- 90 ameliyat geçiren 9 yaşındaki Kayra tedavi için yeniden ABD’ye gitti

Salih Bakıcı 
BURSA (İHA) - Bursa’nın İnegöl ilçesinde 3 yaşındayken yanlışlıkla içtiği temizlik maddesi sebebiyle iç organları zarar görerek, Türkiye ve ABD’de yaklaşık 90 ameliyat geçiren 9 yaşındaki Kayra Yaman, tedavi için yeniden ABD’ye gitti. 
6 yıl içerisinde Türkiye’de 50, ABD’de ise 40 ameliyat geçirmesine rağmen tam anlamıyla sağlığına kavuşamayarak özel cihazla beslenebilen 9 yaşındaki Kayra Yaman, tedavisine devam etmek için yeniden ABD’ye gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın hastalığı ve tedavi süreci ile yakından ilgilendiği Kayra, Bursa Çekirge Devlet Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ile Amerika’daki ABD Cincinati Çocuk Hastanesinde toplam 90 ameliyat geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamadı. Eğitim gördüğü Cemil Sönmez İlkokulunda 1. sınıfı başarı ile bitirip karnesini alan Kayra, hemen ardından ABD’ye uçtu. Annesi Ayşen Karakaş ile birlikte ABD’ye giden Kayra, Boston Çocuk Hastanesinde Doktor Belinda Dickie tarafından kontrol edilecek. Küçük bir operasyona girecek olan Kayra’nın sağlığına kavuşması için tetkikler yapılacak. Tamamen sağlığına kavuşabilmesi için bir yıl içerisinde büyük ve riskli operasyonlar geçirmesi gereken Kayra için bugün operasyonla ameliyat teknikleri belirlenecek. Yapılacak operasyonun tekniklerinin belirleneceği ameliyat öncesinde Kayra’nın ailesi kritik karar verme aşamasına girecek. Kayra için hayati risk taşıyan büyük ameliyatın bir yıl içinde yapılacağı bildirildi.

"Kayra’yı büyük bir ameliyat bekliyor, riskli bir ameliyat"
Kayra'nın anneannesi Meral Güneş, “Kayra yeniden ABD’ye gitti. Doktorların dediğine göre Kayra’yı büyük bir ameliyat bekliyor, riskli bir ameliyat. Karar vermemiz zor olacak. Kaybetme riski de varmış. Bugün kontrol için Boston Çocuk Hastanesinde küçük bir operasyon yapılıyor. Büyük ameliyatın nasıl yapılacağı konusunda küçük bir operasyon yapılacak. Ameliyat sonucunda belli olacak. Kulak burun boğaz, plastik cerrahi, çocuk cerrahi, kardiyolog olmak üzere 7 cerrah operasyona katılıyor. Bir hafta boyunca orada kalacak. Bir sene içerisinde büyük ameliyat gerçekleşecek. Nasıl bir karar vereceğiz bilmiyorum. Bizim için çok zor bir karar. Ankara Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde geçtiğimiz aylarda doktorlar ‘Yemek yiyebilir ama konuşamaz’ dedikleri bir ameliyat önermişlerdi. Biz bu kararı kabul etmemiştik. Şimdi ise önümüzde daha riskli bir karar var. Annesi ve bizler bu konuda Kayra’nın hayatı için önemli bir karar alacağız. İnşallah Kayra sağlığına kavuşur” dedi.
6 yıldan bu yana Kayra’nın sağlığı için hayırseverler ve İnegöl halkının verdiği desteklerin yanı sıra 200 bin liranın üzerinde para harcadıklarını aktaran Güneş, "Her üç ayda bir ilaçlar için 10 bin liranın üzerinde para harcıyoruz. İlaçlar Türkiye’den değil, yurt dışından geliyor. Bu harcamaları ödeyemez olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Kayra’nın sağlık giderlerinin sağlanması için destek bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın bizim sesimizi duymasını çok istiyoruz. Çok zor durumdayız" dedi.
Anneanne Meral Güneş, yardım etmek isteyenlerin Vakıfbank İnegöl Şubesindeki TR160001500158007305926261 numaralı hesaba para yatırabileceklerini veya kendilerine 0 538 862 27 51 numaralı telefondan ulaşabileceklerini söyledi.