Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın
Özkan YILDIRIM
İnegöl'ün  başarılı iş adamlarından eski futbolcu ve şimdiki İnegöl Kuyumcular Derneği Başkanı Kani Kont  ile 'sarı servet' üzerine güzel ve detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.
Başkanım, öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza  başlayalım... 
Ben Kani Kont 1965 Trabzon doğumluyum. İlk, orta ve lise  öğrenimimi İnegöl'de tamamladım. Şu an halen kuyumculuk Mesleği ile haşır neşir oluyorum, evliyim 3 çocuğum 2’de torunum var.
 
DERNEĞİMİZİ KURANLARA SELAM OLSUN
Başkanım öncelikle bizlere İnegöl Kuyumcular Derneği’nin geçmişten günümüze geçen sürecini anlatır mısınız?
Elbette,  Allah rahmet eylesin Yahya Ağabeyimiz bizim duayenlerimizden Derneğimizin kurucularından ,bu vesileyle onu anmış olalım. 1998 yılında Yahya Ağabey,  İlhan Ağabey, Sadık Ağabey, Hafız Ağabey, yani İsmail Hakkı Ağabeyimiz  derneğimizin  kurucularından bizlerde daimi üyeleri olarak  o günden bugüne faaliyet gösteriyoruz. Yaklaşık 22 yıldan beri mesleğimizi çarşıda sürdürüyoruz. Kuyumcular Derneğimizin 56 tane üyesi var, 35 tanesi şu an normal aktif olarak çalışmalar yürütüyor onun yanı sıra saat üzerine ve buna benzer mesleğimize yakın çalışmalar yapan arkadaşlarımız da bulunmaktadır. Derneğimizde geçen sene tek listeyle kongre  yaptık, arkadaşlarımız da benim üzerime biraz baskı koydular bu manada ben de aday oldum. Trabzonlular Derneği var, Yenicespor var bunun yanı sıra işlerimin  de çok yoğun olmasına rağmen arkadaşlarımın ısrarını kıramadığımdan hepsini de çok sevdiğimden başkan oldum. 
 
Başkanlığınız ile hem Kuyumcular Çarşısı'na hem de bu mesleğe renk kattınız emin olabilirsiniz başkanım. Başkan olduğunuzdan bugüne gerçekten aşure programları olsun, çanta dağıtım programları olsun, Anneler Günü'nde karanfil dağıtmanız olsun gerçekten anlamlı projelerle çarşıda gerçekten iz bıraktınız, bunu sırası gelmişken söylemek isterim.
 
 
İSTİKRARI SAĞLADIK
Buraya gelirken bu derneğin öncelikli amacı olması gerekiyor. Dernek sadece altını almak satmakla değil benim olduğum ortamda hareket olması lazım, canlılık olması lazım diye düşünüyorum. Bir şey yapacaksan layıkıyla yapmalısın, yönetimdeki arkadaşlar da bu manada bana destek oldular. Bundan da ziyade, üye arkadaşlarımız da çok destek verdiler. Ben abartılı konuşmuyorum ,şu anda İnegöl'de biraz mütevazi olmak istiyorum ama bütün Türkiye’den İzmir, Adana, Balıkesir, Yalova buralardan oda başkanları, dernek başkanları arıyorlar öyle birlik, beraberliğiniz var ki  bana bunu  nasıl yapıyorsunuz? nasıl yapıyorsunuz? diye soruyorlar. Eski  zamanlarda çarşıda kuyumculara gelen insanlar birkaç yerde küçük altının, çeyrek altının  fiyatlarında değişiklik   olması durumunda bütün çarşıyı dolaşmak zorunda kalıyorlardı, araştırıyorlardı. Biz bunu İnegöl'de bitirdik. Bizim çarşımızda bütün kuyumcularda fiyatlar  aynıdır. Böylelikle  biz kuyumcularımızın da itibarını korumuş oluyoruz aslında. Her yerde fiyatta istikrarı sağladık. Fiyatlar hep aynı olduğu için  burada müşterilerle  güler yüzlü, saygılı, çay kahve ikramı ve ikili ilişkileri iyi olan kardeşlerimiz biraz öne çıkacaklardır,  gibime geliyor
 
KARDEŞÇE ÇALIŞIYORUZ
Elimden geldiği kadar her sabah bir ya da iki arkadaşımızı  ziyaret ediyorum, kahvesini içiyorum. Yarım saat kadar arkadaşlarıma sırayla zaman ayırıyorum. Kalkarken kendi sıkıntıları dertleri var mı onları da  soruyorum. “Allah razı olsun” diyorlar,” teşekkür ediyorlar”, “senin olduğun bir  yerde nasıl sıkıntı olur” diyorlar. Tabii bu da bizi çok memnun ediyor. Ben onları çok seviyorum ,onlar da beni seviyorlar sağ olsunlar İnegöl'de bu işi oturttuk.
 
KISA VADELİ Mİ? UZUN VADELİ Mİ?
 
• Altın alırken insanlarımızın nelere dikkat etmesi gerekir?
İnegöllü kardeşlerimize şunu söylemek isterim, altını alırken kısa vadeli mi alacaklar yoksa uzun vadeli mi  alacaklar diye düşünmeleri lazım. Kısa vadeli alacaklarsa 10 günlük, 20 günlük süreler için altına yatırım yapmasınlar. Ne yapmamız gerekiyor. Bu konularla ilgili altının en azından 5-6 aylık süreç içerisinde yatırım amaçlı alacaksanız, o şekilde kar edebilirsiniz. Şimdi burada altın alırken hem güzel olsun, hem para kazanayım  derseniz biraz zor olur bu iş, şimdi örneğin  bir künye ya da kelepçe alıyorlar. Şimdi bunlar da işçilikli ürünler ,el işi olan ürünler  bu manada tasarruf etmek için kar etmek için altın alıyorsanız bunlara girmeyin yatırım yapmak istiyorsanız  cumhuriyet altını ,çeyrek altın ,gibi altınlar alacaksınız  ya da bunun bir üzerine çıkarsak ,  burma bilezik de olabilir. Biz yatırımcı kardeşlerimize altın alırken “işçiliksiz mal “ almaya özen göstersinler zarar  etmemeleri için buna dikkat etsinler.
 
•     Trabzon doğumlusunuz, Trabzonlular Derneği sizin hayatınızda özel bir yer teşkil ediyor sanırım?
Hani derler ya, bize her yer Trabzon oluyor gerçekten de, ben kendim Trabzon'da doğdum ama oğlum İnegöl'de doğdu.  Ona hadi  ben Trabzon’da doğdum sana ne oluyor diyorum, ama tabi genlerinden, kanından  geliyor her hafta Trabzonspor'un maçlarına gidiyor. Oğlum dernekte yönetime girdi biliyorsunuz, iki arkadaş orada onursal Başkan olarak devam ediyoruz, toplantılara gidiyoruz yapılacak işler olduğunda bize danışıyorlar. Elimizden geldiğince onlara destek oluyorum. Bütün İnegöl'ü derneğimize davet ediyorum her zaman taze çayımız var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum herkes çok büyük destek verdi Trabzonlulara yakışır bir dernek oldu. Ayrıca bu manada elimizden geldiğince Trabzonspor'a destek olmaya çalışıyoruz dernek olarak da kombinelerimiz var kulübe destek olma mahiyetinde ürünlerden de alıyoruz. Şu bir gerçek içim dışım Trabzonspor, rüyalarıma giriyor bazen, bunu nasıl gidereceğim bilemiyorum, bu tabii çocuklara da geçti, torunlara  da geçti, kendim kurtulayım derken onlar da  işin içine girdiler.
 
..VE YENİCESPOR
•    Büyük bir özveri ile çok sahip çıktınız Yenicespor’a, Yenicespor sizin çocuğunuz gibi diyebilir miyiz? 
Uzun yıllar kendimiz futbol oynadık İnegöl Demirspor'da, Orhaniyespor’da, Doğanspor’da, Kurşunluspor’da ve en son Yenicespor dedik. Biz Orhaniyespor’u deplasmanlı  lige çıkardığımız  zaman  çarşıda bir parfümeri dükkanımız vardı oradaydık, ama deplasmanlı lige  geldiğiniz zaman haliyle 2 gün öncesinden gitmemiz gerekiyordu derken oradan  Orhaniyespor’dan  ayrıldık o dönem. Hemen hemen tahmin ediyorum  ki 2 yıl sonra İnegöl Yenicespor amatör oldu ağabeylerimiz  hepsini saygıyla sevgiyle anıyorum Hamdi Ağabeyim olsun, Şerafettin Ağabeyim  olsun diğer ağabeylerimiz  büyüklerimiz  dükkana geldiler  “Amatöre çıktık sen bize yardımcı olabilir misin”? dediler. ”Ben futbolu bırakalı  2 yıl oldu” dedim. “Sen bizim başımızda ol, futbolcuların başında ol başka bir şey istemiyoruz” dediler. Böylelikle  Yenicespor’a girişimiz o tarihte başladı. Hatta orada gol kralı oldum bir dönem , üst kümeye çıkarttık iyi sonuçlar aldık, aralıklarla birkaç dönem top oynadım orada,  yönetici olarak da hizmet ettim, Yenicespor’a. Sonra küme düştüğünde  tekrardan geri döndüm yani Yenicespor’a 36 yaşına kadar çok destek olmaya çalıştım, gayret sarf ettim. Bu manada, Kani Kont’un  spor camiasından çıkmış olduğunu kesinlikle  söyleyebilirim.
 
•    Peki başkanım, şimdi de biraz ana konumuza dönelim. Altın almak isteyenlere ne gibi önerileriniz var? Şu sıralar altın alırlarsa avantajlı olurlar mı? Neler söylersiniz, bu konuda?
 
ERTELEMEYİN, ALIN!
Altında aşağı-yukarı  son bir aydır bayağı bir geri çekilme oldu, düğünü olacaklar ya da yatırım yapmak isteyenler için şu sıralar fiyatlar gayet uygun diyebilirim. Bundan da çok aşağı düşeceğini tahmin etmiyorum, kar etmek  için büyük fırsat,  ertelemeden ihtiyacı olanlar ya da yatırım yapmayı düşünenler mutlaka bu fiyatlardan yararlansınlar demek istiyorum.
 
•      Sayın başkanım, röportajımızın  sonuna gelmiş bulunmaktayız,  son olarak  başta  kuyumcu esnafı olmak üzere, değerli halkımıza ne gibi mesajlarınız olacak?
Başta kuyumcu arkadaşlarımız olmak üzere, İnegöl'de yaşayan vatandaşlarımıza , insanlarımıza  hepsine sağlık ,sıhhat, afiyet ve esenlikler diliyorum.