Eda ÖZATA

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, göreve geldiğinin 34. gününde basın mensupları ile acil eylem planını paylaştı. 9 başlık altında planı paylaşan Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin bu zamana kadar olan durumunu değerlendirdi ve en az 4 milyar lira borcu olduğunu kaydetti. ‘3P kuralı’ ile şehirde rahatlama olacağını ifade eden Başkan Aktaş, “Para, personel ve proje veya bu 3’ü arasında ahenk varsa belediyenin ölçeği ne olursa olsun sorun ve sıkıntı yok. Bunu ne kadar ahenkli bir şekilde yürütürseniz o kadar başarılı olursunuz. Burası Anadolu… İnsanlara dokunmanız gerekiyor. Acısında, tatlısında yanınızda olmanız gerekiyor. Siz sokaklara altın döşeyin, gönülleri imar edemezseniz muvaffak olmanız mümkün değildir. İşte bu bahsettiğim 3P kuralı ile ilgili sıkıntılarımız var. Borçsuz belediye fikrine kesinlikle kapılmayın. Çalışan belediyenin borcu olur. Mesele sürdürülebilir borçlarınızın olmasıdır. Hele Türkiye’nin 4. Büyük belediyesinin borçlarının olması çok normaldir. Yeter ki sizin genel gidişatınızı etkilemesin. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi borçları var. İşin ilginci 2032 yılına kadar borcumuz var. Bu çok normaldir. Ama ilginç olan şu ki; borçların yüzde 60’ı 2018, 2019 ve 2020 yılına kadar. 2018’deki gelirlerimiz, genel giderlerimiz ve kredilerimizi karşılamıyor. Ama en küçük bir endişem yok. Çünkü güvencem önce Cenabı Allah sonra bizim davamızın lideri Sayın Cumhurbaşkanımızdır” ifadelerini kullandı.

BABAM OLSA TANIMAM

Olası bir yerel seçime 16 aydan daha kısa bir zaman olduğunu ve bundan dolayı mantıklı davranmak zorunda olduklarını dile getiren Aktaş,“İşin planını, projesini yapsak başladığımız orta ölçekli bir planı bu süreçte bitirmemiz mümkün değil. Fakat problemlerin ne olduğunu biliyoruz. Bunlar için de gerekenleri bir bir yapacağız. Velhasıl Bursa benim damarlarımda dolaşan kan gibi bütün vücudumu sarmış durumdadır. Cuma gününden itibaren de artık şehirde ikamet ediyorum. Bursa, Türkiye’nin 4. büyük ili, 2. büyük ticari şehridir. Bursa, büyük projeler kovalamak zorunda. Yaptığı projelerle örnek olmak zorundadır. Bizler şehrin ekonomisi, kentsel dönüşümü, ulaşımı, altyapısı ve turizmi ile alakalı vizyon projeler yapmak zorundayız. Bu doğrultuda bazen önde koşarak bazen de arkadan destek vererek katılmak zorundayız. Bunları yaparken ben yalnız başıma bir hiçim ama bütün olduğumuzda ortaya güzellikler çıkıyor. Bu işleri Bursa’nın tüm dinamikleri ile başaracağız. Ama birkaç kişisel konunun da bizi yolumuzdan çeviremeyeceğini ifade etmek istiyorum. Sağda solda ‘300-500 adam çıkarıyorlarmış. 2000 kişi çıkarıyorlarmış’ gibi söylemler var. Ben hayatım boyunca kimsenin ekmeği ile oynamadım ama çalışmayan, üretmeyen, savsaklayan, yanlış yapan babam olsa tanımam” şeklinde konuştu.

ANKARA’NIN GÜCÜNÜ KULLANAMIYORUZ

Başkan Alinur Aktaş, başarıya ulaşmak için sonuç odaklı çalışacaklarını söyledi. “Evelemeden gevelemeden sorun çözeceğiz. Söz verdik mi yerine getireceğiz” diyen Aktaş konuşmasına şöyle devam etti: “Hesabımızı kitabımızı iyi yapacağız ve şeffaf olacağız. Önceliklere ve aciliyete göre hareket edeceğiz. Eldeki imkânlar kısıtlı, sınırsız bir kaynağımız yok. Bizim tek derdimiz bu milletin hayır duasını almak ve beraberinde Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği istikamet doğrultusunda 2019 yerel ve genel seçimlerine Bursamızı en güzel şekilde hazırlamaktır. Bursa’nın başlıca sorunlarını düşündüğümüz zaman Ankara’nın gücünü çok fazla kullanamıyoruz. Sağlık, ulaşımla ilgili yapılmış ve yapılan yatırımlar var. Bunu sadece tek bir noktada değerlendirmemek gerekiyor. Biz bu saatten sonra bu gücü de kullanarak neler katabilirizin derdi ve heyecanı içerisindeyiz. Bu doğrultuda 1. maddemiz trafik, toplu taşımadır. İptal ettiğimiz ve revize ettiğimiz konular var. Bütçe realitesi içinde hareket etmek zorundayız. Gelişen şehirlerde raylı sistemler kaçınılmaz bir gerçektir. Bursamızda da geçmişte yapılmış çalışmalar var. Devam eden meşhur T2’miz de var. Toplamda 48 km’lik bir hattımız var. T2’nin zamanlaması doğru muydu değil miydi noktasında da öngörüler var.”

FANTEZİ İŞLER PEŞİNDE DEĞİLİZ

Toplu ulaşımı teşvik etmek için indirimler yaptıklarını söyleyen Başkan Aktaş, 6 ay sonra bir indirim daha yapacaklarını kaydetti. Aktaş,“Özellikle raylı sistemi teşvik etmemiz gerekiyor. Çok uzak olmayan bir zaman içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızı Bursa’da misafir edeceğiz ve konudaki derdimizi, heyecanımızı anlatacağız. Bunlardan bir tanesi 6 buçuk km’lik kent içi toplu ulaşımın geliştirilmesi, ulaşıma katkı olması amacıyla Yıldırım metrosu projesinin yapımına başlanmasını ve bu konuyla alakalı destek alamadığımızı anlatacağız. Ankara-İzmir yoluna ve çevreyollarına alternatif olarak Güney Çevre yolumuz çok önemlidir. Cumhurbaşkanımıza üzerine basa basa dile getireceğim iki konudur. Bunun yanında bahsettiğim gibi iptal ettiğimiz projeler oldu. Anormal yüksek maliyetlerle fantezi işler peşinde koşamayacağımızı ifade ederek iptal ettim. İhtiyaçtır doğrudur ama yapılabilir şeyleri konuşmak zorundayız” diye konuştu.

HERKESİN KAZANDIĞI MAÇ OLMAZ

Başkan Alinur Aktaş, 2. ve en önemli maddenin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Doğanbey’i kastederek ifade ettiği kentsel dönüşüm olduğunu ifade etti. Aktaş, “Cumhurbaşkanımız da bunu Doğanbey’i kastederek bu konuyu ifade etti. Yapılan itirazla kentsel dönüşüm durdu. Ortak akıl bizim için önemli ve bundan dolayı odalarla bu konuyu tartışacağız. Mağdurlar var, kimseyi mağdur etmek durumunda değiliz. Gereken yapılacak ama 150 daire yıkarak 400 daire yapmak kentsel dönüşümle ifade edilmez. Konunun 4 tane tarafı var. Vatandaş, belediye, devlet ve müteahhit. Herkesin kazandığı maç olmaz. Birileri kazanırsa birileri de kaybeder. Biz öyle sistemler geliştiriyoruz ki herkes kazanıyor. Şehri büyütmemiz gerekiyor. 3. önemli konu başlığımız yeşil Bursa, kent estetiği ve bu başlıkta toplanmış konulardır. Bursa bir tarih, medeniyet kenti ama Bursa’yı bu görüntüye yakışır manzaralar içerisine sokmamız gerekiyor. Şehrin giriş çıkışlarını Yeşil Bursa temasına uygun olarak düzenlenmesi ilk verdiğim talimatlardan oldu. 4. konu başlığımız Uludağ, turizm ve şehrin tanıtımıdır. Belki de en çok konuşmamız gereken konulardan bir tanesidir. Uludağ Daire Başkanlığı oluşturabiliriz. Uludağ yılın 12 ayı Bursa için önemli bir kazanç olabilir” açıklamalarında bulundu.

HAMASİ TUTUMLARA İTİBAR ETMEM

Diğer konu başlıklarından da bahseden Alinur Aktaş şöyle konuştu: “5. maddemiz ise su ve çevre düzenlemeleridir. İznik bizim için çok önemli bir değerdir. Ciddi bir sahil düzenlemesi var. Orası da bir çekim merkezi haline gelebilir. Bunun tanıtımını iyi yaparsak iyi bir kazanım olacağına inanıyorum. Mudanya sahil düzenlemeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin elinde olmayan sebeplerden dolayı gecikti. Ufak tefek rütuşlar haricinde tamamlanmış durumda. 6. konu başlığımız belediye iştiraklerimizdir. Büyükşehir Belediyesi’nin 11 civarında iştiraki söz konusudur. BURULAŞ, BURFAŞ gibi iştiraklerimiz var. Bunların hepsini ayrı ayrı değerlendiriyoruz ve bazı değişiklikler yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 24 tane sosyal tesisi varken Bursa’nın 56 tane tesisi varsa ve halka dokunma noktasında bir aksaklık varsa kimse kusura bakmasın ben hamasi tutumlara fazla itibar etmem. Ortada 43 milyonluk bir zarar var. Olan olmuş biz bundan sonrasına bakacağız. 7. konu başlığımız koordinatörlüktür. Bizim ilçelerdeki en büyük koordinatörlerimiz belediye başkanlarımızdır. İlçe belediyelerin yapması gerekenleri onlar yapacak, Büyükşehir’in yapması gerekenleri Büyükşehir yapacak ama bunların hepsi koordinasyonla olacak. 8. maddemiz de ortak akıldır. Bu belediyenin bir gücü var. Şehrin farklı dinamiklerini kullanmak zorundayız. Son ve 9. konumuz ise Bursaspor. Bursaspor’un mali sıkıntıları var.”