kadar?

Maalesef yok gibi gibi...

Mesela il dışına elemelere giden takımlarımıza maddi destek sağlanıyor mu?

TFF ve ASKF’nin kulüplere desteğinin 1500 TL civarı olduğunu söylesem…Çok komik değil mi? Sanki çerez parası veriyorlar!

Bir amatör takımın il dışına gitmesi, otelde kalması ulaşım gideri gibi masraflar… Nereden baksan 15-20 bin TL. Bu para nereden karşılanıyor dersiniz? Tabiiki yöneticilerin cebinden? Amatör kulüplerin sürekli geliri maalesef yok...

PAY ALMADA ÜVEY EVLAT

TFF’nin devasa bütçesinden amatörler pay almada üvey evlat. Neden?İşte bu ekonomik maliyet nedeni ile il dışına gidemeyen takımlar bile var?

Konaklama ve ulaşım konusu aslında belediyeler ve TFF ile ASKF protokolleriyle çok kolayca resmi kurum misafirlerinden ya da belediyelerden rahatlıkla karşılanabilir? Ama nerede!..

Belediyeler halka hizmet için varken neden gençlerimize bu desteği yapmıyor?

Hakkını yemeyelim. Bursa ilinde Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda araç tahsis ettiğini arkadaşlar söyledi ancak mazot parasını kulüplerin karşılaması şartıyla! Mazot dediğin nereden baksan 1500-2000 TL.Koskoca belediye mazot parasını hesap edecek kadar fakir mi?Gülelim mi, ağlayalım mı?

Ayrıca bu konudaki ayrımcılıkların da olduğu söyleniyor. Mesela Karamanspor’un Osmangazi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden araçisteklerini geri çevirmiş olması dillerde dolaşıyor. Birçok takım bu yardımdan faydalanırken neden ayrım yapılmış, orası da ayrı bir muamma!

Adamına veya kulübüne göre değil, temsil etme hakkına saygı duyarak desteklerin önyargısız yapılmasıdır. Hatta zorunludur...

BURSA FUTBOL ŞEHRİDİR

 Bu başarı Bursa amatörlerinin Türkiye şampiyonalarına katılımda takım sayısında hak ettiği sayı ile temsil edilmeli.

İstanbul’dan sonra en çok müsabakanın oynandığı Bursa şehri futbol şehridir. Türkiye şampiyonasına daha çok takımla temsil edilmesi gerekmektedir. Bu konuda TFF’ye baskı yapılmalı. Çünkü elde edilen başarı temsil sayısı ile ödüllendirilmeli ki rekabet ve hedefler büyüsün.

Gelecekte,  mevcut eksikliklerin giderilmesi adına göze çarpan eksik ve kusurlar…

Bu turnuvaların sezon planlaması yapılırken Haziran veya Temmuz aylarına, maçların sarkmaması; veya mecburen böyle oluyorsa da maçların sentetik sahalarda değil de doğal çim sahalarda oynanması gerekir diye düşünüyorum... Çünkü öğlen de saat 12’de oynanan maçlarda suni zeminde sıcaklık yaklaşık 50-55 derecelere çıkmaktadır. Bu durum sporcularımızın sağlığını tehdit ediyor. Testi kırılmadan önlem alınmalı.

Ayrıca gidilen illerde çim sahaların bakımda olması mazeretiyle oralarda müsabakaların oynatılmaması ise tam bir fiyasko. Sahalar maç oynanması için yapılır. Bakımı ona göre hazırlanır. Bu turnuvalar yoksa laf olsun diye göstermelik olarak mı yapılıyor. Önce sporcu sağlığı düşünülmeli. Çok yazık... 

Sonuç olarak;

Bursa amatörleri bu sezon önüne gelen tüm takımları ezdi geçti. Bu sezon her yaş kategorisinde gerek şampiyon olunması gerekse son 4’lü finale kalınması bize ayrı bir gurur yaşattı.

Haydi,Bursa’mızıncefakâr amatör takımları şampiyonluklara ambargo koymaya; "TULUM ÇIKARMAYA" devam. Siz başarılı olun yönetenlerimiz size en güzel desteği verecektir.