Eda ÖZATA – Semih ŞAHİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Değişikliği Referandumu çalışmaları kapsamında Bursa’da şoförler, minibüsçüler, taksiciler ve servisçilerin oluşturduğu 'odaları' ziyaret ederek esnafla buluştu. Yeni anayasa değişikliğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bizim meclisimizin bir özelliği vardır. TBMM’nin temel özelliği, dünyada örneği olmayan fakat bizim gerçekleştirdiğimiz milli kurtuluş savaşını meclisin yönetmesidir. O nedenle adı Gazi Meclis’tir. 1924 anayasası görüşülürken Mustafa Kemal Atatürk’e Meclis’i fesih yetkisi verilmek istenmiştir. 2 genç milletvekili kürsüye çıkarlar ve derler ki biz meclisin fesih yetkisine karşıyız. Bizi buraya Gazi Paşa değil, bizi buraya millet getirdi. Milletin oluşturduğu bir meclisi 1 kişi çıkıp ben fesih ediyorum diyemez ve büyük bir oy çoğunluğuyla reddedilir. Şimdi yeni bir anayasa değişikliği getiriliyor. Temel özelliği, demokratik parlamenter sistemden vazgeçip, tek adam sistemine geçmektir. 1 kişi her şeye karar verecek. Bunun siyasi partilerle alakası yoktur. Bu tamamen demokratik parlamenter sistemle, tek adam rejimidir. Bu ikisinden birini tercih edeceksiniz. Tercihimiz de zor bir tercih değil aslında. Tek adam rejiminden yanaysanız evet diyeceksiniz. Demokratik parlamenter sistem olsun diyorsanız hayır diyeceksiniz. Bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

HERKESİN GÖREV ALANI BELLİ

“Hep şunu söylüyorlar; ‘bu değişikliği yapmamızın sebebi devlette çift başlılık olmuyor’” diyen Kılıçdaroğlukonuşmasına şöyle devam etti;“Anayasada yazılmış. Başbakanın görevleri var. Siyasi partilerin bir kanunu var. Büyükelçilerin bir kanunu var. Vali kim olacak? Bunların kanunu var. Herkesin görev alanı belli. Esnaflar bunu çok iyi bilirler. Taksiciler taksi şoförlüğü yapar. Ona gidip gel kaynak yap deseler doğal olarak ben kaynak ustası değilim der. Bakkalın görevi ayrıdır, berberin görevi ayrıdır. Ben berberlik yapamam. Çünkü o alanda yetişmedim. Şimdi diyorlar ki rejimi değiştireceğiz. Ne gerekçeyle tek adam rejimine geçiyorsunuz” dedi.

TARAFSIZLIĞA GEREK  YOK DİYORSANIZ…

Asıl yeni modelde çift başlılığın olacağına vurgu yapan Kılıçdaroğlu,“Başkan seçilecek kişi aynı zamanda genel başkan olacak. Yani Türkçesi şu; Başkan tarafsız olmayacak. Hem Cumhurbaşkanı olsun, hem partisinin genel başkanı olsun, tarafsızlığı da gerek yok diyorsanız gidip buna evet oyu verin. Cumhurbaşkanı partizan mı olsun, tarafsız mı olsun? Sorulacak en basit soru budur. Bu basit soruyu kendi vicdanımızla ölçeceğiz, tartacağız sandığa öyle gideceğiz” şeklinde konuştu.

Dünyanın en fakir ülkeleri başkanlık sistemiyle yönetiliyor

Kemal Kılıçdaroğlu yeni sistemle kimsenin başkana hesap soramayacağını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, “Bu memleketi biz sokakta mı bulduk. Elin oğlu demokrasiyi geliştiriyor, biz demokrasiyi yok ediyoruz. Bana şu örneği kimse veremez; demokrasisi gelişmemiş hiçbir ülke büyümemiştir. Dünya’nın en büyük 10 ülkesine bakın. Amerika hariç hepsi parlamenter sistemle yönetiliyor. Bir de dünyanın en fakir 10 ülkesine bakın. Tamamı başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Başkan çok zengin, vatandaş sürünüyor. Çünkü bu sistemde başkan hesap vermeyecek. Kimse başkana hesap soramayacak. Bırakın hesap sormayı sözlü soruyu bile mecliste soramayacaksınız. Hepiniz vergi veriyorsunuz. Hem devlete yük olmuyorsunuz hem devlete vergi veriyorsunuz. Ödediğiniz verginin hesabını soramayacaksınız. Oysa demokrasinin çıkış kaynağı, ödenen vergilerin nerelere harcandığının hesabını sormaktır” diye konuştu.

80 MİLYONU FRENİ PATLAK  OTOBÜSE BİNDİRİYORUZ

Evet demenin vebali ağır olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çocuklarımıza hesap veremeyiz. Torunlarımıza hesap veremeyiz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir demokrasi olmaz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yerde kimse yatırım yapmaz. Gelecek kaygısı toplumun her yerini sarar. Sanayiciyi düşünün; yatırım yapacak. Birisi gelir 2 gün sonra mallarına el koyarsa ne olacak? Annelere hep şu soruyu soruyorum. Freni olmayan bir otobüse çocuğunuzu bindirir misiniz? Hayır diyorlar. Ama biz bu anayasa değişikliği ile 80 milyonu freni olmayan bir otobüse bindiriyoruz. Nereye gideceği belli değil. Çünkü bütün geleceğimizi 1 kişiye teslim ediyoruz” dedi.

BÜYÜK BİR MACERAYA TAŞIMAYA HAZIR MISINIZ?

“Bayrak bizim bayrağımız, vatan bizim vatanımız, demokrasi bizim demokrasimiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Bir arada huzur içerisinde yaşayacağız. Görüşlerimiz ve partilerimiz farklı olabilir. Ama benim düşünceme, benim gibi düşünmeyen saygı gösterecek. Ben de o insanın düşüncelerine saygı göstereceğim. Demokrasinin varlık nedeni budur. Hayır çıkarsa kaos olur diyorlar. Neden kaos olsun? Sayın Cumhurbaşkanı 2019’a kadar seçildi. Halk seçti ve görevinin başında. Başbakan ve bakanlar da görevlerinin başında. O zaman ne kaosu çıkacak. Ama evet çıkarsa ne olur? Sonu belirsiz bir maceranın içine hep beraber sürüklenmiş oluruz. Tercih yine milletin tercihidir. Bu kadar büyük bir macerayı taşımaya hazır mıyız değil miyiz? Soru bu. 80 milyonun aklı mı önemli 1 kişinin mi aklı önemli. Bunun tercihini yapacağız.