Hasan Alp ÖZBEN-Abdullah ASLANTÜRK

Ataevler’debulunan Eğitimciler Sitesi kentsel dönüşümünü tamamlayamamış durumda. Gazetemize açıklamalarda bulunan site yöneticisi Kemal Gülarslan, kentsel dönüşüm sürecini tamamlayamadıkları için mağdur olduklarını ve Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine kazanılmış haklarını vermediklerini iddia etti. Gülarslan, 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunununyeniden ele alınması gerektiğini ve vatandaşların mağduriyetine sebep olmayacak şekilde tasarlanmasını ifade etti. Kasım ayından beri evleri yıkık olan Eğitimciler Sitesi sakinlerinin sıkıntı yaşadığını belirterek açıklamalarını sürdüren Kemal Gülarslan, 10 aydır kirada olduklarını söyledi. Eğitimciler sitesinde yaşayan vatandaşların çoğunluğununemeklilerden oluştuğunu hatırlatan Gülarslan, “Bizim sitemiz 216 daireden oluşuyor. Vatandaş olarak da ortalama 800 insanımız var. Çocukları ve torunlarıyla birlikte kalan ailelerde var. 55 metrekarelik çok küçük dairelerde insanlar yaşamlarını sürdürüyor. Zor şartlarda yaşayan insanların bulunduğu bir site” diye konuştu.

‘KERVAN YOLDA DÜZÜLÜR’

Kentsel dönüşüm kanununun kat mülkiyeti kanunu ile çelişkiye düştüğünüsöyleyenGülarslan, “Deprem kuşağında özellikle Bursa, ülkemizdeki en riskli bölgede bulunmakta.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı depremle ilgili sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için bütün Türkiye’de kentsel dönüşüm adı altında; depreme dayanıklı binaların oluşması ile ilgili temel bir karara sahip. Bununla ilgili adımını da 2012 yılında attı. Kat mülkiyeti kanunuyla büyük bir çelişki yaşandığından dolayı uygulamada büyük sorunlar ortaya çıktı. Bizde genel mantık şudur; ‘Kervan yolda düzülür, hatalar varsa düzeltiriz.’ Bu düzeltme işlemi sırasında birçok mağduriyet yaşandı. Oradaki eksiklikleri bütün paydaşlar ile müteahhitlerle, vatandaşlarla, hukukçularla bir araya gelerek; sorun üretmeyen çözüm üreten bir anlayışla devam etmesini isterdik ama şuanda geldiğimiz süreçte diğer kanunlarla, diğer yönetmeliklerle çelişkilerden dolayı kentsel dönüşüm tamamen bir sıkıntı ve sorun haline geldi” dedi.

Çöktü artık bu anlayış

Kentsel dönüşüm kanununun işlevsiz halde olduğunu söyleyen Kemal Gülarslan, “Bursa’da kentsel dönüşümün çöktüğünü ve kentsel dönüşüm kanununun işe yaramadığını açık ve net olarak söyleyebilirim. Kentsel dönüşüm kanununda çelişen madde; kat mülkiyeti kanununa atıf da bulunulması, mülkiyet kanunu ve yaşam hakkıyla ilgili tereddütler yaşanması; kat mülkiyeti kanunu uygulanacaksa 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu çözüm üretmiyor. Danıştay’da ve Yargıtay’da bunun ilgili davalar var. Kat mülkiyeti kanununa uyulması gerekildiği yönünde kararlar çıktı. Yani şuanda kentsel dönüşümle ilgili 606 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliği sorun üretiyor. Bununla ilgili kanunda düzenleme yapılacağına dair çeşitli açıklamalar yapıldı. Şu sıralarda haziran ayındaki seçimlerden sonra kentsel dönüşümün kökten çözüleceğini, problem çıkartan insanların bu kanunla bertaraf edilip sürecin hızlanmasına yönelik tedbirler alınacağını söylüyorlar” dedi.

ÖNÜMÜZÜ AÇSINLAR

Nilüfer Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin çekişmesinden dolayı vatandaşların mağdur olduğunu söyleyen Kemal Gülarslan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 0.50 emsali çok iyiydi ancak zaman içerisinde belediyeler arasında, özellikle Nilüfer Belediyesi’yle Büyükşehir Belediyesi arasında olan ruhsatlandırma süreçleri, donatı alanlarıyla ilgili sorunlardan dolayı Nilüfer Belediyesi Büyükşehir Belediyesi ile ters düştü. Büyükşehir Belediyesi 200’e yakın binaya, siteye, apartmana başvuran 0.50’den yararlanmak isteyen sitelere Büyükşe1hir’in meclisinde onay verdi. Onay verildikten sonramüteahhitler vatandaşlara geldiler ‘böyle bir imar durumu aldık, pazarlıklar yapıldı, anlaşmalar imzalandı ama mahkeme kararıyla yürütme durdurulunca işler sarpa sardı’ dediler. Bursa Büyükşehir Belediye’sinin 0.50 Çevre ve Şehircilik ve Bakanlığı’nın önünü açmasına rağmen arkasında durulmadı” ifadelerine yer verdi.

VERİLEN SÖZLER HAVADA KALDI

Ekim ayında yeni yürürlüğü giren TİP imar yönetmeliğine takıldıklarını ve bundan önceki imar yönetmeliği esas alınarak kendilerine söz verildiğini dile getiren Kemal Gülarslan, “Ocak ayından beri müteahhitler, site yöneticilerini hep oyalayarak ‘çözülecek, sabırlı olun’ diyerek Ocak ayından beri oyalıyor ve şuanda geldiğimiz noktada Büyükşehir Belediyesi 0.50’nin arkasında durmuyor ve yeni TİP imar yönetmeliğine göre devam etmemizi istiyor. Bu yapılan anlaşmalara ve verilen sözlere tamamen aykırı. Devlette esas olan sürekliliktir. Kişilerin değişmesi devletin verdiği sözü değiştirmez. Geldiğimiz noktada devlet sözü ise Bursa Büyükşehir Belediyesi sözünü tutmuyor 0.50 konusunda” dedi.

GÜVENİMİZ ZEDELENDİ

Bursa’da kentsel dönüşümün yapılmasına yönelik vatandaşların güveninin zedelendiğine dikkat çeken Kemal Gülarslan, “Bu sorun sadece bizim sorunumuz değil. Bu sorun Bursa’da 200 site, aşağı yukarı Bursa’da 12 bin insanı direk ilgilendiren bir süreç. Bizim evlerimiz yıkılmış, kirada kalıyoruz bu işin ayrı bir boyutu ama bu yaşanan örnekler bundan sonra Bursa’da kentsel dönüşümün müteahhit eliyle, yada vatandaşın gönüllü olarak taşın altına elini koyarak yürümeyeceğinin bir ispatıdır. Bundan sonra Bursa’da dönüşüm yapacağız diyenlere vatandaştan olumlu bir tepki geleceğini kesinlikle düşünmüyorum. Herkes büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Vatandaş belediyeye güvenmeyecek” diye konuştu. Yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için yapılması gerekenlere değinen Kemal Gülarslan, “200 sitenin sorununu bundan sonra çözeceğim deniliyorsa, Bursa Büyükşehir Belediyesi ada bazlı ve emsal artışlarının yoğunluğunu ele alarak adım atıp eski anlaştıkları TİP imar yönetmeliği çerçevesinde haklarını verebilir. Bundan sonraki daha bu sürece girmemiş siteler içinde ekstra önlemler alınabilir. Şuanda bu bir krizdir, bu krizi çözmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu. Mağdurların sabrının taştığını söyleyen Kemal Gülarslan, “Çözüm üretilmediği takdirde vatandaşlar,Ankara’ya yürümekten tutun da Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapmayı bile düşünüyor.Bu tür eylem kararları da mağdur olan insanlar tarafından dillendiriliyor” ifadelerine yer verdi.

KHK DEVREYE GİRMELİ

Yaşanan sıkıntıların Kanun Hükmünde Kararname çıkartılarak çözülebileceğine değinen Gülaraslan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu TİP imar yönetmeliğinde müteahhitlerin, sanayici iş adamlarının, vatandaşların taleplerini dikkate alarak TİP İmar yönetmeliğinde bazı esnemeler ve bölgesel farklılıkları esas alarak farklı eşitliklerle vatandaşın lehine adımlar atabilir. En önemli nokta çözüm isteniyorsa kentsel dönüşüm ile ilgili kanunların ve yönetmeliklerin yaşanan 3-4 yıllık süreçteki sıkıntılarda göz önüne alınarak yenilemelerinin yapılması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuya direk müdahil olması gerekmekte. Bazı şeyleri yerel yönetimlere bıraktığınız zaman farklı ilişki ağlarından dolayı işler amacından sapıp ranta dönüşebiliyor. Bu sıkıntılara son noktayı Kanun Hükmünde Kararnameler koyar” şeklinde konuştu.

Eski TİP imardan yararlanalım

Mağdur olan site sakinlerinden Mustafa Bodur ise sorunun kaynağını açıklayarak çözüm önerisinde bulundu. Bodur, “1 Ekim tarihine kadar ruhsatımızı alamadığımızdan dolayı Yeni TİP imar yönetmeliğine takıldık. Bu yönetmelikte balkonlardan tutunda merdiven boşlukları, asansör boşlukları, havalandırmalar, yangın çıkış merdivenlerine kadar olan kısımlarda emsale dahil edilince müteahhidimiz de mağdur oldu. Çünkü eski yönetmelikte onlar emsale dahil edilmiyordu. Müteahhit; ‘Sizinle devletin bana verdiği haklara güvenip sözleşme imzaladım, yeni yönetmelik şartları altında benim bu inşaatı yapabilmem mümkün değil’ diyor. Müteahhit ile yaptığımız sözleşmede bizim haklarımız korunuyor fakat müteahhit gerçekleştiremiyor bu engele takıldığı için. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 18 ay sürecek olan kira yardımını bitirdiği takdirde biz vatandaşlar ne yapacağız? Eski yönetmelik üzerinden hak tanınırsa bu mağduriyetin giderileceğine inanıyorum” dedi.