Özel Medicabil Hastanesi’nin sağlık personelini bilgilendirmek amaçlı düzenlediği kurum içi bilgilendirme toplantısında ‘Travmalarda Genel Yaklaşım ve Temel Yaşam Desteği’ konusu ele alındı. Toplantıda bilgilendirmeyi Özel Medicabil Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzman Hemşire Ayşe Yıldırım yaptı. AFAD’a göre travmanın; fiziksel, kimyasal veya psikolojik nedenlerle meydana gelen sağlık sorunu, örselenme ve sarsıntı olduğunu söyleyen Yıldırım, kafa, toraks, karın, pelvis, extremite, omurga, gebelikte ve çoklu travma çeşitlerinin olduğunu ifade etti.

ÖNCELİK YAŞAMSAL FONKSİYONLARI DÜZELTMEK

Travmalarda uygulanacak müdahaleler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Yıldırım, “Öncelikle hızlı bir tanılama, ilk değerlendirme gerçekleştirmeliyiz. Yaşamı tehdit eden durumları bulmalı ve yaşamsal fonksiyonları düzeltmeliyiz. Sonrasında daha detaylı bir inceleme gerçekleştirerek, tedaviye başlamalıyız. Eğer hastanın durumunda bir bozulma olursa hemen ilk ve ikinci değerlendirmeyi tekrarlamalı ve gerekli tedaviye derhal başlamalıyız” dedi.

Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun

ÖLÜMLERİN YÜZDE 50’Sİ İLK BİRKAÇ DAKİKADA

Travmaya bağlı ölümlerin yüzde 50’sinin ilk birkaç dakikada, olay yerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Yıldırım, müdahalede ilk birkaç saatin ‘altın saatler’ olduğunu hızlı ve etkin müdahalenin ölüm oranını azalttığını sözlerine ekledi. Sunumun sonunda Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzman Hemşire Ayşe Yıldırım, Özel Medicabil Hastanesi sağlık çalışanlarının sorularını da yanıtladı.