Yargıtay, Çorum’da tarlada çalıştığı sırada kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden İsa Sevim’in ölümünün iş kazası olduğuna karar verdi.

Yargıtay’ın kararı ile birlikte Türkiye’de KKKA’dan şüphesiyle sonucu bir ölüm iş kazası kapsamına alınırken İsa Sevim’in ailesine de maaş bağlanacak.
Olay, 2009 yılında meydana geldi. Serpin köyünde yaşayan İsa Sevim (26), tarlada çalıştığı sırada vücuduna kene yapıştı. Bir süre sonra iştahsızlık, ishal ve mide bulantısı şikayetleri üzerine yakınları tarafından hastaneye kaldırılan Sevim, Ankara’ya sevk edildi. KKKA virüsü tespit edilen Sevim, Ankara7da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Tarım sigortası bulunan talihsiz gencin ölümünün ardından ailesi tarafından İsa Sevim’in ölümünün iş kazası sayılarak eşi ve çocuklarına maaş bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu ancak kurum tarafından bu talep reddedildi.

Bunun üzerine aile Çorum 1`inci İş Mahkemesi’ne başvurarak SGK hakkında dava açtı. Yaklaşık 4 yıl süren dava sonucunda 1`inci İş Mahkemesi, İsa Sevim’in başkasına ait tarlada çalıştığı sırada kene ısırması sonucu KKKA sonucu hayatını kaybettiğinden dolayı iş kazası olduğuna ve ailesine aylık bağlanmasına karar verdi.
Karara SGK itiraz ederken, Yargıtay 21`inci Hukuk Dairesi, İsa Sevim’in, ölümünün iş kazası sayılması ve ailesine ölüm aylığı bağlanmasına hükmederek mahkemenin kararını onadı.

Ailenin avukatı Teoman Şahin, Türkiye’de ilk kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) hastalığı nedeniyle bir ölümün iş kazası kapsamına alındığını belirterek, kararın emsal teşkil edeceğini söyledi.