14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği seçimleri nedeniyle, Orhangazi Belediye Başkanlığının 06 Mayıs 2023 tarihi saat 12.00 ile 22.00 saatleri arasinda Orhangazi İznik Gölü Kıyısı Spor Tesisleri alanında yapılması planlanan Gençlik Festivali (Gazifest) programlarının seçim yasaklarına girmesinden dolayı program iptalini talep etti. Orhangazi İlçe Seçim Kurulu ise 05.05.2023 tarih ve 2023/32 Sayılı Kararı ile bu talebi oy çokluğu ile reddetti.

KURULA BAŞVURULDU

Cumhuriyet Halk Partisi Orhangazi İlçe Başkanlığı. Orhangazi İlçe Seçim Kurulunun verdiği kararın yanlış olduğu gerekçesiyle ve kararın ortadan kaldırılması talebiyle kurula başvurdu. 298 yılı Kanunun 16. Maddesinde; 1.fıkrasında, "Il seçim çevresi içinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek 3. fıkrasında ise seçim kurullarının teşekküllüne, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyerek derhal karara bağlamak," Kanun gereği kurula bunları yapmakla görevli olduğu hüküm altına alındı.

YAYINLARDA BULUNMAK YASAKTIR

298 Sayılı Yasanın 64. Maddesinde. "Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, 62 nci maddede sayılı bütün daire, teşekkül ve müesseselerle Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunmak yasaktır."

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELER 2023? Seçim yasakları başladı mı, ne zaman  bitecek? İşte seçim günü uygulanacak kurallar

TÖRENLER AÇIKÇA SAYILDI

Yüksek Seçim Kurulunun 2023/124 Sayılı Kararmin 2. fikra C bendinde belirttiği gibi, Milli Bayramlar, kurtuluş günleri, Cumhurbaşkanının karşılanması ve uğurlanması ile yabancı Devlet ve Hükümet Başkanlarının ve bakanların resmen ülkemizi ziyaretleri sebebiyle yapılacak karşılama, ağırlama ve uğurlama, adli yıl ile üniversitelerin, uluslararası toplantı ve fuarların açılış törenlerinde ve tabii afet hallerinde bu genelgede yer alan yasakların uygulanmayacağına (298/Ek 6-1) şeklinde yasaklara istisna getirilen törenler açıkça sayılmıştır.

TÖREN YAPILAMAZ

Aynı Yasanın 65. Maddesinde ise, "Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamazlar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamaz ve resmi ziyafet verilemez. Yukarıda yazılı süre içinde Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında bu kanun hükümleriyle bağlıdırlar." denilmektedir.

İPTALİNE KARAR VERİLDİ

Yukarıdaki belirtilen yasal dayanakla birlikte olay değerlendirildiğinde, Organizasyonun Orhangazi Belediye Başkanlığı tarafından tertip edildiği ve görsellere de bu şekilde yansıtıldığı dikkate alındığında, seçim yasakları kapsamında değerlendirildiğinden anılan organizyonum iptaline karar vermek gerekmiştir.

Bu nedenle aşağıdaki hüküm fıkrası kuruldu.

Orhangazi’yi sel aldı! Orhangazi’yi sel aldı!

HÜKÜM:

1-05.05.2023 tarih ve 2023/32 Sayılı Orhangazi Ilçe Seçim Kurulu Kararinin yasal dayanaktan yoksun olması nedeni OKTADAN KALDIRILMASINA, ile

2-Orhangazi Belediye Başkanlığ tarafindan tertip edilen organizasyonunun seçim yasakları kapsamında değerlendirildiğinden İPTALİNE

3-Karar Örneğinin Orhangazi ilçe Seçim Kurulu Başkanlığına, Orhangazi Cumhuriyet Halk Partisi ilçe Başkanlığına ve Kararın uygulanması için Orhangazi Belediye Başkanlığı'na tebliğ edildi.

Editör: Gökçe Çalışcı