Uludağ Üniversitesi Proje Atölyesi’nin direktörlüğünde Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Afrika Politikası’ konulu panele Afrika Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun konuşmacı olarak katıldı. Paneli UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Afrika kıtasındaki ülkeleri tek tek tanıtan Torun, 2005 yılında Türkiye’de Afrika yılı ilan edildiğini ve çalışmalara başlandığını söyledi. Kendisinin de eski bir Somali Büyükelçisi olduğunu hatırlatan Torun, “O tarihe kadar kıtada 12 büyükelçiliğimiz bulunuyordu. Şuanda 42’ye çıktı. Türk Havayolları’nın 4 adet destinasyonu vardı. Şu an 52’ye çıktı. Ticaret son derece azdı. Şuanda Afrika’nın toplan ithalatı içerisinde Türkiye’nin payı yüzde 2,5 civarında. Bu aslında bana göre çok çok düşük bir oran. Çünkü Türkiye, siyaseten Afrika’da bu oranın çok daha üzerinde bir etkiye sahip. Şuanda Afrika’da 5 tane uluslararası aktör çalışıyor. Bütün kıta çapında çalışan ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Türkiye var. Bizim yumuşak güç olarak Afrika’nın her yerinde psikolojik bir üstünlüğümüz var. Ayrıca Türk mallarının kalitesi Çin mallarından çok daha iyi” diye konuştu. 

Türkiye’nin siyaseten Afrika ülkeleriyle çok iyi ilişkiler geliştirdiğini aktaran Bursa Milletvekili Torun, “2013 yılı öncesinde Afrika’daki tüm bu faaliyetlerimizde maalesef FETÖ terör örgütü üyelerinin dahli oluyordu. Şimdi onun ciddi sıkıntılarını çekiyoruz. Burada kurulan okulları geri almaya çalışıyoruz. Ticarette onların örgütleri üzerinden bazı işler yapılıyordu. Şimdi DEİK’i devreye soktuk. Oradan yürütmeye çalışıyoruz ilişkilerimizi. Biraz vakit alıyor elbette. Ancak okulların birçoğunuMaarif Vakfı aracılığıyla onların elinden aldık. İlk geri aldığımız yer de Somali’dir. 16 Temmuz’un sabahında Somali kabinesi olağanüstü toplandı ve iki okul ile bir hastaneyi FETÖ üyelerinin elinden alarak Türk yetkililere teslim etti. O zaman daha Maarif Vakfı yoktu. Hemen Türk yetkililere buraları teslim etti ve orada çalışan örgüt mensuplarını hemen sınır dışı etti. Diğer ülkelerde aksiyon ise daha sonralarda başladı. Şuanda 34 ülkede FETÖ örgütü üyelerine yönelik ortak çalışmalar yapıyoruz. İleride bu sayı daha da artacak.” dedi. 

Afrika kıtası üzerinde topyekun bir çalışma yapıldığının vurgulayan Torun, bir tek üniversite konusunda Türkiye’nin şimdilik eksik kaldığının altını çizdi. Devletin bu ülkelerin hepsine gittiğine işaret eden Torun, devletin gittiği yerlere bürokrasinin de gittiğini söyledi. STK’ların da ciddi çalışmalar yaptığını belirten Torun, “Bizim bu kıta üzerinde eksik olan noktamız üniversitedir. Bizim bu kıtayı tanıyan, bilen insan gücümüz eksik. Bu insanları yetiştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda üniversitelerimizi teşvik ediyorum. Afrika merkezi kursunlar, Afrika Araştırma Merkezleri kursunlar. Bu amaçla biz Afrika Vakfı diye bir merkez kurduk. Maksadımız sosyal bilimler okuyan öğrencilerin Afrika’yı çalışmalarıdır. Bu konuda çalışma yapan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs veriyoruz. Yeter ki ben şu ülke üzerinde uzman olacağım desin. Gerekirse o ülkeye göndereceğiz ve orada yaşamasını da sağlayacağız. Bütün masrafları biz karşılayacağız. İş konusu aslında sorun değil. Türkiye’nin bu alanda çalışan kurumları var. En az 5 tane kurum var. Bunların hepsi eleman arıyor ama bulamıyor. İnsan yetiştirmemiz gerekiyor. Bu alanda bilgi birikimi de gerekiyor. Bizim vakıf olarak yapacağımız işlerin birisi de bilgi merkezleri kurmaktır. Benim kızım İngiltere’de sarraftan Afrika üzerine yazılmış bir kitap aldı. 1890 yılında basılmış. Adamlar 100 yıl önce çalışmışlar bu konulara. Biz en az onlardan 100 yıl gerideyiz. Bir an evvel çalışmaya başlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 
Programın sonunda UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından Afrika Vakfı Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun’a teşekkür plaketi takdim edildi.