Hatice DAL

ARSİYAD üyelerinin birbiriyle kaynaşmasını sağlamak amacıyla her yıl gerçekleştirilen Artvinli Sanayici İşadamları Yönetici Serbest Meslek Mensupları Derneği’nin (ARSİYAD) Kadın Kolları ve Gençlik Kolları toplantısı Endülüs Park’ta yapıldı. Kaynaştırma toplantısına ARSİYAD Başkanı Gürsel Durmuş, Onkoloji Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Oktay Çelik, ARSİYAD Kadın Kolları Başkanı Neriman Yener ve çok sayıda ARSİYAD üyesi ve aileleri katıldı. Onkoloji Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Oktay Çelik katılımcıları ‘Meme Kanseri’ konusunda bilinçlendirdi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Meme kanserinin ne denli tehlikeli olduğuna değinerek sözlerine başlayan Başhekim Operatör Dr. Oktay Çelik, her 8 kadından bir tanesinin meme kanseri riski taşıdığına değinerek, “2004 yılından itibaren meme kanserine dikkat çekmek amacıyla ekim ayında farkındalık oluşturmak adına bir takım etkinlikler düzenliyoruz. 8 kadından bir tanesi meme kanseri için risk taşıyor. Bahsettiğimiz oran ciddi anlamda büyük bir oran. Dünyada her yıl 10 milyona yakın yeni kanser olgusu ortaya çıkıyor. Bunlardan 7-8 milyonu da kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Meme kanseri tüm kanserlerin içerisinden kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyor. Meme kanseri aynı zamanda toplum sağlığı sorunu olmakla birlikte yılda dünyada 2,5 milyon insan bu hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor. Her 3 dakikada bir, bir kadına meme kanseri teşhisi konarken, 11 dakikada bir ise bir kadın hayatını bu sebeple kaybetmekte. Bu yüzdende erken teşhis çok önemli” şeklinde konuştu.

Engellenemez ama baş edilebilir

Meme kanserinin risk faktörlerini de sıralayan Operatör Dr. Oktay Çelik ilk riskin kadın olmak olduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Risk faktörlerinin ilki kadın olmak, her iki cinsiyette de görülen meme kanseri kadınlarda daha sık karşılaşılan bir kanser türüdür. Erken yaşta adet görme ve geç yaşta menopoza girmek risk faktörlerindendir. Doğum yapmamış olmak ve emzirmemekte kanser için risk taşımanıza neden olur. Uzun süreli hormon ilaçları kullanmak. Son olarak da sağlıksız beslenme ve sporsuz bir hayat risk faktörlerinden sayılabilir. Meme kanseri engellenemez ancak meme kanserini erken tanıyla bu kanserle baş edilebilir.”

Kanser konusunda bilinçlenilmeli

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisinin, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi olduğunun altını çizen Dr. Oktay Çelik, “Meme kanserinin belirtileri, meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dâhil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı. Kadınların kanserle ilgili bilinçlenerek elle muayene yapması gerekliliğini savunan Oktay Çelik konuşmasını şu şekilde noktaladı: “Normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir. 40 yaşından sonra yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir.”