Mehmet ÇETİNKAYA
Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Karabaşev ilk günden bizleri tüm içtenliği ile kucaklayarak hem müzenin tarihini hem de Ardino’nun bir değeri olan yazar Sabahattin Ali ile ilgili görsel bir sunum yaptı. Bulgaristan’a gidip de slayt gösterisinde Osmanlı’yı izlemek tarif edilemez bir duyguydu. Adeta ‘ayaklı kütüphane’ olarak adlandırdığım Edebiyat öğretmeni araştırmacı yazar Selahattin Karabaşev’e bir kez daha içtenliği ve verdiği bilgiler için teşekkür ederim. 

Belediye tarafından müze önünde büstü yapılmış Yazar Sabahattin Ali’nin, doğduğu yerde hala hayatta olan kızıyla birlikte adına ağaç dikilmiş. Kısacası orada ismi ve anıları hala yaşatılmaya çalışılıyor. Bu da yerli halkı olduğu kadar Türkiye’de yaşayan insanları da sevindirdi. 

HAKLI DİRENİŞ 
Gezimizin 2. gününde; 24 Aralık 1984 tarihinde totalitarizme ve soykırıma karşı Sütkesiği (Mlechino) meydanında ilk protestonun ve mitingin yapıldığı yer olan ve orada bulunan anıtı ziyaret ettik, yerli halkla sohbet etme imkanı bulduk. 
O gün oralarda yaşayan binlerce Türk bu direnişe katılım sağlamış ve seslerini dünyaya duyurmaya çalışmışlar.
Yine edindiğimiz bilgilere göre, bu denli katılımlı bir direniş beklenmiyormuş. Güvenlik güçleri Türk kalabalığı dağıtmak için otomatik silahlarla çevredeki ağaçların dallarına ateş açmakla yetinmişler. Ertesi gün ise yüzlerce Türk’ü tutuklayarak işkence ile sorguya çekmişler. Bazı soydaşlarımızı da Belene kampına götürmüşler.
Birkaç gün sonra ise Kırcaali bölgesinde yapılan diğer gösterilerde, protestoculara otomatik silahlarla ateş açılmış olup, Killi yakınlarında annesinin kucağındaki 18 aylık Türkan bebek, Ayşe Hasan ve Musa Yakup hayatlarını kaybetmişlerdi.

GÖLLER VE TABİAT

Şimdilik gölleri, ormanları ve yer altı zenginlikleri korunuyor. Avrupa Birliği bir süre sonra buralara el atacak ve verdiklerini kat kat alacak gibi gözüküyor.
Gittiğimiz ve gördüğümüz göllerin güzelliği ile doğasıyla, sessizliği ile insan ruhunu dinlendiriyor. Doğal filtrelenmiş temiz havası ve sessizliği tefekkür ettiriyor. Şehirleri ne hale getirdiğimizi bize hatırlatıyor ve uyarıyor.
 
BELEDİYE BAŞKANI ZİYARETİMİZ
Son durağımız davetlisi olduğumuz Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat oldu.
3 dönemdir belediye başkanlığı yapan Resmi Murat Ekim 2019’da yapılacak belediye seçimlerinde şimdiden resmen aday.
Tabi yerel seçimlerden önce 26 Mayıs 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na milletvekili göndermek için siyasi partiler çalışacaklar. Bu seçim aynı zamanda yerel seçimlerin rengini de belirleyecektir. Toplamda 17 milletvekili ile Avrupa Parlamentosunda temsil edecekler. Hangi siyasi parti kaç vekil ile temsil edecek seçim sonuçlarında hep beraber göreceğiz.
Başkan Resmi Murat makamında bizi ağırladı.
‘Bir görevden dolayı hafta sonu burada değildim. Sizinle birlikte olamadım ama arkadaşlarım bu görevi yaptılar. Umarım Ardino’dan iyi izlenimlerle döneceksiniz. İki gündür bizi onurlandırdınız, şereflendirdiniz bizim konuğumuz olmakla. Ben eminim ki burada gördüklerinizi vardığınız yerlerde dile getireceksiniz. Bu da bizim tanınmamız için önemli bir imkân ve fırsat. Böyle tanıtma da dostlar tarafından olduktan sonra eminim ki neticede güzel oluyor.
Önceki sefer geldiğiniz de Bursa medyasında güzel bir yankı olmuştu. Bundan dolayı da teşekkür ederiz. Böylece hem ilçemizi, hem yöremizi hem Bulgaristan Türk’lerini tanıtmak için imkân buluyoruz. Sizde bunu severek yapıyorsunuz. İnsan yaptığı işi severek yaparsa neticesi de güzel oluyor.
Umarım burada gördükleriniz sizlerde güzel hatıralar bırakacak ve yine geleceksiniz Ardino’ya.

ŞEYTAN KÖPRÜSÜNÜN FARKI
Bizler misafir ve turistlerimizin artması için çalışıyoruz. Yıllar içersinde bu tarihi eserlerimizi restore etmek için hayli bir çalışmalar yaptık. Şeytan Köprüsünün eski fotoğraflar ile mukayese ettiğinizde fark görülüyor. Köprüye ulaşmak için olan yolda ciddi çalışmalar yaptık. Asfalt yaptık. Sosyal tesislerde yapacağız yakın bir zaman da.
Bizim çalışmalarımız sadece turizm den ibaret değil. İlçemizde her köyde hemen hemen bir çalışma gündemde. Buda sadece bu yıl değil genelde her yıl böyle bir dağılım yapıyoruz. Nüfusa göre ve belediye bütçesinin imkânlarına göre her köyde bir çalışma öngörülüyor. Böylece hem insanların ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılıyoruz. Adaletli bir şekilde belediye bütçesini dağılımı yapmaya çalışıyoruz. Projeler üretiyoruz. Bazı sokakları yeniliyoruz. Kanalizasyon çalışmaları yapıyoruz. Evde hizmet programları yapıyoruz. 
Avrupa Birliği fonlarından kazandığımız kaynaklarla ilçemizde her gün ihtiyaç sahibi bin 300 kişiye sıcak yemek veriyoruz. Belediye işleri ne bu yıl ne gelecek yıl ne de gelecek yıllarda bitecek. Belediyecilik sürekli halka hizmet etmektir.  Mevcut imkânları en adaletli şekilde halka hizmet olarak sunmaktır. Bunu da ekip olarak yapıyoruz. 29 kişilik belediye meclisinde 23 kişisi bizim Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisinden. Çoğunlukta olduğumuz için karar almada sıkıntı yaşamıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Halkımıza hizmet etmeye devam etmek niyetindeyiz’ dedi.
Başkanın misafirperverliğine ve ilgisine teşekkür ediyoruz.
Ekim 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde şimdiden başarılar diliyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Bulgaristan ile ilgili söylediği anlamlı sözü bir kez hatırlatarak yazımızı sonlandıralım.
“Bulgaristan’ı sevmeyen, Türkiye’yi de sevemez”
 

SPONSORLARA TEŞEKKÜR 
Seyahatimizde ulaşım sponsorluğu yapan Bursa Turizm Nuri Cibaoğlu’na yakıt sponsorluğu için Batut Gayrimenkul Danışmanlığın sahibi Erkut Batut’a ve Oruç İnşaat Genel Müdürü Levent Oruç’a teşekkür ederiz.