Semih ŞAHİN

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü anlamlı bir projenin daha sonuna geldi. 2016-2017 yılı boyunca devam eden ve bu yıl 6.’sı düzenlenen ‘Okullararası Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması’, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlenen basın toplantısıyla sona erdi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi’nin katılım gösterdiği atık yağ toplama yarışmasında en çok atık yağ toplayarak dereceye giren okulların isimleri açıklandı. Birincilik Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan Ortaokulu'nun oldu. Dereceye giren ilk 4 okula dizüstü bilgisayar verilirken diğer 2 okula ise yazıcı verildi. Öğrencilere ise, Başkan Bozbey tarafından satranç takımı hediye edildi. Toplanan 10 bin 890 litrelik atık yağla 10 milyar 890 milyon litre su kirlenmekten kurtulurken, denizde ve akarsuda yaşayan milyonlarca canlının da hayatı kurtulmuş oldu.

Çevreyi yeterince kirlettik...

Çevrenin her geçen gün daha da kirlendiğini dile getiren Mustafa Bozbey, duyarlı gençler sayesinde bir çevreci bir neslin yetişeceğini dile getirdi. Yarışmaya katılarak atık yağ toplayan öğrencilere, onlara destek olan ailesi ve öğretmenlerine teşekkür eden Bozbey, “Geleceğimiz olan çocuklarımıza güveniyoruz. Bizler bu çevreyi yeterince kirlettik. Denizleri, gölleri, dağları, şehirleri, ovaları yeterince kirlettik ama geleceğimiz olan çocuklar gerçekten çevreci eğitimler sonucunda bizleri ümitlendirmektedir. Temiz bir çevre yaratmak için bireysel anlamda çok mücadele ettik. 1999’dan beri bir çok çevre projelerini hayata geçirdik. Tüm olumsuzluklara rağmen çevre konusunda gerçekten farkında olan ve çevre için çaba gösteren insanlarında var olduğunu biliyorum. O insanlardan biri olarak da yarınlara biğraz umutla bakmak istiyorum. Nilüfer Belediyesi olarak 2012 yılından beri bu yarışmayı düzenliyoruz. Bu etkinlikler çevreye karşı göstermiş olduğumuz duyarlılığın, çevremize yapılan katkının her geçen gün daha da artmasının somut bir göstergesidir. Biraz daha temiz bir çevre bırakma konusunda kurum olarak bir çok projeyi ortaklaşa yürütmeye çalışıyoruz” dedi.

TÜM ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERİLMELİ…

Yapılan atık yağ toplama yarışmasıyla 10 milyar 890 milyon litre suyun kirlenmekten kurtulduğunu hatırlatan Bozbey, “2016-2017 yılı öğretim yılı süresince okullarımızda 7 bin öğrenci atık yağ konusunda hem bilgilendirildi hem de eğitim aldı. Amacımız tüm öğrencilerin bu eğitimden geçmelerini sağlamak. Nilüferli öğrencilerimiz bu yıl 10 bin 890 litrelik yağ topladılar. 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletmektedir. Bu şekilde hesapladığımızda bu çocuklar 10 milyar 890 milyon litre suyu kirletmekten kurtardı. Bu su balıkları öldürecekti. Deniz canlılarına zarar verecekti. Sularımızdaki canlılara zarar verecekti. O yüzden hepinizi ayrı ayrı kutluyorum” ifadelerini kullandı.