Eda ÖZATA

Bursa Ardahan Dernekleri Federasyonu’nun (BUARDEF) Heybeli Otel’de düzenlediği yemeğe katılan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgargündüz programının ardından gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Refik Yılmaz, Gemlik’te Toplu Konut Dairesi Başkanlığı tarafından 224 daire ve 12 dükkânın temelini Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katılımıyla attıklarını söyledi.

KENDİSİ DÖNÜŞMEYENE DEVLET DESTEK OLACAK

Şehirleri yaşanmaz hale getirmemek gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Bir mahalleye gereğinden fazla nüfus yığdığınız zaman orada otopark sorun oluyor, çocuklarımız orada yaşamaktan nefret eder hale geliyor. Bizim yapmak istediğimiz şehri yenilerken bu şehri açmaktır. Daha fazla kat verip, yoğunlaştırıp çekilmez hale getirmektense, farklı merkezler oluşturmak suretiyle şehrin sıkışıklığını açmamız gerekiyor. Sosyal donatı alanları, resmi kurum alanları, yeşil alanlar, spor tesisleri gibi… Çocukların ihtiyaç duyduğu parkı vaktinde yapamazsak çocuklara karşı borcumuzu ödemiş olamayız. Çocuklara ‘madde bağımlısı olma, zararlı şeylerden uzak dur’ diyoruz. Peki gençlerin oynayabileceği spor tesisleri yok ki… Bunu oluşturmak için çaba var ama çok pahalı. Çünkü her taraf 5 katlı binalarla dolu. Biz şimdi bu kötü binaları bina bazında dönüştürürsek yeni yerleşim bölgelerinde oluşturacağımız konutlarla onları takas edersek, o bölgedeki sağlam binalara donatı alanı açmış oluruz. Evini dönüştürme imkânı bulamayan vatandaşın da dönüşümünü devlet sağlayacak. Dolayısıyla o da nitelikli bölgede yaşayacak ama devlet bunu zorlamayacak” ifadelerini kullandı.

DEPREM RİSKİ TAŞIMAYACAK

“Bizim özellikle KHK ile bize verilecek bölgelere baktığımız zaman körfeze hakim olan deniz manzaralı bölgelerdir” diyen Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:“Yani Gemlik’in üst gelir grubunun oturduğu bölgelerdir. Biz Gemlik’in üst gelir grubunun oturduğu bölgelere, alt gelir grubuna da sosyal konut yapmak suretiyle yer açmış oluyoruz. Zengin fakir ayrımı olmasın diyoruz. Alt gelir grubundakiler de Türkiye’nin, Gemlik’in güzelliklerinden faydalansın diyoruz. Ama bu birileri tarafından istenmiyorsa bu onların sorunudur. Bize verilen yer tamamen kamuya ait. Taşlık, makilik bir bölgedir. Biz her blok diğerinden en az 20 metre uzakta olsun. Şaşırtma sistemi ile yaptığımız bloklarda hiç biri birbirinin manzarasını kesmeyecek. Bu bizim elimizde büyük biri imkândır. Hem deprem riski taşımayacak hem çevreci olacak.”

ÖNEMLİ YATIRIMLAR VE ZENGİNLİKLER

Ziyarette konuşan Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar ise Posof’un sahip olduğu zenginlikleri ve yatırımları anlattı. Başkan Cahit Ulgar, “Posof sınırda bir ilçedir. Şu anda köyleriyle beraber 7 bin nüfusa sahiptir. Tabi nüfus az ama Posof’ta hemen hemen olmayan bir şey de yok diyebiliriz. Bir defa en büyük zenginliklerimizden birisi Türkgözü sınır kapısının olmasıdır. Gürcistan üzerinden Uzak Doğu ülkelerine ulaşabilmenin en kolay yoludur. Posof, botanik zenginliği çok yüksek olan, hem doğal hem de yaban hayatı koruma sahaları Milli Parklar tarafından ilan edilmiş bir yerdir. Bizim, sizin şehrinizde olduğu gibi kentsel dönüşüm, inşaat rantları, yatırımlar gibi sıkıntılarımız yok. Ama yatırım anlamında bölgesel olarak ihtiyaç duyulan konular çok hızlı bir şekilde icra ediliyor. Ulgar Dağ Tüneli projemiz var ve bölge için çok önemli. Yarım katrilyon değerinde olan bu projenin ön tarafındaki yolun ihale edilmesiyle beraber 1 katrilyonluk bir yatırım oluyor. 29 Ekim 2019’a bitmesi planlanıyor” dedi.

BURSA’NIN TAMAMI KARDEŞİMİZ

Her bölgede yürüttükleri faaliyetlerin farklı olduğunu söylerken Bursa ile ilişkilerin güçlü olduğunu ifade eden Başkan Ulgar, “Bursa’da hemşerilerimizim yoğun olmasından dolayı ilişkilerimiz kuvvetli. Özellikle İnegöl Belediyesi ile resmi bir kardeşliğin ötesinde yoğun nüfus temposundan dolayı manevi bir kardeşlik de söz konusudur. Tabi bu maneviyatın maddiyata dönüştüğü yerler de var. Alinur Aktaş Başkanla görüşmelerimiz oldu. Bize ihtiyaç duyduğumuz konularda katkı sundular. Bursa’da Yıldırım Belediyesi ile bir kardeşlik hukukumuz var. Onlarla da görüşmelerimiz devam ediyor ve kısmi olarak katkılarını aldık. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın da bize ciddi katkıları var. Artık Bursa’nın tamamı bizim kardeşimiz” diye konuştu.