Özel Röportaj

Sevinç ÇELEBİ

Yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da gözlerimizi gerek güneşten veya kar ışığından korumamızı sağlayan ve pek çok kişinin aksesuar olarak da vazgeçilmezi olan güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruyucu özellikte ve gözümüze uygun olması gerekiyor.

Yanlış gözlük seçiminin nelere mal olabileceğini, 15 yıldır gözlük sektöründe toptancı olarak çalıştıktan sonra perakende sektörüne geçen ve işini kendi değimiyle ‘dürüst bir şekilde layıkıyla yaptığını’ düşünen Altıparmak Caddesi’nde bulunan Cadde Optik’in işletme sahibi, genç işadamı Yasin Ateş’in kapısını çalıyor, konuyla ilgili görüşlerini siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz.

 Yasin Bey, röportajımıza başlamadan önce; ‘Ben dürüst bir iş adamıyım’ dediniz. Sormak istiyorum, Dürüst derken neyi kast ettiniz?

Ne yazık ki her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de çok fazla replika dediğimiz, yani çakma ürünler dolaşıyor. Örneğin en basiti gözlük camlarının içerisindeki katmanları müşterilerimize, hastalarımıza yanlış aksettiren işletmeler söz konusu. Bu da göz sağlığına ciddi zarar veriyor. Sağlığına önem veren herkes bu unsurlara çok dikkat etmesi gerekiyor. 

 Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Öncelikle gözlüklerini nereden alacaklarını çok iyi seçmeleri gerekiyor. Sonra da gözlüğü… Önemle belirtmeliyim ki, görüntüyü beyne iletmekle görevli olan retinayı güneşin zararlı ışınlarından koruması ve gözlerimizin güneş ışınlarından hasar görmesini engellemek amacıyla takmamız gereken güneş gözlükleri, doğru seçilmediği takdirde fayda sağlamak yerine zarar verebiliyor.

Dolayısıyla, bu zararı engellemek için, öncelikle güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında gözlüğün antirefle olup olmadığını ve ultraviyole engelleyici kaplamasına sahip bulunup bulanmadığını tespit etmek gelir. İşportadan ucuza alınan gözlükler çoğu zaman bu özellikleri taşımamaktadır. Bu gözlüklerin göz sağlığına yarardan çok zararı dokunmaktadır; bu konuda dikkatli davranmak gerekir.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken diğer konuları da ana başlıklar altında şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alınacak güneş gözlülüğünün ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalıdır.
  • Satın aldığınız güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun; gözlüğü aşağı yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar meydana geliyorsa bu, gözlük camının kalitesiz olduğunu gösterir.
  • Çizik camlı gözlükleri kullanmayın
  • Güneş gözlüğünü bir uzman yardımıyla yüz şeklinize göre seçin. Yüze tam oturmayan gözlükler gözleri yan kısımlardan sızan zararlı güneş ışınlarıyla karşı karşıya bırakır.
  • Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olmasına dikkat edin. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerini algılamanızda zorluk çekmenize neden olabilir.
  • Mavi renkli camlar güneş ışınlarının göze daha çok yansımasına neden olduğu için bu renkteki gözlükler de tercih edilmemelidir.

Güneş gözlüklerinin olmazsa olmazı nedir peki?

Güneş gözlüklerinin olmazsa olmazı ultraviyole filtre özelliği, farklı filtre seçeneklerine sahiptir. Göze zarar veren, dalga boyundaki ışınları süzerek göze girmesine engel olan polarize güneş gözlükleri de seçim yapılabilecekler arasındadır. Polarize camlar, yüksek ışık koruması özelliğine sahiptir. Yüzeylerdeki yansımaların ve parlamaların göze zarar vermesine engel olur. Kişiye uygun güneş gözlüğü için, göz hekimine danışmak ve işinde uzman bir optisyenden gözlük almak da bu anlamda yapılması gerekenler arasındadır.

Güneş gözlüğü kullanımı neden önemli. Kullanma yaşı var mı?

Küresel ısınmaya bağlı olarak meydana gelen iklim değişiklikleri, ozon tabakasının incelmesi gibi nedenlerle gözler güneş ışınlarına karşı daha savunmasız bir hale gelmiş bulunuyor.

Güneş ışınları ve mor ötesi ışınlarına karşı gözleri korumak; Katarakt’a ve göz çevresinde kansere davetiye çıkarabiliyor. Bu gibi nedenlerle, günümüzdeki şartlarda güneş gözlüğü kullanımına yetişkinlikte değil, çocukluk çağında başlamak büyük önem taşıyor. Gözün güneş ışınlarından gözlükle korunmaması ayrıca; gözlerde yaşarma, hassasiyet, baş ağrısı gibi şikayetleri de beraberinde getirebiliyor.

Güneş gözlüğü çeşitleri nelerdir?

Güneş gözlükleri UVA ve UVB koruma derecesine göre 3 gruba ayrılır:

Kozmetik Güneş Gözlükleri: UVB ışığının yüzde 70’ini ve UVA ışığının da yüzde 60’a kadarını engeller. Katarakt riski olan kişiler bu gözlükleri kullanmamalıdır.

Genel amaçlı güneş gözlükleri: UVB ışığının en az yüzde 95’ini ve UVA ışığının da en az yüzde 60’a kadarını engeller.

Özel amaçlı güneş gözlükleri: UVB ışığının en az yüzde 99’unu ve UVA ışığının da en az yüzde 60’ını engeller. Katarakt riski olan kişiler için en ideal güneş gözlüğü budur. Bu gözlüklerin üstten, alttan ve kenarlardan gelen ışıkları kesebiliyor olması çok önemlidir.

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL!

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Güneş gözlüğünün aksesuar değil, aslında bir sağlık malzemesi olduğunun altını çizen Cadde Optik İşletme Sahibi Yasin Ateş, “Günümüzde gözlüklerin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız lensler bile artık ultraviyole ışınlarını süzebilecek nitelikte hazırlanıyor. Bilinmeli ki güneş gözlüğü tüm gözü kaplayan ve yanlardan dönen şekilde değilse yukarıdan gelen ışınları önleyemez. Çalışmalar güneş ışınlarının genellikle gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını göstermiştir.  Bu yüzden özellikle güneş ışığına gün içinde uzun süre maruz kalanların (sağlıklı bir gelecek için)  güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemesi gerekmektedir. Dilimizde çok güzel bir deyim vardır: Gözü gibi bakmak… Bizim için bu derece kıymetli bir yeri olan organımızı korumak ve onu zararlı etkenlerden korumak başlıca amaçlarımızdan biri olmalıdır” ifadelerini kullandı.