Erkan ŞEN

Kalite Birliği (KALBİR) Başkanvekili ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE)Başaraştırmacısı Mustafa Karaman, geçtiğimiz günlerde gazetemize yaptığı açıklamayla, Mihraplı Camii’nin adının Şehitler Camii olarak değiştirilmesini dile getirmişti. Karaman, bölgenin güvenlik önlemlerinin alınması için uygun fiziki şartlara elverişli olduğunun da altını çizmişti. Manşet olarak gördüğümüz konu, Dikkaldırım ve Hüdavendigar mahallelerinde ses getirmiş olacak ki vatandaşın da görüşünü aldık. Mahalle sakinlerinin çoğu cami isminin ‘Şehitler’ diye değiştirilmesinden yana. Tabi, farklı düşünceler de yok değil; Mihraplı isminin kalması gerektiğini savunan bazı vatandaşlar, “Artık şehitler gelmesin, cami isimleri değişmesin” demekte. Konu üzerine Dikkaldırım Mahalle Muhtarı Mustafa Özderya ve Hüdavendigar Mahalle Muhtarı Mustafa Pala’nın da görüşlerini aldık.

HER CAMİDE MİHRAP VAR

Yaklaşık 3 sene önce bir vatandaşın da camiinin isminin değişmesi adına mektup yazdığını hatırlatan Hüdavendigar Mahalle Muhtarı Mustafa Pala, “14 Ekim 2014 tarihinde aldığım bir mektupta vatandaşımız caminin isminin ‘Mihraplı’ olduğunu eleştirmiş ve mantıklı bir açıklama yapmıştı: Zaten her camide mihrap var. Son zamanlarda şehitlerimizin cenazesi Mihraplı Camii’nden kalkmakta ve camimiz konum olarak da önemli bir noktada. Önayak olunduğu takdirde camimizin isminin ‘Şehitler’ diye değiştirilmesini biz de çok isteriz. Hiç değilse şehitlerimiz için de bir vefa borcu ödemiz oluruz. Şehitlerimizin cenazelerinin bu camiden kalkmasının bir diğer nedeni de otopark sıkıntısının bulunmaması, çünkü Mihraplı Parkı’nın geniş bir otoparkı mevcut” değerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 30 TEPKİLİ

Altı aydır cami ismi hakkındaki görüşlerini masaya yatırdıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Dikkaldırım Mahalle Muhtarı Mustafa Özderya ise, “Biz camimizin isminin ‘Şehitler Camii’ olarak değiştirilmesini istiyoruz, ama yetkililer bu konuda ne der bilemiyoruz. Camimiz Bursa’nın ikinci büyük camisi ve konum olarak çok önemli bir yerde. Vatandaşın yüzde 70’i caminin adının ‘Şehitler’ diye değiştirilmesini istiyor, ancak yüzde 30’luk bir kesim ise tepki göstermekte: “Her gün buradan şehit mi kalkacak?” diye. Gönül ister ki şehit haberleriyle yüreğimiz yanmasın, ancak bu caminin adı da Mihraplı kalacak diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.