Mehmet ÇETİNKAYA

Henüz lise mezunu bile olmayan Merve Asa, ilklerin yaşanacağı 24 Haziran seçimlerinin de ilkleri arasında. Merve Asa ile 18 yaşında vekil adayı olmanın nasıl bir duygu olduğunu kendi ağzından dinleyince Türk gençliğinin gelmesi gereken çizginin neresi olduğunu bir kez daha gördük.

 Öncelikle seni tanıyalım?

Bursa Orhaneli doğumluyum. İlk ve ortaokul öğrenimimi Orhaneli’nde tamamladıktan sonra lise eğitimime Bursa Uğur Okulları’nda başladım.

Bu yaşta siyaset merakı nereden geliyor?

Babamın uzun soluklu bir siyaset hayatı var. Kendisi Orhaneli’nde İYİ Parti ilçe Başkanı. Kendisinden etkilendiğimi söyleyebilirim.

Resmiyette nasıl oldu adaylık başvurun?

4 Mayıs doğum günümde 18 yaşına girdiğim gün aday adaylığı müracaatımı yaptım. Şu anda da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en genç milletvekilli adayıyım.

Pek çok yaşıtın mankenlik hayali kurarken sen siyaseti seçmişsin. Biraz daha detaylı anlatır mısın adaylık sürecini?

İYİ Parti gençlere ve kadınlara hitap ediyor. 4 Mayıs günü babam sordu. O gün müracaatların son günüydü. ‘18 yaşına giriyorsun seçme ve seçilme hakkını eline alıyorsun, ne düşünüyorsun?’ dedi. İlerleyen yıllarda siyaset düşüncem vardı fakat bu kadar erken düşünmüyordum doğrusu. Babamın bana o soruyu sormasıyla beraber benim kalbimde bir şeyler yeşermeye başladı. “Ankara’ya gidelim aday adaylığı müracaatımı yapalım” dedim. Ertesi gün, perşembe günü, belgeleri toparladık. Ankara’ya yola çıktık. Cuma günü aday adaylığına müracaatımı yaptım. Bu konuda ailemin desteği yadsınamaz. 

Sıralamadaki yerinle ilgili bir düşüncen var mı?

Sıranın benim için bir önemi yok. Bursa’da 94 tane aday adayı var. Bu adayların içinden sıyrılıp da 20 kişilik bir listede yer almak benim için çok büyük bir başarı.

Hayalleri geniş bir genç olarak Meclis’te etkili bir göreve gelseydin neler yapmak isterdin? Nasıl bir görev almak isterdin?

Şu an lise öğrencisi olduğum için Milli Eğitim Bakanı olmak isterdim. Eskiden Köy Enstitüleri varmış. O sistemi geri getirmek isterdim. Bizde ezberci bir sistem var. Bir sürü eğitim bakanı değişti, 11 tane yanılmıyorsam. Devamlı bir şeyleri değiştiriyorlar. Benim zamanımda TEOG vardı. TEOG’un ilk mağdurları bizdik. Şimdi tekrar eğitim sistemini yeniden değiştirdiler, sınav sistemini değiştirdiler, tarihler sürekli değişti. Bir günde iki sınav yapmaya karar verdiler. 24 Haziran’da olacaktı sınavımız. Şimdi seçimden dolayı yine biz mağdur olduk, yine ertelendi. Eğitimle alakalı ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum

Sayısal hayattan Türkçe Matematiğe geçiş

Peki, bu milletvekili adaylık konusunda arkadaşlarının tepkisi ne oldu? Okulda, yaşadığın çevrede?

Bundan bir ay öncesinde benim şöyle bir hayatım vardı; ben sabah 9.00’da okula gidiyordum. 17.00’da okuldan çıkıyordum. 17.15’te dershaneye gitmiş oluyordum. Gece 23.00’a kadar dershanedeydim hep. Bu şekilde yoğun çalışıyordum. O yüzden dershane olsun, okul olsun, arkadaşlarımdan hiç kötü bir tepki ile karşılaşmadım hepsi destekliyor. Öğretmenlerim de dahil. Bir anımı aktarmak istersem; mesela okulumuza yeni bir biyoloji öğretmeni gelmişti iki hafta falan oluyordu. O da ne olmak istediğimiz sormuştu. Arkadaşlarım hemen zıpladı tabiriyle “Hocam Merve milletvekilli olmak istiyor, Meclis’e gidecek buradan” diye espri yaptılar. Birçok öğrencinin hayalini gerçekleştiriyorum ben şu an. Her öğrenci ister bunu bence. Çok enteresan bir duygu.

Peki, yerel sorunlarda ne gibi sıkıntıları aktarırsın Bursa adına? Hangi sorunların çözümüne öncelik verirdin?

Mesela Orhaneli bir dağ ilçesi. Hep kenarda kalıyor. Mesela bir heyelan olmuş geçen ulaşım kesilmiş. Ulaşım konusunda büyük sıkıntılarımız var. İlçemin bir tane devlet hastanesi var. Bu hastanede hep iktidarda olan partinin üyeleri çalışıyor. Bu durum belediyede de böyle. Onun dışında CHP’den, MHP’den ya da İYİ Parti’den diğer siyasi görüşte olan insanların çok bir yer aldığını düşünmüyorum görmüyorum açıkçası. Ayrıca koskocaman Bursa’da sadece 2 tane ortaöğretim yurdu var. Bu Bursa’nın bence kanayan yarası. Bursa’ya gelip güzel şeyler yapmak isteyen bir sürü arkadaşım var ama imkan bulamıyorlar. Yurtların çoğalıp kalitelerinin artmasına ihtiyaç var. Mesela bir sürü cemaat yurtları vardı, insanlar mecbur kalıp göndermek zorunda kalıyorlardı. Zamanında iktidar partisi döneminde yapıldı o yurtlar. Şimdi o yurtlar kapatıldı ve birçok kişi mağdur oldu. Yönetim boşluğundan kaynaklı devletin yaptığı bir yurt yok.

Bursa’nın ilk 3 sorununu sıralayacak olursak nasıl bir görünüm çıkar?

Eğitime Bursa’da yeteri kadar önem verilmediğini düşünüyorum. Adalet gerçi aynı her yerde problem, üçüncü olarak trafik sorunu.

İYİ Parti seçmenine vermek istediğin son mesaj nedir?

Ben kadının ve gençlerin gücünün tüm dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Partimiz de zaten kadınlara ve gençlere hitap eden bir parti. Gençlerin ve kadınların partimize üye olarak bizleri desteklemesi benim için çok önemlidir.

Sence Bursa’dan İYİ Parti kaç vekil çıkarır?

Başkanımızın hedefi 6+6. Daha fazla yorum yapmak istemiyorum.

Peki hayallerin sadece bu yıllık mı? Bundan sonraki seçimler için yola devam mı?

Bu hayal burada bitmez. Ben sayısal öğrencisiyim. Bu yoldan devam etmek istediğim için Türkçe Matematik’ten hazırlanıp Ankara Hukuk düşünüyorum şu anda. Eğitim ile siyaseti bir arada götürmeyi düşünüyorum. 4 senedir diş hekimliği istiyordum ama şimdi bu tarafa yönelince biraz da hukuk, siyasal bilimler bölümlerinin bana katkısı olabileceğini düşündüm. O yüzden bende bir şeylerden fedakârlık etmek zorundayım sonuçta. Siyasete kesinlikle Meral Ablamızın da dediği gibi ‘Kadının elinin değmesi gerekiyor’ çünkü mesela AK Parti’yi iktidara getirenler kadınlardı. Gençlerimizle kadınlarımızla beraber iktidara geleceğiz inşallah.

İyi Parti nabız tutuyor

İyi Parti Bursa milletvekili adayları Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Sami Bilge, Hasan Toktaş, Adnan İslamoğulları ve Selçuk Türkoğlu Kapalıçarşı esnafını ziyaret ederek sorun dinledi, vatandaşlarla sohbet etti. İlginç diyalogların yaşandığı ziyarette Prof. Dr. Tatlıoğlu’nun kahve ikram ettiği bir esnafın “40 yıl uzattık mı?” cümlesi üzerine keyifli dakikalar yaşandı. Esnaf piyasanın durgunluğundan şikayet ederken, Prof. Dr. Tatlıoğlu, İYİ Parti olarak 24 Haziran’da iktidar olunca ekonomide yeni bir çığır açacaklarını, esnafın da vatandaşın da rahat bir nefes alacağını söyledi.